Đordi Bertomeu (MN press)
Đordi Bertomeu (MN press)

Đordi Bertomeu opet na udaru klubova akcionara Evrolige, problem je novac i način na koji se troši

Vreme čitanja: 2min | uto. 19.10.21. | 11:46

Olimpijakos, Panatinaikos, Makabi, Žalgiris, Efes, Armani, Bajern i CSKA zabrinuti velikim troškovima kancelarije Evrolige

Raskol između akcionara Evrolige i njenog izvršnog direktora Đordija Bertomeua, koji je prvi put postao vidljiv za javnost proletos kada se sedam klubova sastalo u Atini, a zatim u junu dobio prvi epilog smenom prvog operativca sa mesta predsednika Borda, traje i dalje. Kako piše grčka Gazzetta, juče su se predstavnici 13 klubova sastali sa Bertomeuom, navodeći da njih osam (Olimpijakos, Panatinaikos, Makabi, Žalgiris, Efes, Armani, Bajern i CSKA) ima ozbiljne pritužbe na rad izvršnog izvršnog direktora.

Izabrane vesti

"Zapravo, samo su Real, Barselona, Baskonija i Fenerbahče na njegovoj strani, a Asvel je zauzeo neutralniji stav. Ostali su doveli Bertomeua u težak položaj iskazivanjem zabrinutosti o finansijama i prevelikim troškovima kojima je upravljao direktor", piše dobro upućena Gazzetta.

Na drugoj strani, Eurohoops navodi da bi današnji sastanak Borda, na kome neće biti prisutan Bertomeu (jer od juna nije predsednik) mogao da bude značajan kada su u pitanju dugoročni planove Evrolige.

"Pošto su klubovi izrazili zabrinutost zbog finansijske situacije u doba posle pandemije (Makabi je predvodio talas nezadovoljstva, Olimpija je bila prilično glasna), Evroliga mora da zacrta put koji će zadovoljiti svih 13 akcionara. U toku je rasprava ne samo o prihodima, već i o načinu na koji klubovi troše novac. Neki od njih ne žele da ostanu trenutna pravila finansijskog fer-pleja, već bi fleskibilnije da troše više nego što su im prihodi, dok se drugi zalažu za fiskalno odgovorniji model sa troškovima koji su gotovo u potpunosti vezani za prihode", piše Eurohoops.

Očigledno je da većina klubova želi drugu opciju.

"Međutim, da bi se to dogodilo, prihodi moraju biti da budu daleko veći od trenutnih. Takođe ostaje nejasno kako će se dogovor sa Unjom igrača sprovesti posle zahteva najvećih agenata u Evropi za novim pregovorima. Suprotni stavovi 13 klubova su i o ugovoru sa IMG kompanijom koji ističe 2026, uz mogućnost produžetka na još jednu deceniju."

Pitanje promene rukovodstva nije zvanično pokrenuto ni na jednom sastanku do sada. Ali već postoje imena koja različiti klubovi predstavljaju kao moguće naslednike Bertomeua.

"Da budemo precizniji, iz različitih izvora kao mogući kandidati se pominju generalni menadžer Žalgirisa Paulijus Motijejunas i generalni menadžer Bajerna Marko Pešić. Međutim, postoji očigledan kontraargument za bilo kog generalnog medažera da bude imenovan u izvršnog direktora Evrolige i činjenica da mora da bue postignut konsenzus klubova čini proces velikih promena dugim", navodi Eurohoops.

Zbog svega toga, mnogi upućeni smatraju da će Bertomeu ostati na izvršni direktor Evrolige najmanje do kraja aktuelne sezone.


tagovi

Đordi BertomeuEvroligaMarko Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara