©AFP
©AFP

Partizanov novi plej: Bilapsov komša, Kobijev fan i naslednik Blejka Stepa

Vreme čitanja: 4min | sre. 06.01.21. | 15:59

Gonzaga i Parni valjak obično imaju dobru vezu. Ključna reč: Asistencije

Partizan je dočekao pojačanje na poziciji plejmejkera. Posle odlaska Nemanje Gordića tu je bio samo Kodi Miler Mekintajer, Aleksej Nikolić još nije dobio šansu, pa je Ognjen Jaramaz morao da se spušta sa pozicije dva na keca. Sada to više neće morati da radi u velikoj meri. Tu je sada Džoš Perkins.

Kakvog igrača je dobio Partizan?

Izabrane vesti

Za početak, primarna stvar koju on treba da donese su asistencije. Za time Partizan ove sezone žudi kao žedan čovek usred pustinje. Premalo je asistencija, ne deli se lopta kako bi trebalo, pa je zato Partizan 10. (od 13 timova) u ABA ligi i 22. (od 24 ekipe) u Evrokupu po tom pitanju. Zaista sija crveni alarm. To će biti Perkinsov prvobitni zadatak.

Ako pogledamo njegove brojke iz Gljivica, tim odakle je došao,kao i sa Gonzage, onda bi mogao značajno da pomogne crno-belima u tom segmentu. Na 18 mečeva u dresu poljskog tima beležio je prosečno 13,6 poena, 3,8 skokova, 6,7 asistencija, a imao je i jednu i po ukradenu loptu po meču.

Dakle, skoro sedam asistencija u proseku. Treba reći da je to slabije takmičenje od ovih koje igra Partizan, ali može da obećava.

Da ima pedigre za asistencije, pokazuje sledeći podatak. U februaru 2019. godine postavio je novi rekord svih vremena Gonzage po broju asistencija. Pretekao je tada Meta Santanđela koji je u periodu od 1997. do 2000. godine imao 668 uspešnih dodavanja. Perkins ih je imao 712 u periodu od 2015. do 2019.

Perkins drži i rekord Gonzage po broju asistencija u jednoj sezoni, kada je imao 234 u sezoni 2018/2019. Zanimljivo je da i po ukupnom broju asistencija i po broju asistencija u jednoj sezoni iza sebe na trećem mestu ima Blejka Stepa, čuvenog bivšeg košarkaša Partizana. Kao i legendarnog Džona Stoktona. Blejk Step inače drži rekord po broju asistencija na jednoj utakmici. Imao je 16 asistencija na jednoj utakmici Gonzage 2002. godine. Da bi dve godine kasnije završio u Partizanu.

Kada smo kod Stepa, podsetimo se na kratko da je bio odličan trojkaš, veliki borac i samim tim i miljenik Grobara, ali i da je posle igračke karijere, zanimljivo, našao zanimanje u igranju pokera u kome je imao uspeha.

Sada je vreme da se njegov košarkaški “naslednik” sa Gonzage pokaže, a treba reći da je još jedan plejmejker sa Gonzage igrao u Partizanu posle Stepa - Najdžel Vilijams Gos.

"Posle sezone u Partizanu Gos je došao do fakulteta, pričao nam o neverovatnoj atmosferi u Beogradu, 'ludoj' publici, ogromnoj tradiciji kluba i prilici koju je dobio. Eto, sada se ta prilika pruža meni. Kako da ne budem uzbuđen?", rekao je Perkins u javljanju za Mozzart Sport.

Naravno, da je sve išlo glatko u karijeri Perkinsa on ne bi igrao u Poljskoj, u Gljivicama. Nije izabran na draftu 2019. godine i odlučio se da ode u Evropu. Napredak mu ne ide onako kako je očekivao, ali radi se o igraču koji ima poene u rukama i kome je Partizan velika šansa za napredak. Nadaju se navijači da će ponoviti učinak što se tiče završnih dodavanja. Što je možda i važnije u ovom momentu za Parni valjak od samih poena.

Dobro je što Perkins može da pomogne u tranziciji, očekuje se od njega da poboljša timsku statistiku u kreaciji, nije savršen šuter, niti atleta, ali ima dobar stav, postavku uma, kao i većina igrača koji dolaze sa Gonzage. Igraju za tim i to je i sam više puta istakao. I u razgovoru za naš sajt. Ali i ranije govoreći.

Perkins: Gos mi je pričao o veličini Partizana, kako da ne budem uzbuđen?

Ključ kod svake ekipe je da ostane pozitivna i da igrači veruju jedni u druge", rekao je Perkins.

Što se više bude trudio da igra za tim, a manje da uzima nerezonske šuteve, Partizan će više profitirati sa Perkinsom. Može dosta da dobije sa njim u timu. Iako nije lako uigravati plejmejkera početkom januara.

ČONSI BILAPS PONISAN NA NJEGA, IDOLI MU KOBI, AJVERSON, REJ ALEN…

Sa statističkih paramatera i eventualne uloge Perkinsa u timu, pređimo na neke podatke koji će dodatno svima približiti novog igrača Parnog valjka.

Visok je 191 centimetar, ima 25 godina, a ranije je isticao da je fan Kobija Brajanta. Te da su u njegovom košarkaškom sazrevanju važnu ulogu, kao idoli, imali Alen Ajverson i Rej Alen.

Inače je rođen u istom delu grada kao i Čonsi Bilaps, petostruki NBA Ol Star igrač i bivši šampion NBA lige. Dolazi iz Park Hila, pa je to posebno bilo drago Bilapsu da čuje svaki put kada bi se to čulo pri predstavljanju Perkinsa.

"Zabavno je. Prvi put sam primetio kada sam odgledao utakmicu na TV-u. Kada su govorili o startnoj petorci i kada su rekli ´Iz Park Hila, Kolorada. Počeo sam da se smejem", rekao je jednom prilikom Bilaps.

Inače, Park Hil nije grad, ali je Perkins to naveo kao "rodni grad" za ličnu najavu pred utakmice jer je "tamo odrastao i kraj mu znači mnogo".

Perkins sebe predstavlja kao nekog ko voli da jede suši, picu, mango i lubenicu tokom leta. Kao i da je znao da farba kosu i da eksperimentiše sa njom.

Pre šest godina je na utakmici doživeo prelom vilice zbog čega je morao da pauzira na skoro pola godine. Na kraju se sve dobro završilo, vratio se igri koju voli i sada je vreme da ga vidimo u Partizanu. Da vidimo šta i koliko može u crno-belim bojama.




tagovi

Džoš Perkins

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara