O Džej Mejo (Foto: AFP)
O Džej Mejo (Foto: AFP)

Od tinejdž senzacije i "novog Lebrona" do poslednje šanse u Kazanju: O Džej Mejo potpisao za Uniks

Vreme čitanja: 3min | pon. 20.09.21. | 11:58

Svojevremeno treći pik sa NBA drafta u 34. godini stigao u Evroligu

Zaludeo je Ameriku još kao 16-godišnjak. Predviđala mu se blistava karijera. Nije ipak dosegao visine koje su mu mnogi videli u zvezdama. Zbog problema van terena i manjka discipline i profesionalizma, sa NBA ligom je završio još 2016. godine. Posle pet godina provedenih u Portoriku i Kini, O Džej Mejo će dobiti šansu u elitnom takmičenju Starog kontinenta. Potpisao je jednogodišnji ugovor sa Uniksom iz Kazanja.

18.00: (5,50) Brindizi (20,0) Milano (1,17)

Izabrane vesti

Mnogi su na početku karijera dobijali titulu "novi Lebron". Naravno, niko je nije opravdao. Prvi koji je nazivan naslednikom jednog od najvećih košarkaša u istoriji bio je upravo Mejo. Već u srednjoj školi je plenio samopouzdanjem. Igrao je sjajno, punio dvorane, beležio u proseku 29 poena po utakmici. Smatran je najboljim mladim igračem u Sjedinjenim Američkim Državama. Koliko je popularan bio i pre početka profesionalne karijere govori podatak da ga je na jednoj utakmici gledalo rekordnih 16.000 ljudi.

Proveo je jednu sezonu na koledžu, igrao za USC Trojanse. Sa 20 poena u proseku nije razočarao. Usledio je NBA. Odabran je kao treći pik od strane Minesota Timbervulvsa leta 2008. godine, ali je ubrzo trejdovan u Memfis. Posle njega su recimo birani Rasel Vestbruk, Kevin Lav, Danilo Galinari, Erik Gordon, Serž Ibaka, Nikola Batum, Deandre Džordan, kao i Goran Dragić.

Imao je jako dobru ruki sezonu. Uvršten je u najbolju petorku novalija sa prosekom od oko 19 poena po nastupu. Ništa nije ukazivalo na to da će već naredne takmičarske godine uslediti ogroman pad, koji će ga dovesti u poziciju da na zalasku karijere poslednju šansu traži u Rusiji. Priča se u SAD da je već od druge godine počeo da se svađa sa saigračima, kasni na treninge... U trećoj je ostao bez mesta u petorci Grizlisa, da bi se posle suspenzije od 10 utakmica zbog korišćenja steroida i definitivno rastao sa sastavom iz Tenesija.

Odigrao je sezonu u Dalasu i to iznad očekivanja - uz prosek od oko 15 poena i 40 odsto uspešnosti u šutu za tri (najbolji u karijeri). Činilo se da se vratio na pravi put, ali ispostavilo se da mu je to bila poslednja sezona u karijeri u kojoj je imao ulogu NBA startera... Dobre partije u Teksasu ubedile su Milvoki da mu da trogodišnji ugovor. Došao je nespreman. Otišao posramljen. Zbog zloupotrebe prepisanih lekova protiv bolova i prekomerene količine, prekršio je NBA pravila, pa ga je liga kaznila sa dvogodišnjom suspenzijom. Nije dobio priliku da se vrati. Neće je ni dobiti.

Malo ko je ipak očekivao da bi na zalasku karijere mogao da dobije šansu u elitnom takmičenju Starog kontinenta. Proveo je prethodnih pet godina u Portoriku i Kini. Daleko od ozbiljne košarke. Poigravao se sa protivnicima i očigledno su u Kazanju videli da u njemu i dalje ima žara. Ofanzivno bi mogao da doprinese, ali pitanje je kako će Velimir Perasović uspeti da ubedi jednog takvog igrača, poznatog po nevoljama van terena i nedisciplini, da ostavi i poslednji atom snage igrajući odbranu. Da juri protivnike po terenu, održi visok nivo koncentracije tokom 20, 30 minuta...

Jedno je sigruno, biće zabavno videti ga na parketu. Pa i u Srbiji, s ozbirom da bi u Beogradu trebalo da se odmeri sa Crvenom zvezdom u okviru Evrolige. Mejo iza sebe ima 547 utakmica u regularnom delu sezone NBA lige uz prosek od 13,8 poena. Upisao je i 26 plej-of nastupa i prosečno beležio oko 10 poena.

Uniks je plasmanom u finale Evrokupa minule sezone obezbedio vizu za elitno takmičenje. Tokom leta je pretrpeo velike promene i doveo nekoliko sjajnih pojačanja. Pre Meja su opremu kluba iz Kazanja zadužili Vjačeslav Zajcev (Himki), Jevgenji Valijev (Himki), Artem Komolov (Nižnji), Andrej Voroncevič (Nižnji), kao i bivši košarkaš Crvene zvezde Lorenco Braun (Fenerbahče), Tonje Džekiri (Baskonija) i Mario Hezonja (Panatinaikos). Nove ugovore su potpisali Džon Braun, Gjrogi Žbanov i Dmitri Uzinski, dok je sa klubom ostao i Ajzea Kejnan. Perasović je sezonu počeo osvajanjem trećeg mesta u Superkupu VTB lige, trijumfom nad Lokomotivom Kubanj, uz 27 poena Hezonje.


tagovi

UNIKSUNIKS KazanjO Džej Majo

Obaveštavaj me

Evroliga
NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara