Foto: MN Pres
Foto: MN Pres

Partizanu sedam dana za zaokret od 180 stepeni

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.01.21. | 08:00

Sa kakvim skorom se prethodnih sezona išlo u četvrtfinale Evrokupa?

Mic po mic, Partizan je skoro uništio šanse za plej-of ABA lige, a posle poraza u Krasnodaru od Lokomotive umanjio je šanse za porolazak u plej-of Evrokupa. Za sedam dana mu gostuje ruski tim u Beogradu i to je prilika crno-belih da nadoknade minus sedam i “izvuku stvari” na bolje. Ukoliko bi Partizan slavio sa osam ili više poena, došao bi u vrlo dobru poziciju da nastavi takmičenje posle Top 16 faze.

Ali...

Izabrane vesti

Pre svega je problem što Partizan pravi previše grešaka, nedostaje mu talenta u napadu, što se vidi iz utakmice u utakmicu. I prate ga sve one manjkavosti o kojima je bilo govora više puta, mada su crno-beli pokazali određeni napredak u odnosu na duel protiv Metropolitana. Treba i to reći.

Podatak koji mnogo toga opisuje: Partizan je izgubio četiri od poslednjih pet utakmica u svim takmičenjima. Doduše, sva četiri poraza su na gostovanjima. Crno-belima za vikend sledi novo, u Ljubljani protiv Cedevite Olimpije, dok će u sredu igrati pod imperativom pobede, a gledaće se vrlo pomno i više puta pominjana, izuzetno važna - razlika.

Kada je sam meč u Krasnodaru, brojke najbolje opisuju šta se događalo. Bilo je pozitivnih momenata, posebno u igri Veličkovića, te šest asistencija Jaramaza, ali je mnogo stvari koje smanjuju optimizam crno-belima.

Partizan je imao čak 18 izgubljenih lopti u Rusiji. Erik Mika je dao dva poena, nez koša iz igre (0/2 za dva). Nemanja Dangubić je za 30 minuta postigao tri poena (0/2 za dva, 1/1 za tri, sedam skokova, tri ukradene, jedna izgubljena lopta). Ognjen Jaramaz je šutirao 1/7 za tri poena. Džošua Perkins je za 11 minuta ubeležio samo jednu asistenciju! Uz šut 1/4 za dva i 0/2 za tri.

Na sve pomenuto, pred utakmicu je ruku povredio Rašon Tomas, izlazile su i neke lopte iz obruča prilikom zicera… Crno-beli su, koliko god slabo odigrali, mogli čak da zabeleže i manji minus od konalčnih 67:74.

Sada je situacija u grupi sledeća: Metropolitan je na tri pobede i hita ka osvajanju prvog mesta u grupi, dok su Partizan, Lokomotiva i Trento na skoru 1-2. U sledećem kolu francuski tim gostuje Trentu i eventualnim trijumfom bi skoro osigurao prvo mesto, a Partizan će praktično biti pod imperativom pobede protiv Lokomotive na svom terenu 3. februara. Vrlo lako bi međusobni skor ruske i srpske ekipe mogao da odlučuje o još jednom putniku u četvrtfinale Evrokupa.

Sašo Filipovski i Markus Pejdž su u nekoliko rečenica objasnili šta je u Rusiji pošlo po zlu.

"Za pobedu nam je trebalo više igrača u boljoj formi, ali nismo ih imali dovoljno da završimo utakmicu kako smo hteli", rekao je Filipovski.

 

Pejdž je izdvojio prazne minute u igri crno-belih.

"U suštini, mislim da su utakmicu prelomili jedan ili dva perioda od po dva tri minuta bez poena", rekao je Pejdž.

Partizan je tako ostao na jednoj pobedi (protiv Trenta) posle tri odigrana kola.

Gledajući primer TOP 16 faze Evrokupa u prethodne tri sezone, bilo je primera da su klubovi prolazili u četvtfinale sa skorom 3-3. Prošle sezone je to pošlo za rukom Uniksu, dok je Ritas takođe sa 3-3 ispao iz te grupe G. Ali, najčešće je prošle sezone bio potreban skor 4-2 kako bi se došlo do četvrtfinala. Tako je bilo u tri od četiri grupe.

U sezoni 2018-2019 je u čak dve od četiri grupe TOP 16 faze za četvrtfinale je bio dovoljan skor 3-3, a u sezoni 2017-2018 je bilo potrebno uknjižiti minimalno četiri pobede za prolazak dalje u sve četiri grupe.

S obzirom da će Partizan odigrati tri utakmice do kraja ove faze, te da ima jednu pobedu na kontu, jasno je da su mu potrebne najmanje dve, a možda i sve tri pobede da bi prošao dalje. Zavisiće najviše upravo od sledećeg meča, Lokomotive u Beogradu. Sledeće srede.

 



tagovi

KK PartizanEvrokup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara