Foto: MN Press; FMP&Mega/Ivica Veselinov
Foto: MN Press; FMP&Mega/Ivica Veselinov

Počinje plej-of ABA lige: Postoji šansa za srpska polufinala

Vreme čitanja: 7min | pet. 28.04.23. | 14:24

Crvena zvezda i Partizan Mozzart Bet su favoriti u četvrtfinalnim serijama, a mogu li Mega i FMP do podviga?

Gotov je ligaški deo sezone u ABA ligi, a od ove takmičarske godine u plej-ofu će učestvovati osam ekipa. Sistem je jednostavan, četvrtfinala i polufinala se igraju na dve, finale na tri pobede. Prvoplasirani Partizan Mozzart Bet se ukrastio sa osmoplasiranim Studentskim centrom, drugoplasirana Crvena zvezda sa Zadrom...

Konačan poredak posle 26 kola je takav da su srpski timovi raspoređeni u različita četvrtfinala. Tako će Mega kao šestoplasirana igrati protiv Budućnosti, FMP se kao petoplasirani ukršta sa Cedevitom Olimpijom. Kostur doigravanja je takav da bi u polufinalu mogli da se sastanu srpski timovi i to Partizan sa FMP-om, Crvena zvezda sa Megom.

Izabrane vesti

Naravno, da bi se to desilo, beogradski velikani moraju da opravdaju uloge favorita, dok je pred Megom i FMP-om težak zadatak. Podgoričani i Ljubljačani imaju prednost domaćeg terena i jasno je da bi prolaz sastava Marka Baraća i Nenada Stefanovića bio okarakterisan kao iznenađenje.

No, dešavala su se i veća na Jadranu. Jedan brejk bi za oba srpska tima predstavljao veliki korak, pa se postavlja pitanje, kako do njega Mega i FMP mogu da dođu? Počnimo od susreta između Baraćeve ekipe sa Podgoričanima.

(3) Budućnost - Mega (6)

Mega je loše počela sezonu, ali je vremenom igrala sve bolje i u drugom delu ostvarila istorijski niz sa devet pobeda na 10 vezanih utakmica u regionalnom prvenstvu. Napravila je i seriju od pet uzastopnih pobeda i tako izjednačila rekord kluba. Najmlađa ekipa ABA lige je tako izborila plasman u doigravanje prvi put od 2016. godine. Interesantno je da je i tada delila megdan sa ekipom Budućnosti, ali u polufinalu. Slavila je i došla do najvećeg klupskog uspeha plasmanom u finale, gde ipak nije mogla da iznenadi i Crvenu zvezdu.

Ekipu Marka Baraća karakteršu igra sa mnogo energije na oba kraja i brza tranzicija, što je i očekivano od mladih timova. Kao ključni igrači izdvojili su se hrvatski centri Danko Branković i Matej Rudan, čijom zaslugom je Mega četvrta najbolja skakačka ekipa u regionalnoj ligi (32,27 uhvaćenih lopti po meču). U spoljnoj liniji glavne uloge imaju Nikola Đurišić, Ahmad Rori i Malkolm Kazalon, a dobri rezultati poklopili su se sa usponom forme najboljeg mladog igrača ABA i Amerikanca. Ponajviše zahvaljujući Rorijevom dorpinosu, Mega je i četvrti tim prvenstva po prosečnom broju asistencija (18,42). A sve ih skupa povezuje požrtvovani kapiten Luka Cerovina koji je često znao da pogura ekipom trojkama i dobrim potezima tokom utakmica.

Pretprošle sezone su ABA ligom harali Megini tornjevi Filip Petrušev i Marko Simonović, a i ove se nešto slično dešava u beogradskom klubu. Branković i Rudan, osim što imaju veliki uticaj na kontrolu skoka, najbolji su strelci ekipe. Danko je na 23 nastupa prosečno beležio 12,9 poena, dok je Matej odigrao svih 26 utakmica, uz prosek od 12,8 poena. Pritom je i bivši centar Cibone najbolji bloker takmičenja sa 1,96 rampi po nastupu, što znači da se u Meginom reketu teško dolazi do poena.

Ipak, Mega ispred sebe ima kvalitetnijeg protivnika koji je stvaran da ostvari rezultat u Evrokupu i potuče se sa večitima u ABA. Dugo je Tre Bel Hejns vedrio i oblačio u plavom dresu, Alfa Kaba dominirao pod obručima, a onda je ugovor sa klubom popisao iskusni Erik Grin i odmah su mu predati ključevi u ruke. S pravom.

Pored odličnih partija u Evrokupu, koje ipak nisu bile dovoljne za više od osmine finala, ovaj 30-godišnji Amerikanac je u regionalnom prvenstvu prosečno beležio 14,7 poena. Inspirišu ga velike utakmice, što je dokazao protiv Partizana u smiraj ligaškog dela, kada je četvrtfinalistu Evrolige umalo oborio na pleća u poslednjim minutima. Okončao je susret sa 31 poenom i indeksom 34. Nema dileme da od njega Baraćevoj ekipi preti najveća opasnost.

Tu su još srpski reprezentativac Marko Jagodić Kuridža, crnogorski Petar Popović, Aleksa Ilić i Igor Drobnjak, te Amerikanci Kameron Rejnolds i Džej Džej O'Brajen, belgijski internacionalac Manu Lekomt, centar državnog tima Bosne i Hercegovine, Kenan Kamenjaš... Ozbiljna ekipa.

Nedavno su Mega i Budućnost delili megdan u ligaškom delu, a Podgoričani su slavili 85:75 kao gosti u Sremskoj Mitrovici. Ipak, od tog duela je došlo do velike promene pošto je Petar Mijović nasledio Vladimira Jovanovića na klupi i utisak je da je došlo do pozitivne reakcije, što dodatno otežava posao Megi.

"U goste nam dolazi talentovana ekipa koja godinama gaji stil igre koji je zasnovan na tranziciji, brzini i energiji i upravo tu moramo da im odgovorimo na adekvatan način. Završili smo regularni deo na trećem mestu i taj rezultat nas obavezuje da sa prednošću domaćeg terena sutra izađemo maksimalno koncentrisani i sa dobrom energijom tražimo pobedu u prvom meču, otvorimo seriju onako kako želimo", rekao je Mijović i osvrnuo se na meč u Sremskoj Mitrovici, kada nije bio na klupi.

"Dosta smo vodili i onda pad u trećoj četvrtini, došli su na egal utakmicu i opet smo mi na kraju odigrali malo bolje i slavili. Kao što sam rekao, specifična ekipa, puno talentovanih igrača, brzi, ono što im fali je iskustvo ali oni su to nadomestili svojom energijom, brzinom i željom tako da tražimo svoje prednosti i njihove slabosti kako bi ih iskoristili".

Jasno, za sve će se u ovoj seriji pitati Budućnost, ali ako dozvoli Megi da se rastrči i potceni je, mogla bi da se nađe u problemu. Ipak, ima i tradiciju na svojoj strani, pošto je samo jednom izgubila u Morači od beogradskog tima - u pomenutom plej-ofu 2016 (81:85). Revanš će se 7. maja odigrati ponovo u Sremskoj Mitrovici.

(4) Cedevita Olimpija - FMP (5)

Panteri su briljirali u prvom delu sezone, dok su Trent Frejzer i Paulijus Valniskas imali glavnu reč u Železniku. Dobili 12 od prvih 16 mečeva. Usledio je pad od početka tekuće kalendarske godine, a onda je početkom februara Frejzer otišao u Zenit, potom se i Valniskas povredio.

Na kraju su izabranici Nenada Stefanovića pali na peto mesto, što je svakako zadovoljavajući uspeh, posebno jer su uspeli da naprave kontinuitet, s obzirom da su i minule sezone bili deo doigravanja.

"Veliko je zadovoljstvo što smo drugu godinu zaredom u plej-ofu. Drago mi je posebno zbog toga što je FMP pre dve godine bio u poziciji da je Mega bila ubedljivo ispred, a Borac nas izbacio u Superligi. Sada smo treći srpski tim, drugu godinu zaredom i to mi pričinjava zadovoljstvo. Ove godine smo uspeli da ponovimo uspeh. Bili smo iza velike četvorke i te su stvari koje me raduju – FMP kao klub je došao u poziciju da se govori da je očekivano da se nađe u plej-ofu", rekao je Stefanović.

U hodu su se pojačavali, Ostin Tilman se nije dugo zadržao, a na kraju je poverenje ukazano Čarliju Muru (Belfijus Mons) i Čarlsu Meningu (Metalac). Uspeo je FMP da se podigne u završnici sezone i stavio tačku na ligaški deo pobedom 101:76 protiv Mornara.

Kada se podvuče crta, Panteri su, uprkos slabijim rezultatima u drugom delu, jedna od najefikasnijih ekipa ABA lige. Tačnije, druga iza Partizana sa prosekom od 89,96 poena po meču. Pritom su i među najboljim trojkaškim ekipama, što potvrđuje i prosek od 41,1 odsto preciznosti van 6,75. Zamene za Frejzera i Valinskasa su se dobro pokazale: Mur je na osam mečeva u proseku beležio 17,6 poena, Mening na sedam nastupa 15,6.

Imaju čemu Panteri da se nadaju u susretu sa Ljubljačanima. Posebno jer su u prvom delu sezone dobili Cedevitu Olimpiju na gostovanju (90:85). Pritom, slovenački šampion je uzdrman odlaskom trenera Jurice Golemca, iako je njegov naslednik Mirsad Alilović koliko toliko uspeo da dovede situaciju u red.

Ipak, utisak je da se više od Cedevite Olimpije ne strahuje kao u prethodnom periodu. Da to više nije ekipa koja svakom rivalu može da ubaci pregršt šuteva sa distance i zatrpa mu koš trojkama. Na poslednjih pet mečeva beležila je 77,4 poena u proseku, 9,2 trojke uz 31,7 odsto preciznosti.

Na to je definitivno uticala i povreda Jogija Ferela koji se oporavio, ali već gotovo mesec dana nije upisao nastup. Ostaje da se vidi da li će bivši košarkaš Panatinaikosa moći da pomogne ekipi u plej-ofu, ali i bez njega Ljubljačani imaju sasvim dobar sastav. Džoš Adams sa izdvojio kao drugi strelac tima sa prosekom od 14,5 poena, iskusni Alen Omić je dominantan pod obručima na Jadranu sa gotovo dabl-dablom po nastupu (11,5 poena i 8,7 skokova), a odlične role imao je i Amar Alibegović koji je na 21 nastupu u proseku upisivao 11,8 poena i pet uhvaćenih lopti.

Tu je naravno i iskusni Zoran Dragić, koji po pravilu igra najbolje u završnici sezone, srpski reprezentativac Marko Jeremić koji šutira sa zadovoljavajućih 39 odsto preciznosti sa distance (1,8/4,7), kao i Karlo Matković koji je pokazao da može da odigra na vrhunskom nivou ukoliko ostane skoncentrisan i svoje atletske atribute upotrebi na pravi način. Uz iskusnog Eda Murića, jasno je zašto je Cedevita Olimpija favorit, kao i da je pred FMP-om težak zadatak.

"Znamo s kim igramo, dobro se poznajemo. Imali su promenu trenera i neke nove stvari koje su uveli u igru. Glavno je da li će Ferel igrati jer nije u sastavu već mesec dana. Mi se spremamo kao da je u tu, a dobro je i to što uporedo imamo mečeve domaćeg prvenstva", dodao je Stefanović.

FMP u subotu gostuje u Stožicama (18.30), a revanš u Železniku je na programu za tačno nedelju dana. Pokazali su Panteri da mogu protiv Ljubljančana, pa treba očekivati interesantnu seriju.

ABA LIGA - PLEJ-OF (ČETVRTFINALE - PRVE UTAKMICE)

Petak

18.00: (1,17) Budućnost (20,0) Mega (6,00)

20.00: (1,90) Crvena zvezda (hendikep -18,5) Zadar (1,90)

Subota

18:30: (1,30) Cedevita Olimpija (17,0) FMP (4,10)

Termin nepoznat

SC Derbi - Partizan

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK MegaKK FMPCedevita OlimpijaKK Budućnost PodgoricaNenad StefanovićMarko BaraćMiro AlilovićPetar MijovićDanko BrankovićNikola ĐurišićČarli MurJogi FerelDžoš Adams

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara