Stefan Jović (©MN Press)
Stefan Jović (©MN Press)

Reč zlatnog pleja Jugoslavije: Treneri vole igrače kakav je Jović, narod želi šoumene poput Luke

Vreme čitanja: 7min | pet. 18.08.23. | 16:30

"Plejmejkera kao što je Stefan biće sve manje. Avramović ima šansu da pokaže da može da se podredi timu kao plej, što može pozitivno da utiče na njegovu karijeru. Kroz individualni kvalitet Bogdanovića i Milutinova verujem da možemo da iznenadimo", kaže nekadašnji reprezentativac, sada trener Monaka

Srbija ulazi u završnicu priprema za Mundobasket, u četvrtak kasno popodne reprezentacija je otputovala za Šenžen preko Istanbula i Hong Konga gde će protiv Kine i Brazila definitivno izbrusiti formu pred start grupne faze i takmičarski duel sa ekipom Saše Đorđevića.

Orlovi su u svojevrsnoj uvertiri pred dug put razmontirali Portoriko i odigrali meč sa dosta energije i želje, a pre svega motivacije da se pokažu pred dobro popunjenom Beogradskom arenom. Posle solidnih nastupa na Akropolis kupu i minulog testa, koje je Saša Obradović detaljno ispratio, kaže da ovaj deo uigravanja ne daje pravu sliku kvaliteta ekipe.

Izabrane vesti

"Ipak su pripremne utakmice upravo to - pripremne utakmice. Tu ne može najbolje da se ocenjuje forma, neko je možda i namerno pravio lažnu sliku, neko je isprobavao nekoga ko neće da igra ili mu je tražio poziciju na kojoj će da nastupa... Deluje mi da je to i kod nas malo slučaj, bar što se tiče pozicija, pogotovo na plejmejkeru", počinje Obradović razgovor za Mozzart Sport i nastavlja.

Dosta je otkaza bilo ovog leta, nukleus ekipe se promenio...

"Ovo je dobra šansa za neke da izađu iz senke, da ne budu više pomoćnici u reprezentaciji ili u klubovima. Mali Jović je naš eksperiment na poziciji četiri. Ali, eto, da su se svi odazvali pitanje je kada bi on dobio pravu priliku. Ovako sada ima mogućnost da pokaže nesporan talenat, fali mu malo iskustva što je normalno. A, kada će da ga stekne, ako ne na velikim takmičenjima. Može se očekivati da i on odgovori na najbolji način, fizičkim predispozicijama i malo možda 'underdog' mentalitetom. Ne samo on, već i drugi".

Selektor Pešić je posle ubedljive pobede nad Portorikom spustio loptu i suštinski rekao da ne treba da poletimo...

"Utakmica sa Portorikom nije bila najbolji pokazatelj kako bi mi trebalo da izgledamo. Biće to potpuno drugačije. U prethodne dve utakmice nije bilo Stefana Jovića, sada se ispostavilo da će on biti jedan od vodećih plejmejkera. Avramović je to pomalo radio, mada je on više bek šuter, kao i Gudurić. Desilo se i to da nemamo više Nedovića u reprezentaciji, on je trebalo verovatno da odgovori malo na poziciji pleja, to su uvek stvari koje mogu da te poremete... Imamo i Bogdanovića, on je igrač koji može sve da uradi. Nije to njemu prirodna pozicija, možda ćemo da patimo malo u kreaciji u nekim trenucima, ali ovi momci mogu da odgovore izazovu".

Više se ne govori o medalji, sada nam je cilj da obezbedimo plasman na Olimpijske igre...

"Uvek može da se priča o tome da može da se napravi iznenađenje, pogotovo jer ni druge ekipe nisu u najboljim sastavima, lista izostanaka sve je duža svakim novim danom. Grčka nije ista bez Adetokunba, Kanada nema Marija, Amerikanci idu u nekom drugom sastavu, Španci su bez Rubija i Brauna... Nije to ista Španija, oni takođe imaju problema na pleju. Nemci i Francuzi imaju ekipe koje igraju najduže zajedno", kaže srpski stručnjak i dodaje:

"Svi izostanci koji se dešavaju se neminovnost. Ponavljam - neminovnost. Zato treba uvek da imamo rešenja kako bismo napadali vrh. Nismo samo mi u problemu sa otkazima, verujem da možemo da se nosimo sa drugim reprezentacijama. Treba videti kako će sve to izgledati u Manili, nisu pripreme prava slika našeg kvaliteta. Verujem da možemo da iznenadimo, na osnovu individualnog kvaliteta koji poseduju Bogdan i Milutinov".

Govorili ste o Nikoli Joviću, kako smo počeli da ga "dobijamo" kroz ove pripreme. Ipak, to je sve sticaj okolnosti, dok je u vaše vreme bilo drugačije u tom smislu... Da li se kod trenera generalno izgubila hrabrost da mlade igrače gurnu u vatru?

"Sećam se priprema reprezentacija iz ranijih godina, pa se uvek govorilo kako će najboljih 12 igrača igrati u reprezentaciji. Uvek je bilo tako, to se potenciralo, ne da će igrati mladi igrači koje ćemo da razvijamo. Mi uvek imamo visoke ciljeve, na treneru je da proceni da li može sa mladim igračem da napravi rezultat. Neko ko ima potencijal ili polivalentnost kao što to ima Nikola, u odlasku Kalinića i Lučića, treba da dobije šansu i da mu se ista pruži".

Pogotovo jer smo tu, žargonski rečeno, tanki...

"To je inače pozicija koja je delikatna, deficitarna i teško se nalazi kvalitet na tom mestu. Zahvalno je to što može da bude i trojka i četvorka i to se uvek ceni. Momak ima karakter, to se vidi. Reakcije na terenu su mu vrlo dobre. Uvek ima mesta za napredak, nije sve samo pitanje igranja i iskustva. Treba da prođe još treninga, da bude konstantniji u šutu, sve treba da radi za nijansu bolje, što dolazi sa vremenom. Verujem da će u budućnosti biti jedan od stubova reprezentacije. Dobro je da imamo takve igrače, treba ih razvijati što više".

Po onom što smo videli na pripremama, plejmejkeri su Stefan Jović, Aleksa Avramović i Marko Gudurić. Kao neko ko je bio naš reprezentativni plej, kako vam to izgleda?

"Kada kao trener pričaš o najboljoj opciji koju imaš na 'kecu', prvo razmišljaš o Miciću i Teodosiću. Oni su igrači koji iskustvom i znanjem mogu da ti pomognu, da donesu kvalitet. Njih nema, ne bih ulazio u razloge zašto je tako... Jović ima kvalitet, uvek je postojala određena doza sumnje jer je uvek bio u malim povredama. Verujem da ga je to sputalo da napravi još i bolju karijeru, iako je on i dosad imao impozantnu karijeru. Poseduje iskustvo, zna kako se igraju velike utakmice, sada samo da ostane zdrav kroz ceo turnir. Ipak je on jedini plej na papiru i neko ko je to radio celu karijeru. Nije 'priučen' ili primoran da to radi, kao što to rade Gudurić i Avramović, iako je Aleksa provodio vreme kao plej. Više je košgeter, nego pravi organizator igre. Sada mu je ovo prilika da na toj poziciji odgovori, da osim poena koje ima u rukama pokaže da može da se žrtvuje za ekipu. Odbranu uvek igra solidno. U organizaciji igre i kontrolisanom napadu mora da radi na još bolji način, zato ima dobru šansu da svima pokaže da može, što će uticati kasnije i na njegove igre u klubu, a onda i daljoj karijeri".

Živimo u vremenu kada klasičnih plejmejkera gotovo da nema. Igrači poput Stefana Jovića su retkost, a u sredu smo videli koliko je neko njegovog znanja i kalibra bitan za tim...

"Realno, NBA je odneo sve", smeje se Obradović. "Neka predviđanja nisu baš najsjajnija, ne samo kod nas nego i generalno. Posebno će biti problem sada kada koledži budu plaćali talente, jer će to takođe značajno da osiromaši igračke investicije. Znamo da je plejmejkerska pozicija najteža, svaki igrač mora da prođe kroz fazu strpljenja, tu je odgovornost tu najveća. To se brusi, godinama se stvara ta vrsta kalibra, igrača koji može ne samo da organizuje igre, već i da preuzme stvari u svoje ruke kada treba".

Šta je razlog takvog trenda?

"Nisu svi spremni da se odreknu svog ega, ni pozicije, igrači su primorani da gledaju stvari subjektivno. Ako, na primer, ja kao trener ne ispunim nečija očekivanja, za njih je to ozbiljna frustracija. Igrači poput Jovića, koji je spreman da se podredi timu, su retkost i biće ih još manje jer je tendencija da pojedinci imaju još više poena u rukama, kao što je to na primer Luka Dončić. On je jedan i retko se rađa takav, ali su to tendencije kojim se teži. Koliko god mi treneri voleli da imamo igrače koji su super u organizaciji, ljudi više vole da gledaju šoumene ili ljude koji fenomenalno barataju sa loptom. Amerikanizacija je neizbežna i postaje neizbežna u evropskoj košarci i takmičenjima. To će napraviti košarku vrlo sličnu onoj koja se igra u NBA".

Srbija potencijalno može da dobije kvalitetnog plejmejkera u Nikoli Topiću...

"Sve su predispozicije tu. On je dečko u koga mora da se ulaže. Nije loša opcija da igra za Megu, to će mu pomoći da još malo fizički očvrsne za visok nivo. Veliki je talenat, gledao sam finale juniorskog Evropskog prvenstva, video sam šta može, veliki je potencijal. Treba ga negovati i treba imati strpljenja ne samo za njega, već se fokusirati na njegov napredak jer je taj materijal, čisto blago".

U odvojenom članku pročitajte prvi deo priče sa Sašom Obradovićem, gde smo razgovarali o početku priprema u Monaku, dovedenim pojačanjima, pre svih NBA košarkašu Kembi Vokeru, ali i slučaju Majka Džejmsa...



tagovi

Saša Obradovićkošarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023Stefan JovićAleksa AvramovićNikola Topić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara