Košarkaši Crvene zvezde (©KK Crvena zvezda)
Košarkaši Crvene zvezde (©KK Crvena zvezda)

Prvo poluvreme u Vitoriji uliva optimizam, drugo podseća da se treba naoružati strpljenjem

Vreme čitanja: 5min | čet. 20.10.22. | 13:56

Dva lica crveno-belih na gostovanju Baskoniji

Košarkaši Crvene zvede nisu uspeli da upišu prvu evroligašku pobedu u novoj sezoni ni iz trećeg pokušaja. Iako su odigrali odlično prvo poluvreme u Vitoriji, u drugom nisu uspeli da se nose sa šuterski veoma raspoloženim rivalom, te su morali da mu pruže ruku (75:92). Razlika na kraju i nije prikazala realan odnos snaga na terenu, jer je domaćin bio u naletu u završnici, pa je uspeo da uveliča trijumfa kada je sve već bilo gotovo.

Nije borba u elitnom takmičenju počela kako su se navijači nadali, ali pred crveno-belima je još mnogo prilika da izađu na pravi put i uhvate željeni ritam. Da imaju čemu da se nadaju ukazuje prvih 20 minuta utakmice u Fernando Buesa Areni, ali je drugo poluvreme pokazatelj da će morati da se naoružaju strpljenjem, kao i njeni simpatizeri.

Izabrane vesti

Bilo je u uvodnih 20 minuta mnogo pozitivnih stvari. Uspevala je Zvezda da igra i u visokom ritmu, Luka Mitrović je briljirao, Ben Bentil nastavio da pokazuje da je zasad najveće pojačanje, Ognjen Dobrić da je na pravom putu posle povrede. Vratio se i Stefan Marković i rasteretio Nikolu Ivanovića i Džejlena Adamsa. Posebno je to prijalo Amerikancu, koji je još u grču. Uspeo je da se opusti uz iskusnijeg kolegu i uključi kako valja u igru tima. Poeni mu još nedostaju, ali je ovoga puta vrlo dobro pronalazio saigrače i upisao pet asistencija.

U prvom poluvremenu su viđene dobre rola u odbrani, kvalitetna igra u tranziciji, pametna i strpljiva realizacija napada. Brojni elemenati koji bi trebalo da krase igru Crvene zvezde ove sezone. Ekipa Vladimira Jovanovića je imala kontrolu u svojim rukama, a da Markus Hauard nije bio još jednom inspirisan, verovatno bi i na veliki odmor otišla sa više od pet poena prednosti. Pogađao je iz gotovo nemogućih pozicija, sakupio 19 poena za poluvreme i održavao domaćina u životu.

U nastavku ipak druga slika. Baskonija je odmah najavila preokret. Raspucao se Dolton Homs, pogađali su se distance i Rokas Giedraitis i Met Kostelo, te su Baski poveli. Bacali su otrovne strele ka crveno-belima, pogađali preko ruke, iz teških pozicija, a Hauard je doneo ključnih 75:64 ekipi Đoana Penjaroje sredinom odlučujućeg perioda. Bez većih problema razlika je očuvana, te je ekipa iz Vitorije upisala i treću pobedu u Evroligi i nanela Zvezdi novi poraz.

Iako je Ognjen Dobrić pred početak susreta rekao da će ključ biti u tome da se protivniku ne dozvoli da rastrči i šutira kako želi, Baski su jednostavno pokazali da su trenutno u zavidnoj formi. Konstatno su se trudili da ubrzaju igru, igrali sa niskim petorkama. Crveno-beli su pokušavali da kontriraju kroz reket, ali čini se da Baskoniju ništa nije moglo da spreči da obori rekord kluba po postignutim trojkama. Ubacili su čak 19 i to sa fantastičnih 52,8 odsto uspešnosti. Povrh svega Zvezdina spoljna linija je već neko vreme u skraćenoj rotaciji zbog povreda, što je definitivno bila otežavajuća okolnost u jurnjavi sa mladom ekipom iz Španije, gladnom pobeda.

"Baskonija je imala sjajno drugo poluvreme u kojem je postigla 12 trojki. Nisam tako nešto video ranije. Pravili smo neke greške, pogotovo u poslednje dve četvrtine što je direktno uticalo na naš poraz", rekao je trener Jovanović na konferenciji za medije.

Razlog za pad u drugom poluvremenu mogao bi da se traži u nedovoljnoj uigranosti tima, a uzrok slabe uigranosti u kadrovskoj situaciji. Zvezda je praktično od početka sezone u stroj uvela dva nova igrača. Miroslav Raduljica je potpisao neposredno pred premijeru protiv MZT-a u ABA ligi, Luka Vildoza dobio sve potrebne papire u ponedeljak. Argentinac nije nastupao protiv Baskonije, ali je jasno je da će biti potrebno vreme da se adaptira na tim, kao i tim na njega.

Povrede pritom kroje Jovanovićev sastav već neko vreme. Ognjena Kuzmića muči stopalo, manjih problema imao je i Bentil, Dobrić se tek protiv Panatinaikosa krajem minule sedmice vratio na parket, Nemanje Nedovića još nema, a zbog povrede je par susreta propustio i Stefan Marković. Nikako da se kompletna ekipa okupi i da se napravi određeni kontinuitet rada. Ovako su se dosad tražila prinudna rešenja zbog nedostatka opcija, posebno na bekovskim pozicijama.

Sve viđeno na prethodnim utakmicama ukazuje da u Zvezdi i te kako ima materijala za velike domete, ali da je potrebno vreme da se sve posloži kako valja. Definitivno bi stvari brže dolazile na svoje da postoji više vremena za treninge, ali to je boljka koja muči svaku ekipu i nešto sa čime je tim sa Malog Kalemegdana dosad i navikao da se nosi. Protiv Efesa su crveno-beli ostali bez goriva, protiv Panatinaikosa su ključne greške u neizvesnoj završnici došle iz preopterećenosti organizatora igre. U susretu protiv Baskonije je plaćen danak zbog navedenih kadrovskih problema, a utisak je da je nedostajalo je i sreće kada se utakmica lomila.

U svakom slučaju u ABA ligi za crveno-bele sve ide kako treba, a u Evroligi će imati još dovoljno prilika da se iskupe za tri uvodna neuspeha. Teško će biti doći do pobede prve pobede protiv Real Madrida u petak, ali ne i nemoguće. Zvezda je i u januaru prošle godine odnela trijumf iz "Vizink centra" (79:77).

"Potrebno je vreme da se svi naviknemo i da se kockice slože. To je proces, ne ide preko noći. Toga smo svesni i verujemo da će sve biti kako treba. Izvukli smo pouke i iz loših momenata. Nisam zabrinut. Ne bi bilo dobro da sad igramo najbolju košarku. Verujem da ćemo napredovati svakim danom i nedeljom i biti najbolji kada to bude najpotrebnije", govorio je Jovanović još pred početak sezone u elitnom takmičenju.

EVROLIGA - 4. KOLO

Četvrtak

19.00: (3,50) Žalgiris (16,0) Barselona (1,35)

19.45: (1,25) Fenerbahče (17,0) Valensija (4,40)

20.05: (1,30) Makabi (16,0) Asvel (3,90)

20.30: (2,30) Bajern (14,5) Olimpija Milano (1,70)

20.30: (1,70) Partizan Mozzart Bet (14,5) Virtus Bolonja (2,30)

Petak

19.30: (1,15) Anadolu Efes (20,0) Alba Berlin (6,00)

20.00: (2,55) Panatinaikos (14,5) Monako (1,60)

20.30: (2,30) Baskonija (14,5) Olimpijakos (1,70)

20.45: (1,07) Real Madrid (25,0) Crvena zvezda (8,50)

*** Kvote su podložne promenama




tagovi

KK Crvena zvezdaBaskonijaVladimir JovanovićLuka MitrovićDžejlen AdamsLuka Vildoza

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara