Danilo Anđušić (Reuters)
Danilo Anđušić (Reuters)

Rekorder Anđušić: Ne krijemo, ciljevi Monaka plej-of Evrolige i domaća titula

Vreme čitanja: 4min | pet. 01.10.21. | 17:22

"Žao mi je Kokoškova, izlišno je napominjati ko je Svetislav Pešić"

Sezona u Evroligi otvorena je rekordom. Ne jednim. Nego sa dva. Doduše, ličnim. Danilo Anđušić je u premijernoj pobedi Monaka na najvećoj evropskoj sceni, protiv Panatianikosa (75:63), za samo 14 minuta ubacio 17 poena koliko je sakupio i indeks bodova, što su mu najbolje brojke u evroligaškoj karijeri.

Izabrane vesti

"Uh, nisam znao. Iskreno, nisam obraćao pažnju na statistiku ni ranije, ali ni protiv PAO. Važno je da smo napravili prvi siguran korak u takmičenju u kojem prvi put učestvujemo kao tim", kaže Anđušić za Mozzart Sport dok zasluženo upija jesenje zrake sunca na jednoj od obližnjih plaža, "Jeste godina ušla u oktobar, ali voda je topla, pa tako da ima prilično kupača."

Ali zna srpski reprezentativac kojim je poslom došao u Monako koji je kako je pariski L'Ekip objavio obezbedio najveći budžet u istoriji francuske Pro A lige (u kojoj se klub takmiči), pa će lepote mondenske Kneževine pričekati...

"Ne moramo da krijemo. Želja nam je da budemo u osam kako bismo izborili ostanak u Evroligi i naredne godine, ali i da osvojimo titulu u nacionalnom šampionatu, koja nedostaje ovom velikom klubu."

Mnogi bi se začudili na Danilovu konstataciju o veličini Monaka, ali samo oni koji nikad nisu kročili u dvoranu "Gaston Medesan", niti na teritoriju druge najmanje evropske države čija je površina od 1,95 kvadratnih kilometara obrnuto proporcionalna finansijskoj moći Kneževine.

"Neverovatni uslovi i neverovatna posvećenost timu. Misle na svaki detalj..."

Potvrda perfektnog funkcionisanja kluba je je podatak da će Monako biti jedan od retkih ekipa koja će na sva putovanja u Evroligi do kraja godine putovati čarterima.

"Ko se bavio košarkom, ili uopšte vrhunskim sportom, zna koliko znači skraćenje vremena za put, odnosno uvećanje za odmor između utakmica. Pogledajte, mi već sutra gostujemo Roanu na startu domaćeg šampionata, zatim tri dana kasnije smo gosti ekipi Levaloa, pa 8. oktobra nas očekuje evroligaški duel sa Uniksom u Kazanju koji je na drugom kraju Evrope... Čak 12 mečeva u oktobru..."

Danilo priželjkuje što više mečeva do kraja sezone, jer to znači da će ekipa biti sve bliže ciljevima koje je zacrtala.

"Imamo veliki motiv. Dobro smo počeli, samo da nas zdravlje posluži."

Dobro su i stručni štab i uprava radili u finišu letnjoj pauzi, posebno u finišu kada su sve iznenadili angažovanjem Vila Tomasa i Majka Džejmsa.

"Ne moram njih dvojicu posebno da predstavljam, ljubitelji košarke ih vrlo dobnro znaju. kažem imamao sjajan tim pojedinačno, ali i odlično smo se 'pronašli', tako da sa optimizmom očekujem naredn iskušenja."

Najveće zasluige zasluge za selektiranje tima naravno idu na račun trenera Zvezdana Mitrovića koji je i insistirao na angažovanju Anđušića.

"Znamo se dobro sa terena, jer sam igrao protiv njegovih ekipa, tako da nije bilo razmišljanja kada me je pozvao da se priključim Monaku. Evroliga, Azurna obala, veliki klub, odličan trener. Ostaje mi samo da radim..."

A kako kaže rad sa Mitrovićem je lak.

"Kao i svaki trener ima svoje sisteme u igri, ali dozvoljava nam određenu slobodu u igri, što svakom igraču odgovara i podiže mu samopouzdanje, što ste uostalom videli i protiv Panatinaikosa. Naravno, trebaće još izvbesno vreme da budemo na maksimumu, s obzirom na to da nas je 13-14 novih igralča u ekipu. Ali, najvažnije je da idemo u dobrom smeru..."

Nažalost, letos reprezentacija Srbije nije išla u dobrom smeru. Umesto da bude u Tokiju na Olimpijskim igrama, ostala je u Beogradu, pošto se saplela u finalu kvalifikacija.

"Bolna tema. Taj poraz od Italijana mi je najteži u karijeri i verovatno će tako biti još dugo vremena. Ostaje veliki žal što nismo stigli do Tokija gde bi, mislim, napravili veliki rezultat. Žao mi je i Igora (Kokoškova). Sjajan trener. Sjajna osoba. Nažalost kao da se sve urotilo protiv nas u tih nekoliko dana. Setite se koliko smo povreda imali pre turniora, pa onda i na turniru... ne tražim, alibi. Jednostavno, kao što sam rekao taj poraz nas same najviše boli i boleće..."

Srbija je sa Svetsilavom Pešićem od pre neki dan okernula list. Vratila je trofejnog stručnjaka u selektorsku fotelju posle 19 godina...

"Stvarno mislim da bi bilo izlišno da napominjem ko je Pešić. Dovoljno je da pomenete njegov nadimak - Kari - bilo gde u Evropi i svi će se nakloniti."

Srbija će i sa Karijem, kao sa njegovim prethodnicima na selektorskoj klupi, Sašom Đorđevićem i Igorom Kokoškovim, opet u kvalifikacije. Ovog puta za Svetski kup. I opet neće selektor moći da računa na igrače iz NBA i Evrolige za "prozore" tokom kojih je u našem nacionalnom timu znala da "duva promaja".

"Hajde da kažemo da su ti prozori 'zanimljivi' ili neizsvesni. Ali, s druge strane, izuzetnio je teško kada se okupite danas, odradite jedan, ili dva treninga, pa zatim za dva dana igrate utakmicu. I to se ponavlja tokom svih 'prozora'. Mnogi su se iznenadili kada smo izgubili do Švajcarske. Ali i mnoge druge košarkaške nacije su znale da kiksnu. Na kraju, najvažnije je da se ispuni cilj - da odemo na veliko takmičenje - što smo i uradili, odnosno otišli smo na Svetski kup u Kinu i izborili smo plasman za sledeće Evropsko prvenstvo", smireno objašnjava Anđušić.

Kao i ostali naši igrači iz Evrolige, neće moći da pomogne u novemru "Olovima".

"Znate već koje su tu komplikacije oko rasporeda FIBA i Ecvrolige. Da ne objašnajavamo ponovo u to... Ako me pitate da li ću igrati za reprezentaciju kada postoje realne okolnosti, moj odgovor je kao uvek potvrdan. Ali, naravno o tome ko će igrati, odluka je na selektoru", završio je Anđušić.


tagovi

Danilo AnđušićKK MonakoZvezdan Mitrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara