Sergej Kuščenko (Foto: Mozzart Sport)
Sergej Kuščenko (Foto: Mozzart Sport)

Prvi čovek VTB lige zadivljen BG derbijem: Arena donosi sedam poena prednosti domaćinu, Srbi dobrodošli kod nas

Vreme čitanja: 6min | pon. 12.12.22. | 08:12

Sergej Kuščenko, predsednik VTB lige, u intervjuu za Mozzart Sport pričao o mnogim košarkaškim temama dan posle sjajnog okršaja Partizan Mozzart Beta i Crvene zvezde u elitnom takmičenju

Kakav odjek je imao istorijski večiti derbi u Evroligi između Partizan Mozzart Beta i Crvene zvezde u prepunoj Štark areni najbolje se vidi po zvanicama koje su prisustvovale meču i ostale zadivljenje. Pored delegacije Evrolige, veličanstveni duel pratio je i prvi čovek VTB lige Sergej Kuščenko. Velikodušni Rus, inače veliki ljubitelj srpske košarke, nije mogao da sakrije oduševljenje. Dan kasnije u intervjuu za Mozzart Sport pričao je o utiscima, ali isto tako diskutovao o mnogim košarkaškim temama, od Evrolige, VTB lige i svih problema koji mogu da se prevaziđu zajedničkim snagama.

Ipak, početak razgovora je bio rezervisan za meč beogradskih večitih rivala koji je rešen u poslednjoj sekundi trojkom Nemanje Nedovića.

Izabrane vesti

Izvanredna utakmica. Toliko strasti na jednom mestu, prepuna hala ljubitelja košarke koji razumeju šta se dešava na terenu. Ako je faul, svi viču faul, ili svi skaču kada je koš. Prelep prizor za košarku, svako je trebalo da odgleda utakmicu između Partizana i Crvene zvezde, pravi praznik za oči“, počinje Kuščenko, koji posebno ističe dva imena – legendarne trenere:

Istorijska utakmica bez ikakve dileme, a uz sve to gledao sam i dva moja prijatelja, Željka Obradovića i Duška Ivanovića“.

Nije ostao ravnodušan na pobednički niz Crvene zvezde koji je počeo dolaskom iskusnog trenerskog vuka.

Uh, Duško... sjajan posao radi. Disciplina, strpljenje. Izvanredan trener. Sećam ga se kada je pobedio moj CSKA dok je Duda Ivković sedeo na klupi u Evroligi“.

Poseban utisak ostavila je ispunjena Štark arena u kojoj je bilo nešto više od 18.000 gledalaca.

U Evropi možda postoji pet dvorana koje donose, mogu slobodno da kažem, sedam poena prednosti domaćem timu. Navijači u Srbiji su neverovatni, toliko energije, toliko strasti. Sjajna stvar za košarku i Srbiju

Odmah se prvi čovek VTB lige setio posebnog momenta koji ga veže za Beograd, a pre svega za dvoranu na Novom Beogradu.

Arena je stvorena za velike utakmice. Sećam se da sam prvi put došao još 2009. godine kada sam gledao Univerzijadu koja je bila organizovana izvanredno. Pamtim još pobedu Rusije u polufinalu protiv Sjedinjenih Američkih Država i podrške 15.000 navijača. Prelepa uspomena. Srbija je imala sjajnu ekipu, Milana Mačvana, Stefana Markovića, Marka Kešelja... Istinski neverovatna košarkaška zemlja. Svi vole sport, toliko su strastveni, to je za mene poseban doživljaj“.

Tema razgovora se polako prenela na košarku kao globalni fenomen koji spaja sve. Evroliga kao najkvalitetnije takmičenje na Starom kontinentu ima za cilj da nastavi da raste, na svim nivoima. Gospodin Kuščenko nudi potencijalna rešenja.

„Imate dve vrste sportskih predstava. Tu su Los Anđeles, Njujork, Pariz, ponekad i Moskva, gde dolaze slavne ličnosti u prve redove gde je atmosfera kao u pozorištu, ali postoji taj prestiž ulaska na događaj. Onda imate strast navijača kao što je slučaj u Srbiji. Obe stvari imaju svoji prednosti, najbolje bi bilo za košarku u Evropi kada bi mogla da se napravi nekakva kombinacija dva modela, uzeti najbolje što Amerika nudi, a zadržati autentičnost evropske košarke“.

Nastavlja u istom tonu...

Imamo takođe dve različite kulture. Sa jedne strane Amerika, a druge Evropa. Naravno, postoje i velike razlike u ekonomskoj snazi. U NBA ligi su timovi iz jedne države, uz Toronto iz Kanade. Moram da pomenem velikog prijatelja Dejvida Šterna koji je uveo revolucionarne promene. Sećate se vremena kada su šampioni bili Boston Seltiksi ili Los Anđeles Lekersi, kako je Dejvid uveo promene, mnogo toga se promenilo nabolje, sve je poraslo na mnogo viši nivo, a NBA liga je postala globalni fenomen“.

Evroliga je još daleko od NBA po svim parametrima, a posebno kada su u pitanju finansije.

Govorio sam Đordiju (Bertomeu), da u Evropi moramo da pogledamo kako to radi fudbal koji je na izuzetno visokom nivou, od marketinga pa do kvaliteta samog proizvoda. Govorio sam mu da moramo da uzmemo nešto iz njihovog modela funkcionisanja. Bertomeu mi je uvek pričao o brojkama kako je Fajnal for gledan u preko 150 zemalja, ali pitanje je koliko je para zarađeno od toga. Potreban je finansijski plan kako bi Evroliga obezbedila deo novca klubovima, od sponzora, TV prava... Zamislite model, kvalifikujete se za Evroligu, dobijete dva miliona evra, uđete među osam najboljih, još dva miliona, plasman na Fajnal for, pet miliona. To bi dosta uticalo na poboljšanje kompletnog sistema“.

Glavna tema prethodnih meseci u Evropskoj košarci je eventualna saradnja Evrolige sa Dubaijem i klubom koji bi se priključio elitnom takmičenju, a samim tim doneo i ozbiljnu finansijsku injekciju. Međutim, Sergej Kuščenko otkriva da su kontakti postajali odranije.

Prošle godine smo imali sastanak sa ljudima iz Dubaija. Plan je bio da tim iz Dubaija počne da igra VTB ligu, što ne bi bilo lako sa aspekta putovanja, ali to bi bio prvi korak ka eventualnom ulasku u Evroligu. Znam da su sada vođeni razgovori, ali to u suštini nije nikakva novina. Prvobitni kontakti su uspostavljeni još prošle godine“.

Sergej Kuščenko (© Mozzart Sport)Sergej Kuščenko (© Mozzart Sport)

Potencijalan model za uspešno poslovanje postoji u fudbalu, smatra Rus. Potrebno je samo sve kvalitetno sprovesti u delo, ali čitava košarka mora da se ujedini po njegovom mišljenju.

Jedan od problema evropske košarke su ugovori. Najbolji igrači ne potpisuju dugoročne ugovore. Svi hoće samo na dve sezone, a ne na četiri ili pet. Zamislite samo da je Bogdan Bogdanović potpisao petogodišnji ugovor sa Fenerbahčeaom kako bi to izgledalo za Evroligu – fantastično. Potrebno je imati jedinstven stav u čitavoj Evropi, i FIBA i Evroliga. Svi da radimo ka istom cilju, a to je da imamo najbolji mogući produkt za navijače. Kako klupska košarka, tako i reprezentativna, a onda imamo NBA ligu koja je potpuno odvojena... Zašto je to tako? Ko su najbolji košarkaši današnjice? Tri evropska igrača – Nikola Jokić, Luka Dončić i Janis Adetokunbo. Moramo da imamo sistem kao što je u fudbalu. Sve funkcioniše na višem nivou. Gde se tačno zna kaledar, sva takmičenja su usklađena i onda imamo spektakl koji traje čitave godine“.

Kao čovek na vrhu lige koja je u jednom momentu mogla da parira Španiji po kvalitetu, danas iskreno priča kakvi su ciljevi u ovom momentu. Klubovi iz pomenutog regionalnog takmičenja ne mogu da nastupaju na internacionalnom nivou zbog dobro poznate situacije sa Ukrajinom. Uprkost tome, VTB liga je održala zavidan nivo kvaliteta.

Morali bismo da pričamo ponovo u junu na ovu temu kada sve budem sagledao. Imamo tri ili četiri tima koji su na visokom nivou sa odličnim igračima i kvalitetnim trenerima, ali ukupni kvalitet lige je sigurno opao za nijansu. Moramo da budemo iskreni. Postoji nekoliko klubova sa vrlo dobrim projektima, gde je fokus na mladim igračima. Imamo moskovski tim, MBA, koji ima samo ruske igrače, bez stranaca i to je vrlo zdrav projekat da se razvijaju domaći talenti. Dok sam boravio u Beogradu video sam na TV-u utakmicu VTB lige, to je sjajno. Hvala Srbiji na tome. VTB liga promoviše sportske vrednosti, može da se vidi lepa košarkaška predstava“.

Uprkos pomenutim problemima u VTB ligi imamo istinske zvezde, od igrača kao što su Nikola Milutinov iz CSKA Moskve i Toma Ertel koji nastupa u Zenitu. Tu je i trener Ćavi Paskval, pa Velimir Perasović, stručnjaci koji su godinama vodili timove u Evroligi.

Pričao sam sa svima njima. Pitao sam ih kako im je, šta misle, šta može da se poboljša? Svi su prezadovoljni, sve je na visokom nivou, jer je sport na prvom mestu. U ligi vlada dobra atmosfera, nema previše putovanja, porodice igrača se osećaju lepo, imaju sve što im je potrebno za život i samim tim su zadovoljni“.

Čeka se trenutak da se sve ponovo otvori i da ruski klubovi izađu na evropske terene.

Radimo strpljivo ka napretku i čekamo da se sve otvori ponovo, da se vratimo u Evroligu. Setite se samo da je čak devet klubova iz Rusije igralo internacionalna takmičenja prošle sezone“.

Rado bi Sergej Kuščenko video i proširenje VTB lige. Pričalo se i o pozivnici za Partizan i Crvenu zvezdu letos, a na kraju su crno-beli učestvovali u VTB Superkupu u Moskvi, zajedno sa Megom, u sklopu priprema za ovu sezonu.

„Spremni smo za proširenje. Srpski klubovi, turski klubovi, dođite, uvek ste dobrodošli. Pričali smo sa ljudima u Srbiji, prijateljski, o sportu. Nadamo se promenama u budućnosti, svi su dobrodošli i svakoga ćemo dočekati sa raširenim rukama“, završava Kuščenko razgovor za Mozzart Sport.


tagovi

VTB ligaSergej KuščenkoKK PartizanKK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara