Ponajbolji igrači trijumfa nad Žalgirisom - Nikola Kalinić i Luka Mitrović (©Star Sport)
Ponajbolji igrači trijumfa nad Žalgirisom - Nikola Kalinić i Luka Mitrović (©Star Sport)

Ritam je pakao, klupa tanka, a Zvezda pet godina nije izgledala ovako dobro

Vreme čitanja: 4min | čet. 14.10.21. | 08:33

Mnogo toga podseća na sezonu 2016/2017...

Dok je sumirao utiske pred novinarima, Dejan Radonjić je nekoliko puta izgovorio koliko je važno što je Crvena zvezda “ostvarila veliku i važnu pobedu nad Žalgirisom“, svestan težine kadrovskih problema u kojim bi se malo ko snašao.

19.45: (1,35) Fenerbahče (16,0) Uniks (3,50)

Izabrane vesti

Na iznenađenje navijača, kapiten Branko Lazić istrčao je na parket sa saigračima prvi put ove sezone. Zagrevao se, ali nije igrao. I neće bar još nedelju dana, jer je za taj period isplanirano njegovo uključivanje u timski rad. Majk Cirbes je dobio negativan PCR test, ali zbog dvonedeljnog karantina i potpunog ispadanja iz trenažnog procesa neće na parket još neko vreme. Eron Vajt je u režimu oporavka i na njega se ne računa u skorijem periodu. Još nekoliko igrača je rovito, zbog čega je opterećenje kod drugih podignuto do krajnjih granica. Ali, da nije tako (čitaj: da Nikola Kalinić ne provodi po 33+ minuta u igri), naravno uz demonstraciju odbrambene posvećenosti kakva se retko viđa, teško da bi Crvena zvezda mogla da se pohvali najboljim početkom evropske sezone posle pet godina.

Zaboravili su navijači, možda čak i u Crvenoj zvezdi koliko je dobro kada posle tri kola na tabeli ima više zelenih, nego crvenih kockica u kolonama za pobede i poraze. Jučerašnji trijumf nad Žalgirisom ne samo da je vratio ekipu u život posle nokdauna u Laktašima, već je potvrdio brejk iz Tel Aviva i doneo novu dozu energije i elana pred gostovanje CSKA u petak i jadranski derbi protiv Cedevite Olimpije dva dana kasnije.

“Pakao, ritam je pakao. Ne stižeš da razmisliš o toj utakmici koju si odigrao, dobio ili izgubio, već te čeka nova utakmica, pa nova i nova... Sa našom skraćenom rotacijom, neki su povređeni, neki su se vratili iz povrede... jako je teško. Mnogo fali ritma svakom od nas. Nije nimalo lako, ali ova ekipa ima ozbiljan karakter i to je jako dobro“, poručio je Marko Simonović posle utakmice.

Marko Simonović (©Star Sport)Marko Simonović (©Star Sport)

Možda zvuči preterano, ali Zvezda je mogla čak i do perfektnog skora s obzirom da je dugo bila u igri protiv Fenera u Istanbulu, što bi potvrdilo najbolji početak evropske sezone novijeg doba. Ali, ako je ikad dobro vreme da u Zvezdi iskoriste floskulu “da nam je neko ponudio ovaj skor...“ onda je to upravo sada.

Sezona 2016/17 poslednja je koju je Crvena zvezda započela sa pozitivnim učinkom posle tri runde. I tada je Zvezda startovala porazom i to od istanbulskog kluba, tada Darušafake, da bi zatim slavila na Bosforu protiv Galatasaraja i uzela meru Barseloni u Beogradu. Zvezda je kasnije zaređala tri poraza, pa nakratko izgubila pobedničku nit, ali navijači dobro pamte takmičarsku 2016/17 zbog spektakularnog niza od sedam pobeda s kraja godine i početka naredne kada su redom padali Real, CSKA, Žalgiris, Fenerbahče, Makabi, Baskonija i Panatinaikos.

Zvezda je ligaški deo završila sa skorom 16-14, što ipak nije bilo dovoljno za novi, uzastopni prolaz u četvrtfinale elitnog takmičenja. Zanimljivo, te sezone u sastavu su takođe bili Nejt Volters, Luka Mitrović, Branko Lazić, Ognjen Dobrić, Marko Simonović i Ognjen Kuzmić uz trenera Dejana Radonjića. Mnogo se toga promenilo od tada, igrača i trenera, ali posle pet godina Crvena zvezda opet do pozitivnog skora dolazi s trenerom Radonjićem na čelu i gotovo polovinom starog tima...

Ako premotamo film, Crvena zvezda je poslednji put više pobeda no poraza imala na startu prošle sezone. Tada je šampion Jadranske lige imao skor 3-2. I tako dolazimo do sadašnjeg momenta.

Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)Košarkaši Crvene zvezde (©MN Press)

Ekipa i stručni štab nemaju sada mnogo vremena da razmišljaju o trijumfu nad Žalgirisom jer već u četvrtak popodne putuju za Moskvu na megdan Armejcima.

“Jako je nezgodno i nezahvalno pretiti takvoj ekipi, potrudićemo se da odigramo dobro. Mi imamo svoje ambicije, planove i želje, idemo da odigramo rasterećeno, i da probamo da se odmerimo s njima. Po onome što su do sad pokazali... baš su ozbiljni“, jasno će Simonović i dodaje:

“Oni su svakako u prednosti, to je klub koji svake godine ide na Fajnal for, za 20 godina samo jednom nisu otišli tamo. Biće ovo dobra šansa za nas, da odmerimo snage s takvom ekipom, da vidimo šta i koliko možemo. Nama je bitno da dobijemo Cedevitu i Albu“.

Pogled na tabelu budi dozu optimizma kod navijača. Crvena zvezda sa dve pobede i jednim porazom stoji rame uz rame na četvrtoj poziciji kraj Olimpijakosa, Real Madrida, Monaka i upravo narednog protivnika - CSKA. Na vrhu su Barselona, milanska Olimpija i Asvel sa perfektnih 3-0, na dnu Bajern Minhen, Žalgiris i branilac titule Efes. Dosta je iznenađenja viđeno, Zvezda je režirala jedno od njih u Izraelu prošle sedmice. Za prolaz u Top 8 moraće još mnogo znoja da se prolije, ali početak obećava.

EVROLIGA - UČINAK PO SEZONAMA POSLE TRI KOLA

2013/14 (0-3)

2014/15 (2-1)

2015/16 (1-2)

2016/17 (2-1)

2017/18 (1-2)

2019/20 (1-2)

2020/21 (1-2)

2021/22 (2-1)



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaDejan RadonjićMarko Simonović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara