Košarkaši Partizan Mozzart Beta (©Star Sport)
Košarkaši Partizan Mozzart Beta (©Star Sport)

Prvi mačići se u vodu bacaju: Partizan Mozzart Betu se u Tel Avivu ponovio scenario iz Berlina

Vreme čitanja: 4min | pet. 06.10.23. | 09:39

Ni tada crno-beli nisu izgledali dobro u prvoj utakmici sezone, pa ih je kasnije poluvreme delilo od Fajnal fora...

“Ako kaniš pobijediti, ne smeš izgubiti“.

Čuvena replika Broja 1 živi kroz sećanja ljubitelja stripa “Alan Ford“, zato se i danas povremeno upotrebljava kako bi kroz karakterističnu vrstu humora opisale neke potpuno očigledne stvari iz svakodnevnog života.

Izabrane vesti

Nije nikom u Partizan Mozzart Betu do šale i smeha posle gostovanja u Tel Avivu. Željko Obradović je posle utakmice, vidno nezadovoljan, jasno izneo da je njegova ekipa radila sve suprotno od onoga što je bilo dogovoreno pred izlaska na parket, naglasivši da će se konsultovati sa svojim najbližim saradnicima kako bi “videli šta im je činiti“.

Poraz kao takav ogolio je nekoliko evidentnih stvari, pre svega da se igrači još nisu potpuno navikli jedni na druge, odnosno da je potrebno dodatno vreme za uigravanje, što je logično uzimajući u obzir da nisu svi bili na pripremama od početka. Ekipa još traži uzlaznu putanju forme, što je takođe logično jer niko neće biti na vrhuncu u prvim utakmicama sezone. Jasno je i potpuno da Parnom valjku pod hitno treba pojačanje u reketu. Frenk Kaminski se povredio, zbog čega je odigrao samo šest minuta i nije ga bilo na parketu od sredine druge četvrtine. Da li je u pitanju nešto ozbiljnije biće jasnije dok se ekipa vrati u Beograd, no i pored momka sa srpskim korenima Partizan Mozzart Betu treba još jedno rešenje unutra, a patike Matijasa Lesora ne može da popuni bilo ko...

Kada se podvuče crta. poraz od Makabija ne treba gledati tragično. Propuštena je dobra šansa da se sezona otvori brejkom protiv evropskog velikana oslabljenog neigranjem evropskog Rasela Vestbruka Vejda Boldvina, kako ga je Kevin Panter nazvao. Način na koji je reagovao na izostanak jedne od dve udarne igle, dovoljno govori o kvalitetu Makabija, ali i tome da Partizan Mozzart Bet još nije onaj pravi.

Što bi narod rekao – prvi mačići se u vodu bacaju. Slično se crno-belima dogodilo i pre bezmalo godinu dana u Berlinu. Tada je Alba “počastila“ beogradski sastav sa 100 poena (100:84), Makabi je dobio sa 15 razlike i bio nadomak trocifrene granice. U oba meča ponovile su se iste stvari – Partizanov rival je dolazio do lakih realizacija iz ofanzivnog skoka. Naglasio je to posebno Obradović posle Makabija, da je upravo ovaj segment igre bio nešto na čemu se insistiralo u pripremi meča i zadatak nije ispunjen, mada gotovo da ništa nije ni funkcionisalo u odbrani crno-belih.

Ma koliko možda loše izgledalo, ne treba zaboraviti ni kako je Partizan Mozzart Bet započeo prošlu evropsku sezonu, prvu u Evroligi posle osam godina. Tri uzastopna poraza i skor 4-9 u uvodnih trinaest kola. Setiće se navijači da je Parni valjak pobedom nad Efesom 16. decembra zaista upalio motore i počeo da liči na ekipu sposobnu da napadne visok plasman. Od tada se sve okrenulo naglavačke i Obradovićevi igrači postali su apsolutni hit evropske košarkaške scene. Na kraju ih je poluvreme delilo od Fajnal fora...

I Miroslav Berić je u razgovoru za Mozzart Sport u najavi sezone govorio o tome da će “pravi sud o pojačanjima moći da se donese tek za dva-tri meseca“, što je otprilike vreme pred i posle Nove godine. Za sve je potrebno strpljenje, pa i za ovaj Partizan. Bez obzira na to što je struka uspela da sačuva kostur prošlogodišnjeg sastava, potrebno je malo strpljenja da se sve kockice slože na pravi način.

Obradović je i sam potvrdio da se traži pojačanje, ali da se neće seći preko kolena, već da se čeka pravi čovek koji može da nadogradi roster, ne da bude samo deo istog. Strpljenje u potrazi za još jednim igračem neminovno sa sobom povlači i određenu žrtvu, što je u ovom slučaju kvalitet igre, pa donekle i sam rezultat. Prošla godina je svakako najbolji pokazatelj da je bolje izgubiti koju utakmicu više na početku, nego posle kada se traži optimalna forma za završnicu sezone.

Uostalom, pisali smo o tome i posle Albe, Partizan je od 2001. godine do danas dobio samo dve utakmice na otvaranju Evrolige, protiv Ostendea baš 2001. i Barselone šest godina kasnije. Makabi je crno-belima naneo trinaesti poraz, gledajući samo prve runde elitnog takmičenja.

Imaju Obradović i njegov stručni štab o čemu da razmišljaju, ali razloga za dramu nema. Sada je najvažnije da se izvuku pouke i napravi adekvatna priprema za Krku, pa onda Asvel...

UČINAK PARTIZANA NA OTVARANJU EVROLIGE

23/24

Makabi Tel Aviv - Partizan 96:81

22/23

Alba – Partizan 100:84

13/14

Barselone - Partizan 67:60

12/13

Bešiktaš - Partizan 81:65

11/12

Partizan – Efes 73:84

10/11

Žalgiris – Partizan 73:62

09/10

Partizan – Unikaha 64:72

08/09

Efes – Partizan 61:60

07/08

Partizan – Barselona 81:78

06/07

Lotomatika – Partizan 65:60

05/06

Partizan – Po Ortez 57:82

04/05

Partizan – Prokom Trefl 64:66

03/04

Union Olimpija – Partizan 69:67

02/03

Partizan – Real Madrid 82:86

01/02

Partizan – Ostende 86:77



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetŽeljko ObradovićEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara