Svetislav Pešić, MN Press
Svetislav Pešić, MN Press

Pešić nije skratio spisak: Situacija u evropskoj košarci je takva da ništa nije sigurno

Vreme čitanja: 4min | ned. 21.11.21. | 11:34

Selektor govorio na konferenciji za medije

Selektor Srbije, Svetislav Pešić, otkrio je pre nedelju dana na koga računa za predstojeće mečeve protiv Letonije u Beogradu 25. novembra i Belgije u Monsu tri dana kasnije. Predviđalo se da će sada skratiti spisak sa 24 imena na 14, ali to se nije dogodilo na konferenciji za medije.

Kako mi ne možemo da računamo na igrače iz Evrolige, da ne može da računamo na one iz NBA lige, možda to i nije tako loše, pod uslovom da pobedimo. Ako ne pobedimo – onda to ne valja ništa. Ako smo u nečemu saglasni, onda smo u tome. Mi sada, kao što ste videli spisak, tu su mladi, visoki, niski, iskusni, bekovi, centri... Od svega pomalo. Reprezentacija je uvek takva, ne igraju uvek najbolji, već oni koji se između sebe najbolje slažu. Ova situacija za mene nije tako loša, pošto ulazim u proces upoznavanja igrača, iako ih ja sve znam. Sada imam priliku da ih gledam, upoznam, čujem njihove ambicije, da vidim da li žele da igraju na Olimpijskim igrama. Jer, ako je tako, onda moraju već sada da počnu da se spremaju. Zato je spisak takav", rekao je Pešić.

Izabrane vesti

Na pitanje da li je skratio spisak, selektor je odgovorio sa "Ne". Odgovor je takav zbog zamršenih odnosa u evropskoj košarci.

Dakle, još se čeka sa odlukom...

Želim da kažem ono što mi možda ne verujete, ali hoćete kasnije, sve igrače koje smo zvali, svi su ovo prihvatili kao veliki izazov. Nažalost, sada imamo drugu situaciju, a to je da su prošla vremena kada su klubovi lobirali i zvali mene da njihovi igrači budu u reprezentaciji. Ta vremena su prošla. Čak ne zovu ni agenti tih igrača. Niko me nije zvao da kaže: ’Kari, ti verovatno ovog igrača ne znaš, pogledaj ga’. Čak se ni to ne dešava. Sve se menja. Ko jedino želi da igra za reprezentaciju? Ja, Tarlać, Savez i igrači. Ali, oni ne odlučuju. Moram da kažem da tu ima i objektivnih razloga. Mi smo obavili razgovore sa trenerima svih kandidata za ovo okupljanje. Evroliga se igra 25. i 26. novembra, još nije promenila svoj kalendar i to je jedna stvar. Vi sada imate situaciju da i nacionalne lige ne žele da menjaju kalendar takmičenja. Primera radi, Teodosić igra sa Virtusom u Italiji, Crvena zvezda u ABA ligi, Jaramaz u Nemačkoj. Dakle, ni nacionalna takmičenja ne žele da omoguće klubovima da se uskladi kalendar. Gledajte samo ABA ligu, svi u regionu igraju kvalifikacije, trebalo je da bude apsolutni dogovor da se utakmice igraju u petak i subotu, da igrači dobiju bar dan odmora pre dolaska u nacionalni tim. U dužnosti sam kao selektor da ovo kažem. Obavili smo razgovore sa igračima, sa trenerima, rukovodiocima, dolaze svi osim onih čiji klubovi igraju 25. i 26. novembra. Postoji čak i želja među igračima da dođu odmah posle utakmica u nacionalni tim. Primera radi, 25. novembra Efes igra protiv Fenerbahčea, gde imamo dva-tri igrača. I sada mi treba da procenimo da li ćemo mi tu želju igrača da ispunjavamo u ovim uslovima ili ne. Pitanje je ima li uopšte smisla da, na primer, Micić i Petrušev posle teške utakmice, dolaze u Beograd, pa da idu dalje za Belgiju. Mi smo bili u poseti Teodosiću, hteo sam da ga ispoštujem, da ga pitam kakve su njegove želje, planovi, ambicije, moram da vam kažem da je to bio super razgovor. On je rekao da želi da igra dokle god selektor misli da treba da igra. Videćemo da li će igrati za klub, pa ćemo tek u ponedeljak znati da li će i ko nastupiti u prvoj utakmici sa Letonijom".

Podsećanja radi, Pešić je pre nedelju dana otkrio karte i javnosti predstavio listu od 24 imena, na kojoj su se nalazila čak osmorica igrača iz Evrolige. To su aktuelni MVP Evrope Vasilije Micić i njegov klupski kolega Filip Petrušev, te Ognjen Jaramaz iz minhenskog Bajerna, Nemanja Nedović iz Panatinaikosa i Vanja Marinković iz Baskonije, kao i triling Crvene zvezde Ognjen Dobrić - Dejan Davidovac - Aleksa Uskoković.

Dodaje Kari da očekivanja od reprezentacije treba da budu realna.

Pokušao sam tada da razjasnim zašto sam tu, ali koliko vidim treba stalno ponavljati, zbog navijača, nalazimo se u situaciji da su klupska takmičenja, Što se tiče reprezentativnog programa, prilika je da se kaže da je ovo početak olimpijskog ciklusa. Na sreću ovaj ciklus traje samo tri godine, vrlo brzo nas očekuju Olimpijske igre u Parizu. Kada smo Dragan Tarlać i ja došli ovde bavimo se kratkoročnim ciljevima, ali razmišljamo i o dugoročnim planovima, što obuhvata Olimpijske igre kao poslednje takmičenje u tom ciklusu. Mi bismo svi voleli, kao ljudi ispred KSS, vi (mediji), ali i navijači da za reprezentaciju igraju najbolji igrači, da istovremeno budu i svi najmlađi, da se igra atraktivna košarka, da se šutiraju trojke sa pola terena, da se daju lopte iza leđa i da se zakucava. Na kraju da bude i zlatna medalja, ali to je sve – nemoguće. Mi smo ovde da vidimo kako da probleme koji postoje u ovoj situaciji rešimo, kako da se prilagodimo trenutnim uslovima“.

REPREZENTACIJA SRBIJE - 24 IGRAČA

Vasilije Micić – Anadolu Efes

Filip Petrušev – Anadolu Efes

Ognjen Jaramaz – Bajern Minhen

Jovan Novak – Fuenlabrada

Dušan Ristić – Fuenlabrada

Miloš Teodosić – Virtus Bolonja

Nikola Rebić – Miteldojčer

Nemanja Nedović – Panatinaikos

Vanja Marinković – Baskonija

Dragan Apić – Zjelona gora

Dalibor Ilić – Igokea

Aleksa Radanov – Igokea

Balša Koprivica – Partizan

Aleksa Avramović – Partizan

Uroš Trifunović – Partizan

Nemanja Dangubić – Partizan

Rade Zagorac – Partizan

Alen Smailagić – Partizan

Aleksa Uskoković – Crvena zvezda

Ognjen Dobrić – Crvena zvezda

Dejan Davidovac – Crvena zvezda

Nikola Jović – Mega Mozzart

Nikola Đurišić – Mega Mozzart

Marko Jagodić Kuridža – Budućnost



tagovi

Svetislav Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara