Foto: MN Press
Foto: MN Press

Rađa: Jokić može da postane najbolji evropski igrač svih vremena

Vreme čitanja: 2min | sre. 09.06.21. | 19:42

“Nikola još samo da popravi fizikalije i mislim da može dominirati sledećih deset godina bez problema. Kad bi se našli u duelu Jokić i Sabonis, Arvidas bi ga fizički pojeo, dok Nikola ima lakoću koju Litvanac nije imao”, kaže čuveni hrvatski košarkaš

Dino Rađa je neko ko svojom istorijom i karijerom svakako ima pravo da govori o Nikoli Jokiću, njegovom uspehu i MVP nagradi, ali i da uporedi srpskog košarkaša sa najvećim imenima u istoriji Evrope.

Kako ističe nekadašnji centar jugoslovenske reprezentacije, nagrada je otišla u prave ruke.

Izabrane vesti

I dodaje da sve zavisi od Jokićeve želje i gladi za košarkom u narednih 10 godina. A od segmenata na kojima treba još Jokić da radi, Rađa izdvaja napredak u fizičkom smislu.

"Apsolutno zasluženo. Iza Nikole je neverovatna sezona. Reč je o unikatnom talentu koji košarku vidi sasvim drugačije. Momak ima neverovatnu košarkašku inteligenciju i to se jako retko viđa. Dončić i on imaju strašan košarkaški IQ, a s tim se rađaš, to se ne može naučiti. Igrači, koliko god trenirali, mogu podići neke segmente svoje igre isključivo na temelju fanatizma i rada na sebi, ali ono što ova dvojica imaju, s tim se rađaš. Odigrao je sezonu bez mrlje i od srca mu čestitam", izjavio je Rađa za Indeks.

Rađa smatra da od Jokića zavisi da li će postati najbolji evropski igrač svih vremena.

"Mislim da može, ali sve zavisi od njega. Nikola još samo da popravi fizikalije i mislim da može dominirati sledećih deset godina bez problema. Pitanje je samo hoće li se zadovoljiti s ovim što je ostvario, s novcem koji je zaradio ili će ga terati glad za uspesima dalje. Recimo kao Dražena. Dogodi li se ovo drugo, ne vidim ko bi ga mogao zaustaviti. Ipak, moram reći da je nezahvalno i glupo upoređivati velikane iz različitih epoha. Svaka generacija dala je svoje idole i jako je teško, a po meni i bespotrebno raspravljati ko je najbolji ikad. Košarka se u poslednjih 20, 30 godina puno promenila. Napad je postao prioritetan u odnosu na odbranu i samim tim različiti profili igrača dobili su na važnosti. Kad bi se našli u duelu Jokić i Sabonis, Arvidas bi ga fizički pojeo, dok Nikola ima lakoću koju Litvanac nije imao. To je tema za široku diskusiju i svatko ko će u njoj učestvovati imaće argumente koji piju vodu. Sve je stvar afiniteta", poručio je Rađa za Indeks.

Koga bi Rađa izabrao od trojca Nikola Jokić, Luka Dončić i Bojan Bogdanović?

"Svu trojicu. Šalim se, to je kompleksno pitanje jer od puno parametara zavisi. Ključno je kakvu ekipu imaš, kakav profil ekipe, kakve igrače. Fali li ti centar ili šuter. Zatim, vizija trenera je takođe jako važna. Nekad možeš imati nekoliko top zvezda u ekipi a da ne napraviš ništa jer nemaš ideju šta s njima. No bez sumnje, mislim da nema ekipe koja ne bi želela da ima svu trojicu", zaključio je Rađa.

 


tagovi

Nikola JokićDino RađaNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara