Trener Finske Lasi Tuovi (FIBA)
Trener Finske Lasi Tuovi (FIBA)

Poruka iz Finske: To je španska sila, to je mentalitet šampiona

Vreme čitanja: 2min | uto. 13.09.22. | 20:07

“Čestitam Španiji, među četiri su najbolja tima prvenstva i to s razlogom“, poručio je selektor Tuovi

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Finska je završila učešće na ovogodišnjem Evrobasketu, ali su granice pomerene za nove generacije. Prvo četvrtfinale posle 50 godina i borba prsa u prsa sa Špancima 35 minuta i te kako može da zadovolji sve u Finskoj, mada da je bilo samo malo više iskustva i sreće, možda je mogao da se dosanja veliki san o učešću u polufinalu.

Izabrane vesti

Vukovi su parket napustili uzdignute glave, pokazali su se kao dobar rival kroz ceo turnir, ali dalje ide Španija koja i bez gotovo svih asova koji su nosili reprezentaciju poslednjih 10-15 godina ipak drže visok nivo...

“Videli ste zašto je Španija uvek opasna. Dobro smo igrali, ali nismo uspeli da izdržimo do kraja. Naterali su nas na veliki broj grešaka svojom odbranom. Španci su pokazali karakter i pobednički duh kojim su se vratili. Nismo bili loši, ali su Španci bili bolji“, rekao je Šon Haf koji je večeras odigrao poslednju utakkmicu u reprezentativnoj karijeri.

Nema dilemu finski veteran šta je presudilo – iskustvo igranja velikih utakmica.

“Španija se vratila, imaju duh šampiona. Gubili su i od Litvanije, pa su okrenuli i dobili. Bili su u ovakvim situacijama mnogo više od nas, mi smo prvi put u četvrtfinalu posle 40 godina. Posle utakmice sam rekao saigračima da drže glavu gore, da su uradili sve što su mogli protiv sile kakva je Španija“.

Haf pamti vremena kada je za ovu selekciju uspeh bio da se plasira na kontinentalno prvenstvo...

“Bolji smo igrači. Vremenom smo gradili kulturu, timski duh, pojačavali treninge, rad, dobijali utakmice. Svake godine pokušavali smo da se nadograđujemo. Mladi naši igrači ne pamte vreme kada smo Peteri i ja igrali sa Finskom u B diviziji, kada je uspeh bio kada se kvalifikujemo na prvenstvo. Bolje je što to ne znaju“.

Selektor Finaca Lasi Tuovi čestitao je Španiji na prolazu dalje i poručio da je izuzetno ponosan na svoje igrače.

“Među četiri su najbolja tima prvenstva s razlogom. Videli ste kako su reagovali u trećoj i četvrtoj deonici. Mogu samo da budem ponosan na svoje igrače zbog svega što su uradili“.

Ne krije 36-godišnji Tuovi da će dvojica veterana nedostajati ovoj reprezentaciji, a zatim otkrio i šta je potrebno da se popravi kako bi ekipa još bolje izgledala naredne godine na Mundobasket...

“Da manje grešimo, da mladi dobiju više minuta, da igramo kao tim, da se takmičimo protiv jačih protivnika. Tako ćemo biti spremniji za sledeće leto“.


tagovi

Lasi TuoviEvrobasketEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara