Nemanja Bjelica (©AFP)
Nemanja Bjelica (©AFP)

Rapsodija Nemanje Bjelice protiv tima koji ga merka (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.02.21. | 09:26

Srpski košarkaš ubacio 25 poena u porazu od Majamija

Vratio se Nemanja Bjelica na teren i pokazao upravi Sakramento Kingsa da će pogrešiti ukoliko ga pusti. Bio je neko vreme na hlađenju, ali je na poslednja tri nastupa u proseku provodio oko 30 minuta na parketu. U noći između četvrtka i petka namestio je ruku i u porazu Majamiju ubacio 25 poena (110:118). Interesantno je da mediji u SAD već neko vreme tvrde da se bivši košarkaš Crvene zvezde, Baskonije, Fenerbahčea i Minesote nalazi na radaru Hita. Na najbolji način je Eriku Spolstri i Petu Rajliju pokazao da bi mogao da bude kvalitetno pojačanje.

Dobio je mesto u startnoj petorci, proveo 34 minuta na parketu i još jednom dokazao da za njega i te kako ima mesta u najjačoj ligi sveta. Zatrpao je koš Majamija, uzeo ubedljivo najviše šuteva u svojoj ekipi - bio je prva napadačka opcija Kraljeva. Pogađao je u nešto više od 50 odsto slučajeva. Trojke je gađao 2/9, ali pod košem gotovo da nije promašivao. Bio je enigma za Bema Adebjoa i Kelija Olinika, pa je pod protivničkim obručem šutirao sa 75 odsto uspešnosti (9/12).

Izabrane vesti

Majami je vodio tokom čitavog susreta, pa je na kraju upisao rutinsku pobedu, 12. u sezoni. Kingsi su doživeli 16. poraz, peti vezani. Imaju isti broj trijumfa kao aktuelni vicešampion. Omaž sjajnoj partiji je i činjenica da je zasenio čoveka zbog kojeg je i ostao bez mesta u rotaciji - Marvina Beglija. Talentovani krilni centar, zbog kojeg je Vlade Divac svojevremeno na draftu preskočio Luku Dončića, meč je završio sa 19 poena i 10 skokova.

Ostaje da se vidi da li je Luk Volton rešio da pruži šansu srpskom košarkašu ili je Bjelica protiv Hita još jednom bio u izlogu. Majami je voljan da ga vidi u svojim redovima. Trener Spolstra želi da doda još jednog krilnog centra svom rosteru i pojača konkurenciju rukiju Prešusu Ačijuvi. Meta je i Rudi Gej iz San Antonija, ali posle muka koje im je iskusni srpski košarkaš zadavao, ne bi bilo iznenađenje da u narednim danima u kancelarije tima iz glavnog grada Kalifornije stigne i zvanična ponuda za 32-godišnjeg Beograđanina.

Majami bi mogao da bude pun pogodak za Bjelicu. Zaigrao bi na istočnoj konferenciji, u timu koji ju je minule sezone osvojio. Šanse da se domogne plej-ofa značajno bi skočile. Na Floridi bi ga dočekao i Goran Dragić. Jedan od najiskusniji pojedinaca Spolstrine ekipe nesumnjivo bi bio od velike pomoći u adaptaciji srpskog košarkaša na novu sredinu.

Ipak, ne pita se samo Hit, pošto je Bjelicu prati i Filadelfija. Posle sjajnih rola, ne bi čudilo da se još koji tim uključi u trku. Možda se na kraju i Volton pokoleba, ali čini se da Kingsi neće uskratiti priliku iskusnom krilnom centru da se bori za daleko više ciljeve ove sezone. Sakramento je i dalje u procesu stvaranja ekipe, glavni zadatak stručnog štaba je afirmacija mladih košarkaša, razvijanje talenata poput Dearona Foksa, Badija Hilda, Marvina Beglija i rukija Tajrisa Haliburtona. Srbin svoju ulogu vrsno obavlja, ali nema sumnje da bi njegov doprinos u timovima sa ambicioznijim plej-of željama bio još značajniji.

Nemanja Bjelica je sa epitetom najkorisnijeg igrača Evrolige stigao u Sjedinjene Američke Države 2015. godine. Potpisao je za Minesota Timbervulvse i u Mineapolisu proveo tri godine. Kada se pojavila mogućnost da se vrati na Stari kontinent, gde je bio jedan od najistaknutijih pojedinaca, tadašnji generalni menadžer Sakramenta Vlade Divac je izašao sa ponudom teškom 20.475.000 dolara. Zemljaku je na sto stavio trogodišnji ugovor, koji je ubrzo bio i parafiran.

Ušao je 32-godišnji košarkaš u poslednju godinu saradnje, pa će na leto postati i neograničeno slobodan agent, što znači da tim za koji bude nastupao do kraja godine neće imati pravo da izjednači najunosniju ponudu koja stigne na njegovu adresu. Toga su nesumnjivo svesni i u Majamiju, ali i Filadelfiji, pa uprkos činjenici da mu slede slobodne vode žele da ga presele u svoj redove. Bjeličino iskustvo i šampionski gen mogli bi da budu prevaga favoritima u borbi za istočni tron.

NBA REZULTATI

Milvoki - Toronto 96:110

/Adetokunbo 23 - Pauel 29/

Lejkers - Bruklin 98:109

/Džejms 32 - Harden 23/

Sakramento - Majami 110:118

/Bjelica 25 - Hiro 27/



tagovi

Nemanja BjelicaSakramento KingsMajami HitFiladelfija SeventisiksersLuk Volton

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara