Kari, Tompson, Vestbruk, Grin i Vajzmen
Kari, Tompson, Vestbruk, Grin i Vajzmen

Petorka o kojoj Golden Stejt mašta

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.11.20. | 10:43

U Sjedinjenim Američkim Državama počela je da se zakuvava priča o selidbi Rasela Vestbruka u redove Voriorsa

Treperi ceo košarkaški svet uprkos nikad jačoj pandemiji virusa korona, pred otvaranje prelaznog roka u NBA ligi i s velikim nestrpljenjem iščekuje da se klubovi bace na one najzanimljivije stvari - trejdove, draft lutriju i transfere slobodnih igrača.

Potvrda da NBA liga startuje 22. decembra i da se tržište za one bez ugovora otvara 20. novembra, odnosno dva dana posle Drafta, vesti ne prestaju da se nižu o potencijalnim trejdovima i namerama klubova da slože nove "velike trojke" za napad na šampionski prsten. Uveliko se spekuliše o prelasku Džejmsa Harden u Bruklin kod Kevina Duranta i Kajrija Irvinga, niko još ne zna šta gde će Janis Adetokunbo i da li nam sprema transfer bombu u narednih mesec dana, dok je Demar Derozan na pragu odlaska u Los Anđeles Lejkerse za Kajla Kuzmu... Ipak, na tlu Sjedinjenih Američkih Država počela je da se zakuvava priča o trejdu koji bi mogao da alarmira ceo košarkaški svet i pošalje jasnu poruku - Voriorsi su se vratili!

Izabrane vesti

Novinar portala Bleacher Report Greg Švarc lansirao je priču o mogućnosti da Rasel Vestbruka pojača Golden Stejt Voriorse, što je već stavilo konkurenciju u stanje pripravnosti. Švarc piše da je to potez o kojem se sanja u kancelarijama nekadašnjeg šampiona NBA lige. Koliko je zaista tačno nismo sigurni, ali gde ima dima - ima i vatre...

Nije tajna da Golden Stejt intenzivno razmišlja kako da unovči odlazak Kevina Duranta i tim predvođen Stefom Karijem, Klejem Tompsonom i Drejmondom Grinom ponovo učini glavnim konkurentom za šampionski prsten. Nakratko se fantaziralo o dovođenju Janisa Adetokunba, ali prema izveštajima američkih medija - sve zavisi od Milvokija, a i ako bude odlazio dvostruki uzastopni MVP lige ići će pre na neku drugu lokaciju. Zato je sada u fokusu Rasel Vestbruk.

Posle odlaska kreatora savremenog Hjustona Derila Morija i Majka D'Entonija u Filadelfiju, odnosno Bruklin, tako je sve počelo da se raspada u klubu iz Teksasa. Praktično svi igrači počeli su da traže trejd, pa navodno čak i sam Džejms Harden koji je godinama zaštitno lice tima i filozofije koja se temeljno gradila, a nezadovoljstvo Rasela Vestbruka zbog toga kako su se stvari odvijale posle odlaska iz Oklahome je veliko i zato želi novi izazov.

Američki mediji najviše pišu o selidbi u Njujork, pošto Niksi traže ime koje će da vodi jednu od najskupljih franšiza u NBA ligi, a pominjao se čak i Šarlot zbog povezanosti s Majklom Džordanom. Ono što Greg Švarc ističe je da Golden Stejt mašta o Vestbruku, a čak je ponudio i rešenje kako bi ovaj trejd mogao da se završi.

Podsetimo, u jučerašnjoj analizi MOZZART Sporta o stanju na tržištu pre otvaranja prelaznog roka objasnili smo koliko je komplikovan put do Vestbrukovog odlaska iz Hjustona. Pošto ima izuzetno jak ugovor po kojem će samo u narednoj sezoni uzeti 41.358.814 dolara, a zatim još 44.211.146 dolara za sezonu 2021/22, uz opciju na 47.063.478 dolara za takmičarsku 2022/23, klubovi bi morali da se odreknu ozbiljnog dela finansijskog kolača samo kako bi dobili Vestbruka.

Zato se u autorskom tekstu pominje da bi Golden Stejt trebalo da otpiše Endrjua Viginsa kome je predviđeno 29.542.010 dolara za narednu sezonu, plus Kevona Lunija, koji ima 4.821.429 dolara za predstojeću godinu. E, sad, da bi ovaj transfer imao smisla, u priču se uvodi i treći tim. Tipa Detroita, koji bi dobio Viginsa i Lunija, a Blejk Grifin otišao u Hjuston. Ili Klivlenda, u zamenu za Kevina Lava.

Švarc u svojoj analizi tvrdi da bi petorka Golden Stejta na startu NBA sezone mogla da izgleda ovako – Stef Kari, Klej Tompson, Rasel Vestbruk, Drejmond Grin i centar kojeg bi klub izabrao sa druge pozicije na draftu u sredu! Najbolji pikovi na poziciji “pet“ su 216 centimetara visoki Džejms Vajzmen i osam centimetara niži Onjeka Okongvu. Tako bi Stiv Ker dobio novu verziju "small-ball" petorke koju bi mogao da eksploatiše za napad na novu titulu, a procenjuje se da bi se Vestbruk idealno uklopio u tu filozofiju i kraj bekovskog tandema Kari-Tompson, o čijim šuterskim kvalitetima je izlišno trošiti reči.

Naravno, sve je ovo zasad samo priča koja se svodi na razmišljanja čelnika Voriorsa, ne nešto na čemu se zaista radi. Bar dobro obavešteni NBA insajderi nisu upoznati s tim...



tagovi

Golden Stejt VoriorsStef KariRasel VestbrukKlej TompsonNBA ligaNBA Free Agencytrejd

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara