Košarkaši Mege (©KK Mega Basket / Ivica Veselinov)
Košarkaši Mege (©KK Mega Basket / Ivica Veselinov)

Pogled Zvezdine odbrane ka Megi: Nova pretnja Kazalon, Milosavljević i Simanić imaju svoje motive

Vreme čitanja: 5min | uto. 08.06.21. | 10:37

Jedan “Toranj“ mora pasti, smanjiti značajno broj Meginih skokova i(li) asistencija

Prolaskom do finala domaćeg šampionata uz četiri rutinske pobede i prosečnu razliku od 24 poena Crvena zvezda je dobila mogućnost da ima gotovo identično vreme za odmor kao i košarkaši Mege, s tim što ne treba da se zaboravi da sezona osvajača duple krune traje praktično bez ikakve pauze još od početka oktobra, dok je ekipa Vlada Jovanovića imala dobrih mesec dana za regeneraciju i dodatne pripreme.

Šta je bolje od ta dva odgovor ima struka, a ko će do poslednjeg trofeja u sezoni odrediće predstojeća serija koja se najkasnije završava u nedelju. Za Crvenu zvezdu biće to prilika da turbulentnu godinu završi uz apsolutnu dominaciju domaćom i regionalnom košarkaškom scenom. Posle dobro odrađenog posla u finalu Jadranske lige, pogledi su ponovo usmereni ka odbrani crveno-belih.

Izabrane vesti

21.15: (1,80) Valensija (14,5) Real Madrid (2,15)

Toliko puta ove sezone pokazalo se da Mega najviše zavisi od učinka Filipa Petruševa jer igra sezonu iz snova, s njim je najvažnija karika Marko Simonović zbog čega su u narodu i poznati kao “Tornjevi blizanci“, ali Vlade Jovanović ima još opcija koje bi Zvezdinoj odbrani mogle da naprave ozbiljan posao. Pre svega u Malkolmu Kazalonu.

Posle skromne debitantske sezone u Jadranskoj ligi, proseka od bezmalo sedam poena na 44,7 odsto šuta iz igre, Kazalon je u samom finišu sezone uhvatio dobar zalet i bio među zaslužnijima za Megin prolaz u finale. U tri polufinalna duela s Partizanom na proseku je od 17,3 poena uz respektabilnih 54 odsto za tri poena - u celom doigravanju je na 53,9 odsto iz igre po čemu je najbolji u svom timu - i 2,6 pogotka po meču, što ga čini ozbiljnom pretnjom po bekovsku liniju Zvezde u kojoj sigurno neće biti Korija Voldena. Izostanak jednog od najstabilnijih igrača odbrane kroz sezonu nameće dodatnu obavezu ostalim činiocima Zvezdine spoljne linije, a u situaciji kada je i Džordan Lojd neizvestan, opterećenje je još veće.

Malkolm Kazalon (©KK Crvena zvezda)Malkolm Kazalon (©KK Crvena zvezda)

Kazalon je u dosadašnja tri okršaja sa Crvenom zvezdom imao samo jedno kvalitetno izdanje. Bilo je to prvog dana februara pre nego što je na Malom Kalemegdanu nastala korona kriza. Iako je Mega u tesnoj završnici ipak poražena, 20-godišnji bek odigrao je šuterski gotovo savršen meč - 15 poena uz 6/7 iz igre (3/4 za tri), na šta je podelio još pet asistencija. I to je dodatni kvalitet momka iz Roana, jer kao sekundarni kreator može da rastereti svoje plejmejkere, što su u Superligi pre svega Jovan Novak, onda i Milenko Tepić.

U preostala dva okršaja sa Zvezdom Kazalon je ubacio četiri poena u ABA ligi, odnosno poen više u finalu Kupa Radivoja Koraća uprkos tome što je provodio 26 minuta prosečno na parketu. Uzlet forme u plej-ofu domaćeg prvenstva počeo je u novosadskom Spensu kada je Vojvodini ubacio 19 poena. S tim što je prvi meč četvrtfinala odigrao slabije uz tri poena i 1/4 iz igre.

Predstojeće finale biće posebno za dvojac Boriša Simanić - Dragan Milosavljević. Svako ima svoje razloge. Simanić je posle teškog rastanka sa Crvenom zvezdom imao dovoljno vremena da sabere misli, uđe ponovo u trenažni proces i započne novog poglavlje kod Vlada Jovanovića. Nije se u dosadašnjem plej-ofu posebno isticao , najefikasnija partija mu je osam poena u prvom meču protiv Vojvodine, ali je bio od koristi Megi u polufinalu s Partizanom. Pogotovo na skoku gde su Karlo Matković i on zajedno sa Petruševim i Simonovićem napravili veliki problem krnjem Partizanu.

Iako učinkom za svojih blizu 15 minuta na parketu nije uradio ništa toliko veliko i statistički je na 4,8 poena i 3,4 uhvaćene lopte, motivacija da se pokaže pred doskorašnjim saigračima i šefom struke može da bude dvosekli mač za Simanića. Ili će eksplodirati ili će sagoreti u želji. Treće nema.

Dragan Milosavljević u razgovoru s saigračima (©KK Mega Basket, Ivica Veselinov)Dragan Milosavljević u razgovoru s saigračima (©KK Mega Basket, Ivica Veselinov)

Milosavljević se posle 21 meseca pauze vratio na parket i podsetio zašto je Saša Đorđević u selektorskom mandatu gledao u njega kao na jednog od najvrednijih igrača reprezentacije. Daleko je Milosavljević od top forme, ali posle bezmalo dve godine pauze nerealno je i očekivati izdanja od kojih će se zavrteti u glavi. Njegovo iskustvo od neprocenjivog je značaja za mladi tim Mege i to se posebno osetilo u seriji s Partizanom. Tada su se videle obe strane Gagijeve potrage za formom. Prva dva meča završio je među najboljima kao sigurna šuterska opcija čime je znao da rastereti Petruševa i Simonovića jer je pogodio po četiri trojke! U majstorici je pao i ostao na samo tri poena (1/5 iz igre), ali takve amplitude su sasvim normalne posle dugog perioda bez takmičarske košarke. Kao nekadašnji igrač i kapiten Partizana zna šta je potrebno da se dobije Zvezda, ali pre svega zbog želje da se na start priprema za olimpijske kvalifikacije pojavi u što boljem svetlu i pun samopouzdanja Milosavljević će imati motiv više da odigra kvalitetno u predstojećem finalu.

Dve statističke kategorije koje izazivaju pažnju su broj skokova i podeljenih asistencija. Mega je na prosečno 39,4 uhvaćene lopte, od čega bezmalo 11 u napadu, uz 23,6 podeljenih asistencija. I to nije samo do protivnika u doigravanju, ekipa Vlada Jovanovića je sličnu statistiku imala i u oba susreta regionalnog takmičenja i bila bolja. Drugi je meč Zvezda dobila lakše nego prvi, a posle vrhunske treće četvrtine u finalu kupa igrači Dejana Radonjića sveli su Megu na samo 60 poena, uz drastično manje uhvaćenih lopti (41-25), uz 15 asistencija.

Na kraju, Zvezda mora da umanji opasnost jednog od “Tornjeva blizanaca“. Obično je to dosad bio Simonović koji je do poena dobrim delom stizao sa linije slobodnih bacanja - u prvom susretu 10/12, potom 4/5 i 5/6 - pa iako je imao dvocifren broj poena svaki put nije bio tolikog uticaja iz igre kao obično. Petrušev je protiv Zvezde na proseku od 22,3 poena što mnogo govori o njegovom kvalitetu i šta čeka protivničku unutrašnju liniju. Ostaje da se vidi ko će za njega biti zadužen u odbrani, jer je za sve Zvezdine visoke defanzivce prebrz i kvalitet više. U Superligi ima najviše odigranih minuta (28:39 po meču), pogodaka (4,6), pokušaja (8,6) i najbolji procenat (53,5%) za dva poena. Najviše uspešnih hitaca (6,0) i ispaljenih lopti (11,2) iz igre. Prvi je u broju ubačenih (4,6) i ispaljenih (7,4) lopti sa linije slobodnih bacanja, te procenat (62,2%). Takođe je ispred ostalih po prosečnom broju skokova (8,8), u napadu (1,8), odbrani (7,0), iznuđenih faulova (7,4), blokada (1,0), te na kraju ono najvažnije - poena (18) i indeksu korisnosti (26,4).

Ništa više nije potrebno dodati, Zvezdina odbrana biće ponovo na ozbiljnom testu.



tagovi

KK MegaDragan MilosavljevićBoriša SimanićFilip PetruševMarko SimonovićJovan NovakKošarkaška SuperligaMalkolm Kazalonfinale Superlige

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara