Matijas Lesor je igrač koji fali Partizanu (MN Press)
Matijas Lesor je igrač koji fali Partizanu (MN Press)

Partizanu fali meso u reketu

Vreme čitanja: 4min | pet. 06.10.23. | 09:39

Makabi iskoristio nadmoć u skoku i ukazao zbog čega klub iz Humske traga za još jednim visokim igračem

/Od izveštača Mozzart Sporta iz Tel Aviva/

„Gledamo da dovedemo još jedno pojačanje, ali to neće biti po svaku cenu. Potreban je neko ko će doneti kvalitet“, ovako je Željko Obradović govorio medijima pred početak ove sezone Evrolige.

Izabrane vesti

Prva utakmica u elitnom takmičenju je definitivno potvrdila da crno-belima fali igrač i to vrlo specifičan... Čvrst, skočan, atletski nadmoćan centar koji može da se nosi sa svim zahtevima najtrofejnijeg trenera Evrope na dva fronta. Kada će on doći? Zasad se ne zna, ali ako je naznaka ono što se videlo protiv Makabija, biće potreban ubrzo.

Daleko od toga da jedna utakmica zahteva radikalne ocene, ali Makabi jeste iskoristio sve slabosti Partizana. Lorenzo Braun (22 poena, osam asistencija) bio je motor, ali kada god je klub iz Humske pripretio u Tel Avivu, a jeste pripretio u nekoliko navrata preko Alekse Avramovića (24 poena), posebno u prvom poluvremenu, kao po pravilu bi se desile sledeće stvari.

Makabi bi lako poentirao u reketu, ili posle dalekometnog promašaja, neko od igrača domaćih bi uhvatio ofanzivni skok i tako doneo novu priliku. U Evroligi takve prilike uglavnom donose prevagu i to se videlo kristalno jasno u Izraelu.

Statistika kaže da je Makabi imao čak 15 ofanzivnih skokova, uglavnom su oni bili deo Niba (14 poena, četiri skoka), Sorkina (14 poena, pet skokova) i Rivera (11 poena). Trio visokih igrača Ponosa Izraela je u svakom segmentu nadigrao direktne konkurente iz Partizan Mozzart Beta.

Moraću da se konsultujem sa stručnim štabom, da vidimo šta nam je činiti, jer ovo što smo igrali večeras nije ono što mi želimo“, rekao je Željko Obradović posle utakmce u Tel Avivu.

Debi u Evroligi Frenka Kaminskog neće biti za pamćenje, tu nema dileme. Odigrao je svega šest minuta i 19 sekundi. Uspeo da upiše dva poena, ali je imao velikih problema u odbrani. Kasnije se pričalo o povredi ramena koja je navodno sanirana i nije bila teže prirode.

Kada je sitacija bila takva da Kaminski ne može da igra, da li zbog povrede ili jednostavno odluke trener Obradovića, onda smo došli do toga da je Koprivica upisao 11 minuta, i to sasvim solidnih, ali da bi se Makabi pobedio, potrebno je mnogo više „mesa u reketu“. Na sve to kada se uzme u obzir da su Zek Ledej i Alen Smailagić odigrali ispod željenog nivoa, ne čudi što je Makabi ogromnu prednost stvorio baš u reketu.

Smailagić jeste imao 10 poena, ali je isto tako promašivao zakucavanja koja bi u svakoj drugoj prilici rutinski rešio. Zapravo bi verovatno „pojeo obruč“, ali je sada iz nekog razloga lopta ostala na tom obruču koji ponekad kao da je bio začaran u Alenovom slučaju koji je promašio dva vezana slobodna bacanja, a potom je dobio i popravni koji nije realizovao. Bilo je to u momentima kada je Partizan pokušao da uhvati priključak. Što se Ledeja tiče, tu je evidentno bilo da ga u napadu nije išlo. Svega pet poena za 26 minuta, ali najviše bole dve promašene trojke iz ugla kada nije bilo čuvara oko njega. To je inače omiljena pozicija Ledeja koja sada jednostavno nije donela poene.

Nema dileme da će se ovakve scene ponovo dešavati - možda ne u ovoj meri - ali baš u tim situacijama fali neko kao što je bio Matijas Lesor. Francuz je bio taj koji je sirovom energijom i snagom uspeo da usidri kompletan reket. Sada Francuza nema jer je tokom prošle sezone dobio unosnu ponudu Panatinaikosa. Partizan je na njegovo mesto doveo već pomenutog Kaminskog koji je u četvrtak upisao prve minute u Evroligi, ali nije potreban košarkaški stručnjak da bi vam rekao da su u pitanju dva potpuno različita igrača.

Lesor je protivnika lomio energijom i snagom, dok je Kaminski igrač finese, meke ruke i sjajnog šuta. To će definitivno doneti dodatnu opciju u napadu kada se nekadašnji igrač Šarlota, Finiksa i Atlante još uhoda u sistem Obradovića. Ali do tada, ne bi bilo loše po rezultate Partizana na startu sezone da stigne neko ko može da zatvori reket i pripomogne kada gore navedenim momcima nije veče kao što je to bio slučaj u prvom kolu elitnog takmičenja.

Prilika da se sve to popravi, od skoka, odbrane, generalno kompletne igre biće već naredne nedelje protiv Asvela u Francuskoj. Ako to gostovanje bude uspešno rešeno, sve ovo u Tel Avivu pada u zaborav. Bez obzira na ishod naredne utakmice, Partizan je u potrazi za visokim igračem. Samo se čeka konkretno ime i vreme njegovog dolaska.


tagovi

Matijas LesorFrenk Kaminski Junior

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara