Košarkaši Žalgirisa (©Shutterstock)
Košarkaši Žalgirisa (©Shutterstock)

Potvrda dominacije, pa remont: Sedam košarkaša napušta Žalgiris

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.06.21. | 22:05

Evroligaši se spremaju da očerupaju litvanskog šampiona

Okitio se Žalgiris danas novom titulom, 11. vezanom u Litvaniji. Tako je došao i do duple krune, a sjajnu prvu sezone je na najbolji način uspeo da okonča trener Martin Šiler. Ipak, Austrijanac će imati pune ruke posla preko leta, kako će po svemu sudeći ostati bez pola ekipe. Litvanski novinar Donatas Urbonas prenosi da će tim iz Kaunasa napustiti sedam igrača.

Preneli smo da za Tomasa Vokapa vlada veliko interesovanje. Amerikanac je odavno na radaru Makabija i Olimpijakosa, a sada se u priču uklučio i Anadolu Efes. Novopečeni prvak Turske i Starog kontinenta će po svemu sudeći ostati bez bekovskog tandema Micić-Larkin, pa bi Vokapom da popuni jednu bekovsku poziciju.

Izabrane vesti

Odlazi iz Zelene šume i Marijus Grigonis. Litvanski reprezentativac ima postignut dogovor sa moskovskim CSKA. Armejci su se usred sezone rastali sa Majkom Džejmsom (zbog nesuglasica sa trenerom Dimitrisom Itudisom), pa su se dali u potragu za igračem koji bi mogao da ga odmeni. Grigonis je dokazao da ima brdo poena u rukama, izuzetan je šuter i čini se da će se dobro uklopiti u ekipi iz glavnog grada Rusije. U sezoni za nama je na 34 nastupa u Evroligi u proseku beležio 13,4 poena, uz izvanredne procente (50,6 za dva, 45,6 za tri i 94,4 odsto sa linije penala).

Na izlaznim vratima je i talentovani Rokas Jokubaitis. Ne zbog loših izdanja ili nedostatka potencijala, već potpuno suprotno. Oduševio je svojim igrama u dresu Žalgirisa, odlično odigrao i u Evroligi, pa je skrenuo pažnju Barselone, koja bi uskoro mogla da ostane bez Leandra Bolmana (Minesota ima pravo na Argentinca i sprema se da ga iskoristi). Prepoznali su Katalonci da bi mladi Jokubaitis mogao da ga nasledi, a jasno je da iza želje da se angažuje Litvanac stoji njegov zemljak Šarunas Jasikevičijus, koji mu je i ukazao priliku u prvom timu ekipe iz Kaunasa i jako je dobro upoznat sa njegovim kvalitetima. Iako ima samo 20 godina, beležio je u elitnom takmičenju sedam poena i 2,5 asistencije po meču. Blizu je stavljanja parafa na ugovor sa Blaugranom.

Najdželu Hejsu takođe ističe ugovor, a Amerikanac se navodno nada NBA angažmanu. Voleo bi da se vrati u domovinu, ostavio je solidan utisak na Starom kontinentu, pa bi i mogao da dobije manju ulogu u nekoj od ekipa iz najbolje svetske lige u igri pod obručima. U proseku je u Evroligi ubacivao 9,5 poena uz 3,9 skokova, a pritom je šutirao sa 44,3 odsto preciznosti van linije 6,75.

Prema Urbonasovim saznanjima, na izlaznim vratima kluba su i Agustin Rubit, Patrisio Garino i Stiv Vasturija. Rubit je imao veliku ulogu u ekipi, beležio je 8,1 poena uz 4,2 uhvaćene lopte po nastupu, ali su Garino i Vasturija zbog povreda bili u drugom planu. Argentinac je upisao svega četiri nastupa u eliti, Vasturija 19, ali uz gotovo zanemarljivu statistiku (2,5 poena po meču).

Dakle, sedam igrača po svemu sudeći napušta Žalgiris, a možda i više. Moraće stručni štab i uprava kluba dobro da zasuku rukave i adekvatno pojačaju ekipu, najveći problem je odlazak dvojice domaćih košarkaša, koji će teško uspeti da nadoknade.



tagovi

ŽalgirisMarijus GrigonisRokas JokubaitisMartin ŠilerTomas VokapPatrisio GarinoKK BarselonaKK CSKA MoskvaAnadolu EfesKK OlimpijakosKK Makabi Tel Aviv

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara