Aleksa Uskoković, Ognjen Dobrić i Aleksa Radanov (©Starsport)
Aleksa Uskoković, Ognjen Dobrić i Aleksa Radanov (©Starsport)

Radonjićevi apsolventi: Radanov i Uskoković položili ispite, vreme je za diplomski

Vreme čitanja: 6min | sre. 09.06.21. | 11:46

Duop Rit pokazao da ume da blesne, Kuzmić se stabilizovao i ukazao da bi mogao da ima ulogu i u narednoj sezoni

Košarkaši Crvene zvezde večeras (20.00) otpočinju borbu za treći trofej u sezoni. Posle trijumfa u Kupu Radivoja Koraća i ABA ligi, Dejan Radonjić bi za nešto više od pet meseci mogao da dođe do nove triple krune. Poslednji protivnik u takmičarskoj godini koja je pretila da bude razočaravajuća, ali se pod vođstvom crnogorskog stručnjaka preokrenula za 180 stepeni, jeste Mega. Tim Vladimira Jovanovića koji je plasmanom u finale Superlige ispisao istoriju. Trener crveno-belih je u plej-ofu ukazao šansu igračima iz drugog plana, koji su višak prostora iskoristili na pravi način, ali im ostaje da dokažu da su spremni i za najveće izazove.

20.00: (1,20) Crvena zvezda (19,0) Mega (5,00)

Izabrane vesti

Posle uspeha u regionalnom šampionatu, u koji se sumnjalo posle neubedljvog prvog dela sezone i promene trenera, Zvezda nije imala vremena za odmor. Radonjićevi puleni su posle proslave titule na Jadranu morali da se okrenu obavezama u Superligi, pa je bilo očekivano da će pojedinci biti na poštedi. Amerikanci Džordan Lojd i Kori Volden su pošteđeni novih napora, što je otvorilo prostora za igrače koji su bili u njihovoj senci u ključnim ovosezonskim mečevima.

Iskoristio je crnogorski stručnjak duele sa Zlatiborom i Borcem kako bi momcima poput Alekse Radanova, Alekse Uskokovića i Duopa Rita dao šansu da se dokažu i ubede ga da zaslužuju mesto u ekipi i naredne sezone. Takođe, ukazao je poverenje i Ognjenu Kuzmiću, sa nadom da će svojevremeno jednom od najboljih centara Evrolige povratiti samopouzdanje i stabilizovati ga posle nekoliko godina za zaborav.

Rezultati nisu trpeli. Uigrani tandem Ognjen Dobrić - Dejan Davidovac je odradio svoje, najiskusniji pojedinci poput kapitena Branka Lazića i Marka Simonovića su vodili primerom, a mladi igrači su zajedno sa Kuzmićem opravdali poverenje. Bez poraza su okonačne četvrtfinalne i polufinale serije, ali i bez trunke neizvesnosti. Iako je najbolji strelac ekipe Lojd odmarao, Volden se nosio sa problemima sa leđima, Radonjićeva mašinerija je funkcionisala kao podmazana.

Protiv ambiciozne Mege će Zvezdin šef struke i njegovi izabranici ipak morati dobro da zasuku rukave. Ekipa Vladimira Jovanovića je istakla najviše ambicije u domaćem takmičenju i jasno je da je sposobna da i kvalitetnijim ekipama od sebe pruži snažan otpor. Zato će Radanov, Uskoković i Rit biti pod lupom. Iako će konce igre držati igrači poput Dobrića, Davidovca, najverovatnije i osveženog Lojda, kao i MVP-a finalne serije ABA lige Lendrija Noka, mladi trio bi mogao da dâ vredan doprinos.

Od pomenute trojice košarkaša, najviše je tokom četiri odigrana susreta u plej-ofu pokazao Aleksa Radanov. Momak koji je dugo nosio etiketu jednog od najtalentovanijih igrača iz Zvezdinog omladinskog pogona nije dobijao pravu priliku na Malom Kalemegdanu. Kalio se u dva navrata u FMP-u, proveo četiri godine u ekipi iz Železnika, a kada se posle sjajne minule sezone u dresu Pantera očekivalo da će dobiti šansu, ponovo je stavljen u drugi plan.

Aleksa Radanov (©Starsport)Aleksa Radanov (©Starsport)


To je iskoristio kao dodatan motiv pred duele sa Zlatiborom i Borcem, a na parketu se jasno videlo da ima veliku želju da dokaže svoj kvalitet pred Dejanom Radonjićem, njegovim saradnicima, ali i čitavom zvezdaškom javnošću.

Na četiri odigrana susreta u proseku je beležio 11 poena, ali je svoj pokazao svoj kvalitet i u odbrani (1,8 ukradenih lopti u proseku), kao i u organizaciji napada. Beležio je četiri završna dodavanja po meču (bolji samo Lengston Hol sa 4,3 u proseku), a pomagao je i na skoku (4,5 uhvaćenih lopti po susretu).

Sada mora da ostane hladne glave, svestan da mu još nije položio najveći ispit. Radonjić je dokazao da najveću odgovornost u najbitnijim trenucima stavlja u ruke domaćih igrača, te nema sumnje da će pružiti šansu 23-godišnjem beku da napravi iskorak opravda očekivanja iz mlađih kategorija.

Za razliku od Radanova, čini se da je njegov imenjak Uskoković dobio priliku koja njemu dosad nije ukazana. Po dolasku iz FMP-a 21-godišnjem plejmejkeru je pružena i veća rola od očekivane, imao je svoju minutažu i u velikom finalu protiv Budućnosti, ali je u Superligi konačno stavljen u prvi plan. Potvrdio je da poseduje veliki talenat, ali da kao i svaki mladi igrač ima uspone i padove. U prvoj utakmici protiv Zlatibora je bio najbolji asistent ekipe (šest asistencija), dok je u premijernom susretu sa Čačanima stigao i do dvocifrenog košgeterskog učinka (10). Na oba meča je upisao 13 indeksnih poena, ali ih je recimo u preostale dve utakmice zbirno sakupio osam. Ipak, dokazao je da ima veliki potencijal, koji će Radonjić pažljivo razvijati u predstojećem periodu. Protiv Mege mu je prilika da ubedi trenera da mu naredne takmičarske godine poveri još značajniju ulogu.

Duop Rit je za razliku od pomenutog dvojca u finišu sezone na Jadranu imao i problema sa povredom, pa je i to nesumnjivo uticalo da dobije nešto manju minutažu od bekovskog tandema. Ipak, da centar poreklom iz Južnog Sudana poseduje veliki potencijal jasno se videlo posle prvog susreta sa Borcem. Ubacio je ekipi Marka Marinovića 17 poena za nešto više od 13 minuta. Pritom je bio i najbolji skakač ekipe (šest skokova), jasno i najkorisniji (indeks 24). Promašio je samo dva šuta iz igre (5/7), pogodio jedinu trojku koju je uputio ka protivničkom košu i bio perfektan sa linije za slobodna bacanja (6/6).

Još u dresu tima iz Železnika je pokazao veliki talenat, a sada je jasno da se u njemu krije ozbiljan materijal, pre svega u ofanzivnom smislu. Na defanzivi bi sa ekspertom za odbranu Radonjićem mogao da poradi na pripremama, a potom bi u praksi tokom sezone mogao i da izraste u bitnu kariku.

Želeo je Dejan Radonjić tokom prve dve runde doigravanja da odmori Lendrija Noka, posle iscrpljujuće borbe sa centrom Budućnosti Vilijem Ridom tokom finala ABA lige. Zaslužio je Kamerunac da predahne, a to je otvorilo vrata Ognjenu Kuzmiću. Centar iz Doboja je odavno van ritma na koji nas je navikao u prvom mandatu u crveno-belom dresu, ali crnogorski stručnjak svestan njegovih kvaliteta nije želeo da odustane. Davao mu je priliku i u borbi za tron, ali je protiv Zlatibora dobio pravu priliku.

U prvom meču nije blistao, ali je odigrao koliko je to bilo potrebno. U drugom je podsetio na stare dane. Sa 16 poena (bez promašaja) i pet skokova je bio najbolji strelac i skakač ekipe, zasijao je starim sjajem. Odmorio je u prvom susretu sa Čačanima, a onda je u drugom flertovao sa dabl-dablom. Osam poena i sedam skokova (tri ofanzivna), pritom je ponovo pogodio sve šuteve i sa indeksom korisnosti 15 još jednom bio među najzaslužnijima za trijumf. Ukoliko u tom ritmu nastavi i protiv Mege, čini se da bi rezervisao mesto u ekipi pred početak priprema za narednu takmičarsku godinu.

Biće nesumnjivo po okončanju serije sa Megom velikih promena, ali bi uloga pojedinih igrača mogla da zavisi od prikazanog u finalu i konačnog ishoda borbe za trofej. To se posebno odnosi na pomenutu četvoricu igrača. Radonjić će ovoga puta imati priliku da skroji tim po svom ukusu, na Radanovu, Uskokoviću i Ritu je da pokažu da zaslujužu mesto, na Kuzmiću da je i dalje kalibar za najviši nivo.

SUPERLIGA - FINALE (PRVI MEČ)

Sreda

20.00: (1,20) Crvena zvezda (19,0) Mega (5,00)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Košarkaška SuperligaKK Crvena zvezdaKK MegaAleksa RadanovAleksa UskokovićDuop RitOgnjen Kuzmić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara