Nikola Jokić sa MVP priznanjem (©AFP)
Nikola Jokić sa MVP priznanjem (©AFP)

Poslednji presek MVP trke: Jokić na pol-poziciji

Vreme čitanja: 4min | sre. 30.03.22. | 19:27

Kako stoje stvari, Srbinu se smeši druga uzastopna nagrada za najkorisnijeg igrača ligaškog dela sezone u NBA

Ispisao je Nikola Jokić prošle sezone istoriju, ostvario nešto što je godinama delovalo neostvarivo - postao MVP najkvalietetnije košarkaške lige na planeti. To je pritom uradio u dominantnom maniru i "zemlji košarke" doneo priznanje koje je joj je nedostajalo. Najprestižniju nagradu u igri pod obručima Somborac bi mogao da osvoji ponovo već ove takmičarske godine. Tako kažu rezultati poslednje "neformalne ankete" u režiji ESPN-a.

Iako je dugo za favorita važio Džoel Embid, Nikola je podigao broj obrtaja, pokazao da mu nema ravnog u NBA prema brojnim parametrima i ubedio novinare širom SAD da zaslužuje da odbrani MVP titulu. Na prethodnom glasanju završio je iza Kamerunca, ali sada ga je prestigao i čini se ostavio u prašini. Srpski centar je dobio 62 glasa za prvo mesto, 31 za drugo, četiri za treće i tri za peto. Sve to donelo mu je 860 bodova, 141 više nego što je sakupio košarkaš Filadelfije. Treći je Janis Adetokunbo sa 593 boda (na prvo mesto ga stavilo devet novinara) i njih trojica su jedini košarkaši koji su dobili glasove za čelnu poziciju.

Izabrane vesti

Prednost nije mala, posebno kada se u ozbir uzme činjenica da je sredinom februara Srbin bio u zaostatku. Na dve nedelje do kraja ligaškog dela sezone je daleko ispred. U ovom trenutku 29 novinara smatra da Embid zaslužuje priznanje za najkorisnijeg igrača NBA.

Da anketu ESPN-a treba uzeti za ozbiljno govori i činjenica da je od 2017. godine samo jednom do nagrade došao igrač koji se na finalnom preseku nije našao na vrhu. To je bio Rasel Vestbruk koji je "ukrao" MVP trofej Džejmsu Hardenu, jer je u poslednjim nedeljama postao prvi igrač posle Oskara Robertsona sa tripl-dablom u proseku na nivo čitave sezone. Utisak je dakle da bi Embidu bilo potrebno čudo da preokrene situaciju.

Kako funkcioniše samo glasanje i koliko su rezultati validni govori i činjenica da je ESPN okupio 100 članova medija, po dvojicu iz svakog od 28 tržišta lige, a uključeni su i novinari iz inostranstva. Svako je imao pravo da glasa za po pet igrača i rangira ih. Prvo mesto vredi 10 bodova, drugo sedam treće pet, četvrto tri i peto jedan bod.

Konačan ishod, kako ESPN navodi, eventualno bi mogao da promeni plasman timova za koje MVP kandidati nastupaju. Denver čije boje brani Jokić je trenutno šesti na Zapadu sa dve pobede više od Minesote i identičnim učinkom kao petoplasirana Juta. Nije ni prednost domaćeg terena u prvoj rundi plej-ofa daleko, četvrtoplasirani Dalas ima dva trijumfa više.

Embidovi Seventisiksersi su četvrti na Istoku, sa dve pobede manje od vodećeg Majamija. Adetokunbo je posle trijumfa nad Kameruncem sa Milvokijem korak ispred tima iz Pensilvanije i mogao bi vrlo lako da se domogne vrha.

Ipak, ne sme se zaboraviti da je Jokić čitavu sezonu praktično odigrao bez dvojice uz njega najvažnijih igrača u klubu - Džamala Marija i Majkla Portera Džuniora. Nagetsi uz Srbina nemaju nijednog igrača koji ove takmičarske godine beleži više od 15 poena u proseku. Pritom srpski košarkaš igra sezonu za pamćenje prema brojnim parametrima. Beleži 26,3 poena, 13,6 skokova i osam asistencija i jedini je igrač koji se nalazi u 12 najboljih kada se u obzir uzmu tri pomenute statističke kategorije. Ima više tripl-dablova nego Boston, Golden Stejt, Njujork, Detroit, Vašington, Finiks, Čikago, Klivlenda, Minesota, Toronto i Memfis - zajedno (19). Dva mu nedostaju da se izjednači sa Viltom Čemberlenom, jedinim centrom koji je ispred njega na večnoj listi.

Nije ni to kraj njegovog spiska ovosezonskih dostignuća. Prosečan Jokićev PER indeks (slično indeksu korisnosti u evropskoj košarci) iznosi 32,7. Dosad je najveći u istoriji na nivou jedne takmičarske godine u vlasništvu Vilta Čemberlena - 32,1 u sezoni 1961/62. Prema većini naprednih statističkih parametara je prvi u ligi, a kada se pogleda večna lista prema BPM parametra ("box plus/minus") Nikolin učinak ove sezone u senci je samo Džordanovog!

BPM služi kako bi se na osnovu kompletne timske statistike procenio kvalitet i doprinos igrača iz poseda u posed. Koristi se statistički podaci na individualnom i timskom nivou, a prosečan BPM na 100 poseda je 0.0. Al star igrači beleže oko pet, a Jokić je trenutno na 8,86! Džordan ima najbolji učinak od kako se BPM računa (1973. godine) - 9.21. Impresivno.

Ostalo je još malo vremena se nešto promeni, pa je utisak da će Nikola Jokić stati uz rame igračima poput Bila Rasela, Vilta Čemberlena, Karima Abdul Džabara, Mozesa Malouna, Lerija Birda, Medžika Džonsona, Majkla Džordana, Tima Dankana, Stiva Neša, Lebrona Džejmsa, Stefa Karija i Janisa Adetokunba kao igrač sa makar dva uzastopna MVP priznanja.

Što se tiče ostatka liste, iza vodećeg trojca koji se ozbiljno odvojio je Dža Morant sa 103 boda, slede Džejson Tejtum sa 93, Luka Dončić sa 87, Devin Buker sa 82, Stef Kari as 34 i Kevin Durant sa 13 bodova. Teško će do postolja, a kamoli nešto više.

POSLEDNJI PRESEK GLASOVA ESPN MVP TRKE



tagovi

Nikola JokićJanis AdetokunboDžoel EmbidDenver NagetsFiladelfija SeventisiksersMilvoki BaksDžejson TejtumDža MorantLuka DončićDevin BukerStef KariKevin DurantMVP NBA ligeESPN

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara