Svetislav Pešić (©MN Press)
Svetislav Pešić (©MN Press)

Pešić realan: Moram da kažem istinu - nismo mi ovoliko dobri, a nije ni Portoriko toliko loš

Vreme čitanja: 4min | sre. 16.08.23. | 21:16

"Zadovoljan sam onim što sam video dosad. Neće biti lako, kada krenu zvanične utakmice. Neće biti lako protiv Portorika u grupi, večeras smo bili baš motivisani, igrali smo jako. Radimo da te neke detalje popravljamo u odbrani i napadu", kaže selektor

Srbija je položila jedini test pred srpskom publikom, ubedljivo savladala Portoriko i sa mirom u glavi sprema se za put u Kinu za poslednje dve pripremne utakmice.

Igra zadovoljava, ubedljiva pobeda daje poseban ton onom što se radilo prethodnih dana, ali Svetislav Pešić ne želi da ni igrači, kao ni javnost, polete visoko. Već noge čvrsto na zemlji...

Izabrane vesti

Saznali smo u međuvremenu da će put Šenžena poći 13 igrača, svi igrači iz večerašnje postave izuzev Nikole Topića, kao i Dušana Beslaća koji je u civilu posmatrao saigrače na delu. Sada kraći predah, pa Kina.

"Dobra prilika da igramo pred našom publikom. Zahvaljujemo se na poseti i podršci, to je poseban osećaj kada se igra kod kuće. Momci su dali sve od sebe u ovom trenutku, želeli su da se predstave onako kako dolikuje reprezentaciji Srbije", rekao je Pešić na konferenciji za novinare i dodao:

"Treba reći istinu, nismo mi tako dobri kako izgleda, niti je Portoriko toliko loš. Objektivne su okolnosti, imali su težak put, menjali vremenske zone, to nas čeka u Šenženu. Ne treba umanjiti ni pobedi, mada ne bih govorio previše o tome. Bilo je na dosta dobrom nivou, ispunili smo zadatke koje smo tražili u napadu i odbrani. Kada gledamo statistiku koju mi radimo, ne onu zvaničnu koju ostali vide, mi smo jako zadovoljni".

Svestan je Pešić ubedljive igre Srbije, nije hteo da kvari utisak javnosti, ali je želeo da ostane realan.

"Nas Portoriko očekuje u drugoj utakmici grupne faze, nama će ova utakmica koristiti da upoznamo rivala, da vidimo sa kim se sastajem. Mi koji smo u ekipi svakog protivnika poštujemo, verujemo i u naše mogućnosti. Ne plašimo se nikoga, ali da ostanemo skromni i puni samopouzdanja. Tu treba naći balans i da to bude odlika naše reprezentacije. To je dosad bilo kako treba, krasilo nas je na svakom treningu i u svakom razgovoru. Želimo da se u Kini i na Filipinima predstavimo u najboljem svetlu. Vremena nikad dosta, nikad nije dovoljno za uigravanje. Ali, neka nas čuva zdravlje, čeka nas drugačija klima. Nama je najvažnije da igrači ostanu zdravi".

Govorio je selektor o Nikoli Joviću, koji je dosad igrao na visini zadatka, pa možda i preko očekivanja s obzirom na manju minutažu u Majamiju prošle sezone...

"Mi znamo šta i koliko može, to nas ne iznenađuje. On je talentovan dečko, malo mu nedostaje igre i iskustva. Ovo što se sada dešava, mnogo se piše o njemu, nadamo se da neće da poleti, nego da ostane skroman, da ispunjava zadatke koje treneri i saigrači traže".

A onda se osvrnuo i na povratak Stefana Jovića, koji je zaigrao u startnoj petorci po oporavku od povrede.

"Teško je proceniti, dobro je trenirao, dobro je radio. Pitanje je ogromnog iskustva i znanja, on unosi sigurnost u ekipu. Takvog plejmejkera bi svaka ekipa na svetu poželela. On treba iz dana u dan da se fizički pripremi. Nije zaboravio da igra, kada znaš da igraš samo je potrebno da popraviš svoje performanse. Imamo još vremena do utakmice sa Kinom", kaže selektor i ističe:

"Primljen je dobro, motivisan. Rad i vreme za njega, kao i za Topića, ali u nekom drugom smislu".

Što je najvažnije - zdravstveno je ekipa dobro.

"Nadamo se da se nije nešto desilo u međuvremenu. Koristili smo vreme posle Atine da ovde radimo, nismo izlazili iz Arene, radili smo sa dosta entuzijazma, bilo je na dosta dobrom nivou. Zdravstveno stanje je optimalno u ovom trenutku, neka tako i ostane. Imali smo nekih nepredviđenih okolnosti, to se sada polako smiruje".

Na pitanje šta je još potrebno da Srbija doradi u svojoj igri kako bi bio zadovoljan Pešić odgovara:

"Zadovoljan sam onim što sam video dosad. Neće biti lako, kada krenu zvanične utakmice. Neće biti lako protiv Portorika u grupi, večeras smo bili baš motivisani, igrali smo jako. Radimo da te neke detalje popravljamo u odbrani i napadu. Dobra je bila reakcija cele ekipe. Stalno ponavljam i malo sam dosadan svima, odbrana od tranzicije je ključ svega. Imamo ekipu koja može veoma dobro da trči, čak i visoki igrači. Vidite kada Milutinov “zagrebe“ po celom terenu, kako nosi celu ekipu. Dok je bila visoka koncentracija 20 minuta bilo je dosta dobro".

Srbija u četvrtak u predvečernjim časovima kreće put Istanbula, odakle ide dalje za Šenžen gde će 20. odigrati meč sa Kinom, onda i sa Brazilom dan kasnije. Već 22. avgusta ekipa se seli u Manilu, gde će četiri dana kasnije započeti grupnu fazu Mundobasketa baš protiv selekcije Saše Đorđevića. U avionu za Kinu naći će se Bogdan Bogdanović, Stefan Jović, Nikola Jović, Marko Gudurić, Nikola Milutinov, Vanja Marinković, Aleksa Radanov, Ognjen Dobrić, Dušan Ristić, Dejan Davidovac, Boriša Simanić, Aleksa Avramović i Filip Petrušev.



tagovi

Svetislav Pešićkošarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara