Vreme je za ACB ligu
Vreme je za ACB ligu

Priručnik za ACB ligu – 2020/21: Ko se pojačao, a ko je slabiji, gde su nagazne mine i ima li favorita iz senke

Vreme čitanja: 27min | sub. 19.09.20. | 09:32

Vreme je da najavimo novu sezonu najjače evropske košarkaške lige...

Najbolja evropska košarka pokušaće narednih sedmica da započne proces vraćanja u normalne sportske tokove. Prva nam vrata ponovo otvara ACB liga, baš kao i u onim danima najveće krize. Predigru uoči starta takimičarske 2020/21 u vidu nacionalnog Superkupa gledali smo prošlog vikenda i videli novi trijumf madridskog Reala. Više od šest meseci pošto je svet stao i tri meseca otkako je Baskonija postala šampion ACB liga igraće se pod onim čudnim, novim uslovima – bez publike, uz nadu da bi situacija mogla da se promeni nabolje u narednim mesecima.

Zbog svega što nas je zadesilo od marta do danas, najjače domaće košarkaško prvenstvo u Evropi igraće se sa 19 klubova, pošto je u pauzi prošle sezone odlučeno da nema ispadanja. Valjadolid nije iskoristio pravo da zaigra u eliti, pa je iz druge lige došla samo Gipuzkoa. Zbog novih uslova na kraju sezone iz ACB lige ispašće dva kluba, a promociju u viši rang dobiće samo jedan tim, kako bi se takmičenje ponovo nivelisalo na 18 klubova u sezoni 2021/22...

Izabrane vesti

BASKONIJA

Tonje Džekiri u BaskonijiTonje Džekiri u Baskoniji

Red je da krenemo od branioca titule. Sve ono što se dešavalo na završnom turniru u Valensiji ostaje daleka prošlost za Baskoniju. Praktično odmah posle osvajanja prve šampionske krune posle deset godina čekanja, odnosno četvrte u klupskoj istoriji, Baskonija je prošla kroz strahovitu transformaciju i okrenula potpuno novi list! Klub je napustilo čak dvanaest igrača. Najveći udarac za Baske je odlazak prve zvezde Toka Šengelije u moskovski CSKA kod Johanesa Vojtmana. Metu Dženingu istekao je ugovor, Ševon Šilds je otišao u milansku Olimpiju, Patrisio Garino u Žalgiris, Džejson Grejndžer u berlinsku Albu, Majkl Erik u Turk Telekom, Serhi Garsija u Andoru, Semadž Kriston u Tofaš, dok je Kadin Kerington posle potpisivanja novog, dvogodišnjeg ugovora sredinom jula ipak otpušten prošle sedmice zbog komplikacija oko produžetka pasoša Trinidada i Tobaga usled pandemije virusa korona.

Najveći potpis ovog leta za Baskoniju je onaj Duška Ivanovića! Prekaljeni stručnjak napravio je pravo malo čudo s Baskonijom i postao sinonim šampionskoh pohoda kluba iz Vitorije, a njegova odluka da ostane obradovala je sve u gradu i klubu. Međutim, pred njim je ozbiljan zadatak da Baskoniju učini konkurentnom. Jer uprkos svim izlaznim transferima, klub je ovog leta doveo samo tri pojačanja, uz još četiri produžetka saradnje sa onima koji su bili deo šampionske generacije.

Stigao je Rokas Gijedraitis iz Albe, koji je potpisao na tri godine. Svestranog Litvanca posle odlične sezone u Berlinu, gde je beležio bezmalo 14 poena u Evroligi, uz četiri skoka i 1,4 ukradene lopte, čeka veliki posao da se nađe negde između onoga što su Šilds i Garino radili dosad. Tonje Džekiri bio je pravo otkriće Evrolige i u nekim momentima nezaustavljiva sila pod koševima, sa 7,5 uhvaćenih lopti po meču, te 8,7 poena. Prošle sezone imao je i šest dabl-dablova u Evroligi! S Baskonijom je potpisao na dve godine. Alek Piters ne može da se pohvali dobrom godinom u Efesu, gde je bio deo jake rotacije, ali je manje-više uvek imao stabilna izdanja i što je najvažnije – dobre procente šuta (67,6% za dva, 41,7% za tri). I on je poput Džekirija žvrljnuo autogram na dve sezone. Baskonija je novim ugovorima počastila Zorana Dragića, Ilimanea Diopa, Pjeriju Henrija i Sandera Rajestea, pa ih u novoj sezoni čekaju važnije uloge i veće obaveze.

Na papiru Baskonija izgleda bar za klasu slabije od prošle sezone, ali ekipa je u fazi renoviranja i očekuje se da u narednim sedmicama dovede još neko zvučno ime. Pre svega na bekovskim pozicijama, a vrlo verovatno i unutra. Ovaj tim, na prvi pogled, teško će se nositi sa obavezama na dva najveća fronta.

----------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Pjerija Henri, Luka Vildoza, Arturš Kuruc, Zoran Dragić.

KRILA: Rokas Gijedraitis, Sander Rajeste, Tadas Sedekerskis.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Alek Piters, Ahil Polonara, Tonje Džekiri, Ilimane Diop, Jusufa Fal.

----------------------------------

BARSELONA

Nik Kalates najveće pojačanje ACB lige i BarseloneNik Kalates najveće pojačanje ACB lige i Barselone

Posle izgubljenog finala od Baskonije, uprava Barselone i Svetislav Pešić postigli su dogovor oko sporazumnog prekida saradnje, što je označilo kraj još jednog neuspelog projekta. Barselona je proteklog leta uložila abnormalnu sumu novca u sastavljanje šampionskog tima sa budžetom od gotovo 50.000.000 evra, ali sezona je završena bezuspešno. Umesto Karija Pešića na klupu Barselone stigao je Šarunas Jasikevičijus koji je godinama unazad bio tiha patnja odgovornih ljudi u sportskom društvu. Popularni Šaras napravio je rez. Ante Tomić i Pau Ribas pojačali su susednu Badalonu, dok je Kevin Pangos otišao u Zenit. S obzirom da mu je nekadašnji šef struke ostavio jak temelj za dalju nadogradnju, Jasikevičijus se odlučio da dovede zasad samo jedno pojačanje. Jedno, ali bombastično – Nika Kalatesa! Grčki as stigao je u Kataloniju i kompletirao zastrašujuću petorku, koji je čak dobio etiketu “Drim tim“ jer su tu još Kori Higins, Viktor Klaver, Nikola Mirotić i Brendon Dejvis.

Kalates je tu da unapredi kompletan tim i kao jedan od najboljih plejmejkera Evrope godinama unazad čeka se da unese stabilnost u organizaciji igre kakvu Barselona možda i nije imala prethodnih godina. Čekalo se u Blaugrani pojačanje na centarskoj poziciji, ali kako su dve Šarasove želje ostale neispunjene pošto je Džok Lendejl izabrao da čeka poziv iz NBA lige, a Jan Veseli da ostane u Fenerbahčeu, Dejvisu će prva zamena biti Pjer Oriola, koji je dobio ugovor na još četiri godine i kapitensku traku, dok će Artem Pustovij čekati da pokupi mrvice. Takođe, Šarunas Jasikevičijus će neko vreme sačekati Marija Hezonju da odluči da li bi se vraćao u Evropu poput nekih njegovih prethodnika, ili će još jednom pokušati da se izbori za bolji status u NBA.

Barselona i ove godine ima prejak roster i nekoliko kvalitetnih opcija na svim pozicijama. Kalatesu će zamena biti Toma Ertel, oporavljeni Kajl Kjurik i Leandro Bolmaro dobili su nove ugovore na po tri godine i podržaće Higinsa, Klaver će imati konkurenciju u Adamu Hangi, Aleksu Abrinesu i mladom Serđiju Martinezu, Nikola Mirotić ostaje prva violina ekipe, mada je upravo pozicija krilnog centra najtanja pošto će mu zamena biti Rolands Šmits, mada ne može da se kaže da mu je prošla sezona bila loša. Naprotiv, ali ipak pred sobom ima obavezu da menja najboljeg u timu i verovatno Evropi, što je ogroman zalogaj za mnoge. Zato će Oriola biti tu da pokrije obe centarske pozicije po potrebi.

Barsa i u takmičarskoj 2020/21 ima najviše ciljeve, a to su pehari u svim takmičenjima! Prvi pokušaj ostao je bezuspešan jer je Real Madrid odbranio trofej u nacionalnom Superkupu, pa je Barsa vraćena u školsku klupu. Ono pravo tek dolazi...

----------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Nik Kalates, Toma Ertel, Kori Higins, Kajl Kjurik, Leandro Bolmaro.

KRILA: Viktor Klaver, Adam Hanga, Aleks Abrines.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Nikola Mirotić, Rolands Šmits, Brendon Dejvis, Pjer Oriola, Artem Pustovij.

----------------------------------

REAL MADRID

Alberto Abalde najskuplje pojačanje EvropeAlberto Abalde najskuplje pojačanje Evrope

Blankosi su ostali verni starom i proverenom principu da dobre stvari ne treba previše menjati. Čak i kada se pretrpi šamarčina u vidu eliminacije već u prvoj fazi završnice ACB lige! U današnjem svetu izvrnutih vrednosti mnogi bi verovatno smenili kompletan stručni štab i otpustili pola tima, ali ne i Kraljevski klub. Pablo Laso počinje svoju desetu jubilarnu sezonu na klupi Reala i već je zasladio odbranom pehara u nacionalnom Superkupu. I to još pobedom nad Barselonom. Trofejni stručnjak dobio je veliko poverenje Florentina Pereza i Borda direktora, pa tako nije bilo tektonskih potresa, niti bilo kakvih naglih poteza. Nove ugovore dobili su veteran Felipe Rejes, te prekaljeni Rudi Fernandez i Džejsi Kerol, pa Entoni Rendolf i Trej Tompkins.

Ne samo da je praktično ceo tim ostao na okupu, već se u Madridu ovog leta radilo pametno. Florentino Perez ne bi bio to što jeste da ne uživa u tome da privlači pažnju javnosti. Real Madrid je angažovao samo jedno pojačanje, ali se oko istog podigla velika prašina. Alberto Abalde potpisao je iz Valensije na pet godina, u transferu vrednom ukupno 2.200.000 evra, što je ne samo najveći transfer leta već i poslednjih godina u evropskoj košarci! Podsetimo, Real je dao pomenutu sumu novca Abaldeu kako bi otkupio svoju slobodu iliti aktivirao otkupnu klauzulu, plus je platio porez u vrednosti od 700.000 evra. Abalde je dobio veliku platu, od koje će mu se odbijati novac koji mu je Real “kreditirao“, a projektovan je za decenijsko pojačanje Kraljevskog kluba.

Veliku pažnju tamošnje javnosti privukao je Karlos Alosen iliti dečko koga su mnogi etiketirali kao novog Rikija Rubija. Španski 19-godišnjak vratio se iz Saragose gde je sticao iskustvo, a pred njim je sezona adaptacije na najviše košarkaške zahteve i priprema da jednog dana poneese igru Real Madrida. Pored sebe imaće velikana kakav je Serhio Ljulj da peče zanat.

Real još nije završio prelazni rok, iako ima dobro izbalansiran tim na svim pozicijama. U narednih mesec ili dva najkasnije biće jasna budućnost Fakunda Kampaca. Argentinski plejmejker sve više naginje ka transferu u NBA ligu, gde će najverovatnije da zaduži opremu Minesote, što verovatno znači izlazak na tržište u potrazi za adekvatnim rešenjem.

Koliko je Realov sastav pun govori činjenica da praktično na svakoj poziciji Pablo Laso ima bar tri kvalitetna rešenja. Petorka Kampaco - Ljulj - Abalde - Rendolf - Tavares zahteva maksimalni respekt, a plus što su opcije još Rudi Fernandez, Gabrijel Dek, Džejsi Kerol, Nikolas Laprovitola, Trej Tompkins, Felipe Rejes, Fabijen Kozer, Džefri Tejlor, plus supertalentovani klinci poput Usmana Garube, Karlosa Alosena ili Borisa Tišme. Zato se o odlascima Salaha Mežrija i Džordana Mikija, odnosno pozajmicama Klemena Prepeliča i Marija Nakića ili izostanku potpisa Anta Žižića ne govori toliko.

Biće zanimljivo videti i da li će i koliku minutažu tokom sezone dobiti srpski sin Tristan Vukčević, koji je uprkos ofanzivama iz Grčke i Španije izabrao da nosi dres Orlova.

Pablo Laso je opet na papiru uspeo da napravi savršen spoj iskustva i mladosti, a to je svih prethodnih godina bio recept za uspeh. Titule su zato i u predstojećoj godini obaveza.

----------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Fakundo Kampaco, Nikolas Laprovitola, Karlos Alosen, Serhio Ljulj, Alberto Abalde, Džejsi Kerol, Fabijen Kozer.

KRILA: Rudi Fernandez, Gabrijel Dek, Džefri Tejlor, Boris Tišma.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Usman Garuba, Entoni Rendolf, Felipe Rejes, Edi Tavares, Trej Tompkins.

----------------------------------

VALENSIJA

Nikola Kalinić u ValensijiNikola Kalinić u Valensiji

O novom projektu Valensije imali ste priliku do detalja da čitate još u julu, kada je praktično bio sklopljen tim za novu sezonu. Haume Ponsarnau je od vlasnika kluba i dugogodišnjeg investitora Huana Roiga dobio četiri pojačanja – Nikolu Kalinića, Derika Vilijamsa, Martina Hermansona i Klemena Prepeliča. Slepi miševi na papiru imaju respektabilnu i sasvim konkurentnu petorku sa Bojanom Dubljevićem, mada je mnogo važnije to što ekipa ima određenu dubinu na klupi.

Najveći znak pitanja zapravo stoji iznad Ponsarnauove glave. Španski strateg nije se ni prošle sezone nije pokazao kao neko ko može u kontinuitetu da se bori sa izazovima ACB i Evrolige, mada dešavanja iz takmičarske 2019/20 treba ipak podvesti kao sezonu uklapanja na evroligaški ritam života i košarke. Ekipa je za godinu dana starija i iskusnija, plus je Ponsarnau dobio pojačanja s iskustvom u elitnom takmičenju, neko većim – neko manjim. Sveukupno Valensija bar na papiru ima najkompletniji sastav poslednjih godina pa će pred sobom imati za cilj da dogura što dalje u Evroligi, plus da bude opet makar među četiri najbolja u Španiji.

Valensija je i u sezoni za nama imala idealnu šansu da se okiti šampionskom krunom. Posle eliminacije Real Madrida već u prvoj fazi, delovalo je da je samo Barselona takmac za titulu. Pogotovo jer su se sve utakmice igrale u Fonteti. Ali je Baskonija onda svima pomrsila račune. Ako je transfer Alberta Abaldea bio neizbežan jer je Real uradio sve po zakonu i platio otkupnu klauzulu, iznenađenje je odlazak Džordana Lojda u Crvenu zvezdu. Američki šuter igrao je strašno dobru košarku u završnici sezone, a nedugo pošto je potpisao za crveno-bele otkrio je da nije mogao da čeka neodlučni stručni štab i da je Zvezda pokazala veliku želju da ga angažuje. Izlazni transferi Broka Motuma, Morisa Ndura i Arona Dornekampa posledica su prirodne selekcije i amortizovanja sastava.

Bojan Dubljević ostaje lider ovog tima, Majk Tobi biće mu verna senka, krila su jaka, konkurencija na bekovima velika. Videćemo kakve uloge čekaju Vanju Marinkovića i Nikolu Kalinića, a sastav možda ne pršti od imena zbog kojih se ledi krv u žilama, ali je za svaki respekt.

----------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Martin Hermanson, Sem van Rosom, Giljem Vives, Kino Kolom, Klemen Prepelič, Vanja Marinković.

KRILA: Nikola Kalinić, Fernando San Emeterio, Đoan Sastre.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Derik Vilijams, Luj Labejri, Haime Pradilja, Bojan Dubljević, Majk Tobi.

----------------------------------

UNIKAHA MALAGA

Osvajač Evrokupa iz 2017. godine i dalje je u fazi sastavljanja rostera za novu sezonu. Nije se mnogo toga dešavalo u srcu Andaluzije na polju odlazaka i dolazaka, pa je upravo to razlog zašto još nije iskristalisana Unikahina pozicija u elitnom španskom društvu. Luis Kazimiro dobio je novi ugovor i priliku da izgradi sastav po svojim željama i klupskim mogućnostima, ali je to dosad bio spor proces. Da, novu saradnju potpisali su Karlos Suarez, Gal Mekel, Adam Vačinski i Alberto Dijaz, ali jedino je iskusni Tim Abromaitis zasad pojačao sastav. Ali i to nije igrač koji bi trebalo da pravi veliku razliku na parketu, već se očekuje da bude podređen kolektivu.

Dobra vest za Kazimira i Unikahu je povratak Dragana Milosavljevića na parket. Srpski reprezentativac pauzirao je celu godinu zbog kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta levog kolena, što mu je bila druga povreda ovog tipa u karijeri. Zbog toga se odlučio da bez mnogo pritiska i opterećenja odradi rehabilitaciju, fizikalnu terapiju i postepeno ulazi u takmičarski ritam. U ovoj situaciji njegov povratak biće praktično najveće pojačanje za tim.

Odlazak Džoša Adamsa u Virtus iz Bolonje i te kako se oseća, a u nešto manjem obimu odlasci Aksela Tupana i Franka Elegara. Unikaha još traži pojačanja na obe bekovke pozicije i na centru, jer ako ih ne bude ovaj tim nema šta da traži u vrhu ACB lige, pa bi plasman između pete i desete pozicije bio uspeh.

----------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Gal Mekel, Alberto Dijaz, Dario Brizuela, Fransis Alonso, Haime Fernandez.

KRILA: Aksel Butelj, Dragan Milosavljević, Adam Vačinski.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Tim Abromaitis, Dion Tompson, Karlos Suarez, Volodimir Gerun, Ruben Gerero.

----------------------------------

SARAGOSA

Daleko najprijatnije iznenađenje prošle sezone u ACB ligi! Čuda je pravio tim sa severoistoka Pirineja, ali je onda pandemija Covid-19 zaustavila neverovatan nalet i upropastila momentum u kojem su se igrači tadašnjeg stručnjaka Porfirija Fisaka našli. Tako je Saragosa onaj drugi deo sezone završio samo sa jednim trijumfom u pet kola. Fisak je danas na novom zadatku u Gran Kanariji, a umesto njega stigao je Dijego Okampo, koji je prethodne dve godine radio u rezervnom timu Barselone, a pre toga u Mursiji, Estudijantesu i Huventudu.

Za Saragosu ne može da se kaže da je unapredila sastav u odnosu na prethodnu sezonu, ali ni da ga je previše oslabila, mada gledajući roster vidi se određeni pad. Ostalo je tvrdo jezgro ekipe, od Robina Bencinga, preko Dilana Enisa, do Di Džej Silija, što će Saragosu ponovo učiniti opasnom, ali... Otišli su važni igrači poput već pomenutog Karlosa Alosena, Nemanja Radović pojačao je Mursiju, dok se legendarni Fran Vaskez penzionisao. Što se pojačanja tiče, doveden je Rašid Sulejmon iz Dižona sa 12,5 poena po utakmici u rukama, Aleks Font kao prelaz dva na tri stigao je iz Obradoira, dok je krilna pozicija zaista pojačana sa Sagabom Konateom iz razvojnog tima Toronta, te Haimeom Fernandezom iz Barselone.

Saragosu će najviše boleti odlazak trenera Fisaka koji je uspostavio pobednički sistem i znao da izvuče ono najbolje iz ekipe. Verovatno će ligaški deo završiti među osam najboljih, ali gotovo je nemoguće iz ove perspektive videti Saragosu odmah iza Barse i Reala.

----------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Dilan Enis, Rodrigo San Migel, Havi Garsija, Rašid Sulejmon, Di Džej Sili, Vit Krejči.

KRILA: Niko Brusino, Džonatan Bareiro, Sagaba Konate.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Robin Bencing, Džejson Tompson, Haime Fernandez, Havijer Hustiz, Trigvi Hlinason.

----------------------------------

SAN PABLO BURGOS

Aleks Renfro u San Pablo BurgosuAleks Renfro u San Pablo Burgosu

Ono što je Saragosa napravila do prekida sezone, to je San Pablos uradio do kraja sezone! Strašan uspeh ostvario je Burgos plasmanom u polufinale ACB lige i to preko madridskog Reala kojeg je pobedio u grupi! Burgos ćemo, kao i Tenerife i Saragosu, gledati u završnici FIBA Lige šampiona narednih dana u atinskoj OAKA Areni, zbog čega je stručni štab bio aktivan na tržištu.

Najveće pojačanje je Aleks Renfro iz Zenita, mada ništa manje vredan neće biti i Omar Kuk, pa će Burgos imati jaku bekovsku liniju. Iskusni srpski centar i jedan od heroja Burgosa Goran Huskić dobio je društvo u vidu najboljeg igrača Obradoira prošle sezone Dejan Kravić sa 13 poena i indeksom 16 u proseku. Stigli su još Ćavi Rabaseda iz Gran Kanarije, te iskusni Ken Horton koji je u Breši imao preko 11 poena po utakmici. Srazmerno jakim pojačanjima, San Pablo je izgubio mnogo ovog leta. Oliver Stević je otišao, Feran Basas je pojačao Badalonu, Bruno Fitipaldo Tenerife, a Augusto Lima se vratio u Mursiju, a bivši igrač Budućnosti Erl Klark je otišao u Južnu Koreju.

Đoana Penjaroja pokušao je da napravi određeni balans između novajlija i onih koji više nisu u timu, a vreme će pokazati da li je uspeo da napravi još jednom dobar posao. Tadeus Mekfaden biće opet žila kucavica ovog tima i verovatno prvi strelac tima u najavi, Kuk i Renfro donose veliko iskustvo, dok će Kravić, Rabaseda i Horton biti tu da dodatno ojačaju redove u svim aspektima.

Prošla sezona bila je spektakularna za Burgos, koji je u svakoj utakmici igrao pred rasprodatim tribinama i na krilima navijača ekipa je ostvarila najveći uspeh novijeg doba. I ova sezona na papiru obećava dosta uzbudljivih utakmica i neka nova iznenađenja, pa vidimo i Burgos među osam najboljih.

P. S. Videćemo kakva uloga čeka Gorana Huskića koji je kod Dijega Epifanija bio ponajbolji igrač Burgosa, ali se s dolaskom Đoana Penjaroje taj status izmenio, pa je letos bio bliži odlasku, nego ostanku u klubu. Ali, tu je i dalje.

----------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Aleks Renfro, Omar Kuk, Tadeus Mekfaden, Vitor Benite, Aleks Barera.

KRILA: Ćavi Rabaseda, Migel Salvo,

KRILNI CENTRI I CENTRI: Ken Horton, Dejan Kravić, Džordan Sako, Goran Huskić, Hasijel Rivero.

----------------------------------

HUVENTUD BADALONA

Ante Tomić u HuventuduAnte Tomić u Huventudu

Šef stručnog štaba Karles Duran se ovog leta uhvatio u koštac sa interesantnim projektom i srazmerno velikim očekivanjima. Posle razočaravajuće prošle godine, 12. pozicije u ACB ligi i eliminacije već u TOP 16 fazi Evrokupa, Badalona je dobila nekoliko zvučnih pojačanja. Iz Barselone stigli su preiskusni Ante Tomić i Pau Ribas kojima su zacementirana mesta u startnih pet. Plejmejker Feran Basas stigao je iz San Pablo Burgosa kao daleko najbolji organizator igre u ekipi sa 4,4 završna dodavanja po meču, a slovački internacionalac Vladimir Brozijanski iz Obradorija posle sezone u kojoj je uz Dejana Kravića bio ponajbolji igrač tima sa 12,7 poena i četiri skoka u proseku, te 14 indeksnih poena. Odlična vest je i ostanak Nenada Dimitrijevića koga su raširenih ruku čekali u Valensiji, no posao je propao zbog neslaganja dva tima oko visine obeštećenja. Osim toga Šon Doson i Simon Birgander biće potpuno spremni za novu sezonu, pošto su dobar deo prethodne sezone propustili zbog povreda. Huventud više ne može da računa na Klemena Prepeliča koji je nosio ekipu na svojim leđima prošle sezone, pa ni na Alena Omića pošto je otišao u Burž kod Danila Anđušića.

Partizanov rival u grupnoj fazi Evrokupa konstruisan je racionalno i pravovremenim potezima. Iskustva ne manjka, pa bi plasman u TOP 8 ACB lige bio sasvim zadovoljavajući poduhvat za tim.

----------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Feran Basas, Nenad Dimitrijević, Arturs Žagars, Pau Ribars, Albert Ventura.

KRILA: Šon Doson, Ćavijer Lopez Arostegi, Đoel Para.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Vladimir Brozijanski, Konor Morgan, Ante Tomić, Simon Birgander.

----------------------------------

ANDORA

Simpatična ekipa pod vođstvom Ibona Navara pokušaće da zadrži status neugodnog takmaca i da ostane trn u oku glavnim kandidatima za šampionsku titulu. Veliki posao odradila je uprava Andore jer je uspela da zadrži nosioce igre Musu Dijanja i Klevina Hanu, plus Davida Jelineka od koga se očekuju konstantnije partije. Dejan Todorović je otišao u Tenerife i nažalost pretrpeo još jednu katastrofalnu povredu kolena zbog kojeg ga sigurno neće biti na parketu narednih godinu dana, još i pre završnice sezone otišao je Dejan Musli, a osetiće se i odlazak Franca Masenata. Klub je doveo nekoliko zanimljivih pojačanja. Iz Lavrija je stigao dugajlija Malik Dajm koji je u prošlo sezoni beležio 8,5 poena, Haukur Palson je doveden iz Uniksa kao glavna konkurencija Bandži Siju, holandski internacionalac Šarlon Klof iz turskog Ormana potpisao je dvomesečni ugovor, dok je Serhi Garsija došao iz šampiona Baskonije.

Ibon Navaro je promešao karte, a kako mu je ovo treća uzastopna sezona na klupi Andore, očekivanja su da napravi korak više. Prošlu sezonu završio je u grupnoj fazi završnice ACB lige, ali je igrao i polufinale Kupa kralja, dok je eliminisan već u TOP 16 fazi Evrokupa. Ostaje nedoumica da li ovaj sastav može da napravi više.

----------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Klevin Hana, Serhi Garsija, Giljem Kolom, David Jelinek, Džeremi Senglin.

KRILA: Bandža Si, Haukur Palson, Oriol Pauli.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Načo Lovet, Tajson Perez, Musa Dijanj, Malik Dajm, Babatunde Olumujiva.

----------------------------------

TENERIFE

Tajler Kavano u ekipi TenerifeTajler Kavano u ekipi Tenerife

Klub sa egzotičnog španskog ostrva ostvario je u protekloj sezoni najbolji plasman naspram prethodne tri godine. Ligaški deo, odnosno takmičenje pre uvođenja pandemije virusa korona, završen je iza Barselone, Real Madrida i sjajne Saragose, mada u drugoj fazi nije obezbeđen prolaz u polufinale. Na temelju dobrih igara iz protekle godine odlučeno da se tim dodatno pojača kako bi Čus Vidoreta i njegovi saradnici pokušali da ostanu na istom putu. Na prošlosezonske starosedeoce poput Marselinja Uertasa, Gjorgija Šermadinija, Jorgosa Bogrisa, Danija Dijeza, Santija Juste i Sasua Salina došli su još Tajler Kavano s evroligaškim iskustvom iz berlinske Albe, iskusni Aron Dornekamp posle rastanka sa Valensijom i solidni šuter Bruno Fitipaldo iz San Pablo Burgosa. Plus Dejan Todorović, ali je njegova zastrašujuća povreda naterala klub da ponovo izađe na tržište i potraži jednako kvalitetnu zamenu.

Dakle, Tenerife imaju još kvalitetniji roster i iskusniji u odnosu na prošlu sezonu, a s obzirom na dovedena pojačanja odlasci Arona Vajta i Gabrijela Lundberga neće predstavljati toliko jak udarac. Potražiće se sigurno još jedno pojačanje na beku, jer je nominalno ovako na toj poziciji usamljen Sasu Salin, plus zamena za Todorovića. Čus Vidoreta je dobio na dubini klupe, ima tradicionalno snažan domaći teren, plus konekciju Marselinjo - Šermadini koja je dosad prolazila i ne bi bilo nikakvo iznenađenje ako bi ovaj sastav opet napao visok plasman i u plej-of otišao sa jedne od TOP 5 pozicija!

----------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Marselinjo Uertas, Bruno Fitipaldo, Aleks Lopez, Sasu Salin.

KRILA: Dani Dijez, Dejan Todorović (stradao ACL), Santijago Justa, Serhio Rodrigez.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Tajler Kavano, Aron Dornekamp, Emir Sulejmanović, Gjorgi Šermadini, Jorgos Bogris, Fran Guera.

----------------------------------

GRAN KANARIJA

Još jedan tim sa prelepih španskih ostrva bio je među najaktivnijim ovog leta, ali i dalje ima dugačak put do portpunog kompletiranja sastava. Prva promena dogodila se na klupi. Ekipu je od Focisa Kacikarisa preuzeo Porfirio Fisak koji je s velikim uspehom predvodio prošlogodišnje iznenađenje Saragosu. Zbog činjenice da će ove sezone ponovo igrati u Evropi, tačnije Evrokupu, Gran Kanarija se fokusirala na pojačanja sa evroligaškim iskustvom. Iz Panatinaikosa doveden je centar Džejkob Vili, Andrju Albisi stigao je iz Zenita posle sasvim korektne debitantske sezone u Evroligi gde je beležio 6,6 poena na oko 37 odsto pogodaka iz igre, mada će njegov glavni zadatak biti da razigrava ekipu. Za cepanje protivničkih mreža biće zaduženi Ej Džej Sloter iz Betisa (13,3 poena) i Frenki Ferari iz Manrese (14,7 poena). Ferari je blistao u svojoj prvoj godini u ACB ligi, ali je imao i nekoliko sitnih povreda koje su ga donekle usporile. Iz milanske Olimpije došao je Amedeo dela Vale, što će takođe dati određeni značaj na polju iskustva i dubine rotacije.

Među igračima koji su otišli ističu se Janis Burusis (Panatinaikos), Omar Kuk (San Pablo Burgos), te Nikola Radičević (Mursija). Uz već pomenuta pojačanja očuvan je kostur tima, pa će tako Sten Okoje dobiti veći prostor, a na Džonu Šurni i Haviju Bejranu je da zadrže prošlosezonsku formu.

Oči bode to što Gran Kanarija ima samo jedanaest igrača u rotaciji, plus nekoliko mladih snaga, što je možda premalo da se izgura sezona u ACB ligi i Evrokupu. Biće potrebno Gran Kanariji vremena da se ponovo navikne na obeveze na više frontova, a da se ekipa ne bi slomila pod pritiskom već u decembru, uprava mora da podrži svog trenera bar sa još tri pojačanja, kako bi se tražio viši plasman i ozbiljniji rezultat.

----------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Andrju Albisi, Frenki Ferari, Amadeo dela Vale, Fabio Santana, Žan Montero, Jovan Kljajić.

KRILA: Sten Okoje, Havijer Bejran.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Džon Šurna, Beka Buržanadze, Džejkob Vili, Met Kostelo, Olek Balcerovski, Ruben Lopez de la Tore.

----------------------------------

BILBAO

Odmah iza Barselone, Reala, Saragose i Tenerifa na petoj poziciji ACB lige u onom prvom delu sezone našao se Bilbao. Aleks Mumbru je od preuzimanja trenerske funkcije napravio strašan posao sa klubom koji je bio na ivici finansijske propasti. Vođen legendarnim Rafom Martinezom, koji se dostojanstveno oprostio od dresa voljenog kluba, Bilbao je prošle sezone prkosio svim prognozama i najavama o borbi za opstanak i dogurao je daleko, mada su česte povrede važnih igrača onemogućile popularne Ljude u crnom da odu još dalje.

Mladi stručnjak je doveo nekoliko pojačanja po svom ukusu. Iz Krajlshajma angažovan je ponajbolji igrač i snažni centar Aron Džons, koji je prethodne sezone u Bundesligi beležio 12 poena u proseku. Unutrašnja linija dopunjena je Kingslijem Mozesom iz Peristerija (8,6p, 5,9sk), dok je na krilu doveden najbolji igrač Raste Vehte Jaroslav Žiskovski. Prvo pojačanje Bilba ovog leta, Aleks Rejes iz drugoligaša Ovijeda je pod stalnom terapijom zbog problema sa upalom mišića zadnje lože i ne zna se kada će na parket. S druge strane uz Rafu Martineza otišao je Emir Sulejmanović u Tenerife, dok je Ben Lamers napravio veliki skok i pojačao berlinsku Albu.

Mumbru se izborio i za ostanak trojice važnih igrača iz prethodne sezone, Ondreja Balvina, Žonatana Ruselja i Arnoldasa Kulboke, a u roster se vraća i Džejlon Braun koji je značajan deo prošle godine propustio zbog povrede.

Gledajući isključivo budžet, Bilbao bi bio možda i prvi kandidat za ispadanje, ali kako je Aleks Mumbru uneo ratnički mentalitet u ekipu ne tako velikih individualnih kvaliteta, verujemo da bi plasman među osam najboljih bio pun pogodak.

----------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Žonatan Ruselj, Ludvig Hakanson, Džejlon Braun, Tomeu Rigo.

KRILA: Jaroslav Žiskovski, Kventin Seron.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Arnoldas Kulboka, Kingsli Mozes, Ondrej Balvin, Aron Džons, Felipe de Anhos.

----------------------------------

MURSIJA

Mursija je jedan od onih klubova kojima je prijao prekid sezone i što umesto ispadanja liga sada ima jedan klub više. Sito Alonso je ostao, ali ovog puta mora da ostvari bolji plasman od 16. pozicije. Zbog toga je okrenuo list i sezonu dočekuje s potpuno novim sastavom. Prošlogodišnje otkrovenje grčkog prvenstva, šuter Retimna Koner Frankamp sada će biti žila kucavica Mursije. Frankamp je u Retimnu beležio čak 21 poen u proseku i kao takav na njemu je da iznese veliki teret u napadu. Klub su pojačali još bek Raste Vehte Džordan Dejvis, Peter Džok iz Šolea koji pokriva pozicije “dva“ i “tri“, te pouzdani centar Augusto Lima iz Burgosa, Nemanja Radović iz Saragose, prekaljeni Di Džej Stroberi iz Orleana i nekadašnji student univerziteta Sentral Mičigen Dejvid Dileo, kome će ovo biti prvi profesionalni izazov u karijeri. U rotaciji će biti i Aleks Adetokunbo, mlađi brat dvostrukog uzastopnog najkorisnijeg igrača NBA lige – Janisa.

Među najbitnijim izostancima ističu se Janulis Larencakis i Delroj Džejms koji će ove sezone braniti boje Olimpijakosa, odnosno Promiteasa, dok je Džarel Edi napravio veliki skok u karijeri i biće šuter Fenerbahčea Igora Kokoškova.

S potpuno izmenjenim sastavom Mursija mora da napadne bolji plasman. Svakako za to ima kvalitet, jer je na papiru jača nego pre godinu dana, ali su tako ozbiljne kadrovske promene uvek veliki rizik jer treba uigrati tim na vreme. Napad na TOP 8 biće u mislima, ali vrlo je neizvesno da li će se to i desiti na kraju...

----------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Koner Frankamp, Peter Džok, Rafa Luz, Džordan Dejvis, Sadijel Rohas, Markis Tauns.

KRILA: Di Džej Stroberi, Aleks Adetokunbo.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Nemanja Radović, Dejvid Dileo, Rinalds Malmanis, Augusto Lima, Emanuel Kate.

----------------------------------

OBRADOIRO

Možda najčudniji prelazni rok imao je Obradoiro. Najveće pojačanje je iskusni centar Makabija iz Tel Aviva Džejk Koen, dok će mu ispomoć unutra biti talentovani litvanski centar Žalgirisa Laurinas Birutis. Stigao je centar Lujvila Stiven Inok kome će ovo biti debitantska profesionalna godina, pa mladi turski plejmejker Darušafake Kartal Ozmizrak i na kraju Aleks Suarez iz Tenerifa koji se nije baš naigrao na Kanarskim ostrvima. Obradoiro je mnogo više izgubio, jer su otišli Dejan Kravić, Kostas Vasilijadis, Erl Kelovej, Vladimir Brozijanski i Aleiš Font. Ostali su Majk Daum i Kris Čeparovic, te novopridošli Koen da ponesu najveći teret. 

Dakle, trener Mončo Fernandez, inače trener s najdužim stažom u ACB društvu sa preko deset godina rada u istom klubu, opredelio se da podmladi sastav, iako se prošle sezone njegov tim borio za opstanak. Na papiru Obradoiro deluje slabije nego letos, ali to je posledica drastičnog smanjenja budžeta zbog globalne krize. Zato ne vidimo Obradoiro dalje od prošlosezonske pozicije, pri dnu tabele...

----------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Pepe Pozas, Raul Garsija, Kartal Ozmizrak, Laurinas Belijauskas, Kasijus Robertson.

KRILA: Alvaro Munoz, Kris Čerapovic.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Džejk Koen, Majk Daum, Stiven Inok, Laurinas Birutis.

----------------------------------

MANRESA

Pedro Martinez se poput svog kolege Sita Alonsa opredelio za kompletno renoviranje ekipe! Nije ni čudo kada je Manresa tek za nijansu uspešniju sezonu imala od Mursije, ali je bila isprepletana silnim povredama koje su značajno uticale na konačni plasman i samo 13. mesto na tabeli. Samo su petorica igrača ostala iz prošlogodišnjeg sastava – Giljem Đou, Eulis Baez, Jankuba Sima, Huampi Vaulet, Dani Perez. Sve ostalo su pojačanja. Manresa se odlučila da se uzda u kvalitet nemačkog tržišta, pa su stigli dugajlija Skot Iterton iz Braunšvajga (17,7p, 8,3sk), jedan od najkonstantnijih strelaca Bundeslige, zatim krilo Ulma Set Hajnrihs, ali i plejmejker Albe Makai Mejson. Tu su sada prekaljene glave na bekovskim pozicijama Rafa Martinez i Džonatan Tabu. Tako je Manresa nadoknadila gubitak Frenkija Ferarija, Luke Mitrovića, Rajana Tulsona i drugih...

Manresini rezultati u predstojećoj sezoni dosta će zavisiti od toga kako će se Iterton uklopiti na uslove španske košarke. U Nemačkoj je zatrpavao mrežice protivnika kako je želeo, sada ima veći izazov jer je ACB liga ipak za klasu ispred Bundeslige. I pored svih pojačanja, Manresi ne gine borba za opstanak...

----------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Džonatan Tabu, Dani Perez, Makai Mejson, Rafa Martinez.

KRILA: Set Hajnrihs, Giljem Đou, Huampi Vaulet.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Skot Iterton, Eulis Baez, Janari Josar, Jankuba Sima, Martinas Sajus.

----------------------------------

BETIS

Klub iz Sevilje nije se baš pokazao u najboljem svetlu u povratničkoj sezoni u ACB ligi, ali se ovog leta radilo dobro i pametno, pa je roster sada daleko jači. Najveća zvezda tima sada je Džejms Feldin, koji je stigao iz Hapoela. Bivšeg šutera Crvene zvezde pratio je bivši plej Peristerija Rajan Herou, pa bi njih dvojica trebalo da imaju najveću porciju poena u redovima Betisa narednih meseci. Herou će imati pomoć u liku Ti Džej Kembela iz Turk Telekoma. Ekipa se pojačala praktično na svim pozicijama. Na krilu novo lice je Jakuba Uatara iz Monaka, krilni centar je Nik Kej koji je stigao iz Australije, a centar Jusu Ndoje iz Nantera. Tako je Betis nadomestio mnogobrojne odlaske, a najveći su svakako Erika Grina u Bahčešehir, te Kenana Sipahija koji se vratio u Fenerbahče.

Kuro Segura u svojim rukama sada ima moćniji tim i ako bude znao da kontroliše ego Džejmsa Feldina i nadoveže na njegove šuterske role još Heroua i Uataru, može Betis da bude vrlo nezgodan ove sezone. Pojačanja su kvalitetna i iskusna, klupa ima širinu i opet naglašavamo – ako Segura uklopi sve kockice Betis čeka više pobeda od prošlogodišnjih osam do prekida takmičenja...

----------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Ti Džej Kembel, Rajan Herou, Majk Tores, Džejms Feldin, Tobijas Borg.

KRILA: Jakua Uatara, Pablo Almazan, Ibrahim Magasa.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Nik Kej, Obi Enečionjija, Jusu Ndoje, Nik Spajers, Mamadu Nijang.

----------------------------------

ESTUDIJANTES

Madridski Studenti imali su katastrofalnu godinu iza sebe i samo ih je ova pandemija spasila izvesne eliminacije u niži rang. Sa samo pet pobeda u 23 utakmice Estudjantes i Fuenlabrada bolje nisu ni zaslužili... Sada Havijer Zamora nema drugog izbora nego da sa svojim igračima rukama i nogama prigrabi bolji plasman. Estudijantes se razigrao od Zamorinog dolaska, a zanimljivo je da je sa 35 godina najmlađi trener u ACB ligi. Sada ima dva kapitalca na bekovskim pozicijama koji moraju da preuzmu uzde tima. To su Edvin Džekson koji se vratio u Estudijantes posle tri godine, kada je bio najbolji strelac takmičenja, plus Džon Roberson, pojačanje iz Galatasaraja. Zanimljiv će biti i centar Alek Braun, koji je u Bonu imao prosečno skoro 11 poena. Tu je i novajlija Anhel Delgado koji je došao iz Holona i španski novinari ga najavljuju kao potencijalno iznenađenje. Svi oni odmenili su Tonija Daglasa, Fila Presija, Mela Trimbla i Nemanju Dangubića, koji su otišli po prekidu sezone.

Naš je fokus na Aleksu Avramovića, povratnika iz Unikahe. Srpski reprezentativac prodisao je u Estudijantesu u mesecima pre pauze, a sada je tu da pruži jaku podršku Džeksonu i Robersonu u šutu. Avramović ponovo ima srpsko društvo u liku Aleksandra Cvetkovića koji je dugogodišnji starosedelac u ACB ligi. Tu im je i crnogorski internacionalac Nemanja Đurišić, koji je stigao iz Bešiktaša.

Estudijantes i ove godine čeka težak, rudarski posao za opstanak. Jednostavno, Studenti nemaju dubinu rostera, pogotovo na krilu i unutrašnjim pozicijama, što bi moglo skupo da ih košta. Ali, Estudijantes tradicionalno dovodi pojačanja tokom sezone, što će sigurno biti slučaj i u narednim mesecima.

----------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Džon Roberson, Aleksandar Cvetković, Načo Arojo, Edvin Džekson, Aleksa Avramović, Adams Sola, Dovi Gijedraitis.

KRILA: Edgar Visedo.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Anhel Delgado, Nemanja Đurišić, Viktor Arteaga, Alek Braun.

----------------------------------

FUENLABRADA

Verovatno prvi kandidat uz Gipuzkou i Obradoiro za ispadanje. Trener Fransisko Garsija imao je tu ludu sreću da u nesreći koja je pogodila svet dobije šansu da vodi ekipu od starta sezone, da ekipa prođe pripreme s njim i da se napravi roster shodno mogućnostima i ukusu, s obzirom da je u klub stigao u januaru, kada je situacija bila već katastrofalna.

Ekipa ima dvojicu Amerikanaca koji su stigli poslednjih sedmica. Bek Melo Trimbl je doputovao čak iz Australije, gde je imao skoro 20 poena po utakmici, ali ovo je potpuno drugi nivo košarke za njega. Centar Robert Apšo je pojačanje iz Bujukčekmečea, gde je postizao 13 poena u proseku. Osim njih, svlačionica je sastavljena sa svih krajeva sveta. Tu je nigerijski bek Obi Megano iz Le Mana, pa estonski reprezentativac iz Varezea Sim Sander Vene, brazilsko krilo Leonardo Mejndl, Najvažniji odlasci su oni Entonija Brauna i Pjera Žilea, ostali su imali minorne ulog. Mark Garsija, Tomas Belas i Vjačeslav Bobrov su ostali i oni će biti tu da sa novajlijama pokušaju da spreče košmarni rasplet...

----------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Obi Emegano, Tomas Beljas, Melo Trimbl, Aleks Urtasun, Žiga Samar.

KRILA: Mark Garsija, Sim Sander Vene, Leon Mejndl.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Vjačeslav Bobrov, Osas Eigijator, Čema Gonzalez.

----------------------------------

GIPUZKOA

U momentu kada je sezona prekinuta Gipuzkoa je bila druga na tabeli i nije joj bilo dozvoljeno da se vrati u ACB ligu. Ipak, posle uložene žalbe i odluke čelnika Valjadolida, inače prvoplasiranog tima druge španske lige, da ne uputi zahtev za pristup najvišem rangu, Gipuzkoa se vratila u elitu posle godinu dana. Kao i svaki tim koji se diže iz pepela, Gipuzkoa je ovog leta dovela nekoliko igrača od kojih se očekuje da podignu kvalitet. Visoki Vilijam Margariti i krilo Pere Tomas zajedno su došli iz Manrese, Dino Radončić se preselio iz Mursije, Jan Špan je stigao iz Krajlshajma...

Na klupi je poznato lice Marselo Nikola, a među najbitnijim igračima u timu očekuje se da bude Džoni Di. Ipak, sve ono što je Gipuzkoa uradila ne uliva previše poverenja i pre vidimo ovaj tim u grčevitoj borbi za opstanak, nego negde više.

----------------------------------

PLEJMEJKERI I BEKOVI: Džoni Di, Jan Špan, Lukas Fađano, Brendon Frensis.

KRILA: Pere Tomas, Ćabi Oroz, Mikel Motos, Dino Radončić.

KRILNI CENTRI I CENTRI: Vilijam Margariti, Đulen Olaizola, Vini Okuo, Haime Ečenike. 

----------------------------------

ACB - 1. KOLO

Subota

18.00: (1,60) Huventud (14,5) Unikaha (2,55)

18.00: (1,80) Monbus Obradoiro (14,5) Fuenlabrada (2,50)

20.45: (12,0) Gipozkoa (28,0) Real Madrid (1,03)

20.45: (1,20) Gran Kanarija (19,00) Bilbao (5,00)

Nedelja

12.30: (1,70) Estudijantes (14,5) Manresa (2,30)

13.00: (1,60) Tenerife (14,5) Saragosa (2,45)

17.00: (1,45) Andora (15,0) Mursija (3,05)

18.30: (2,15) Baskonija (14,5) Valensija (1,80)

20.00: (1,15) Barslona (20,0) San Pablo (6,00)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE


Piše: Nikola STOJKOVIĆ (@nikolaS_msport)


tagovi

Klemen PrepeličDžejms FeldinGran KanarijaTenerifeDejan TodorovićAleksa AvramovićDragan MilosavljevićAlberto AbaldeNik KalatesNikola KalinićNikola MirotićUnikahaValensijaBaskonijaReal MadridACB ligaGoran HuskićDilan Enis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara