Vasilije Micić (©Star Sport)
Vasilije Micić (©Star Sport)

Šampion opet na kolenima, CSKA osvojio Bosfor! Micić 32 poena i sedam trojki, ali je dugo igrao sam

Vreme čitanja: 5min | pet. 08.10.21. | 21:45

Odavno nije neko ubacio toliki broj poena u Istanbulu kao moskovska Armija

Kada je Ife Lundberg na ulasku u završnih pet minuta utakmice pogodio svoju drugu trojku za ubedljivih 92:77, izgledalo je kao da će CSKA da odnese ubedljivu pobedu protiv aktuelnog prvaka Evrope i to usred Istanbula. Umesto toga dobili smo što smo i želeli od sudara titana i prošlosezonskih polufinalista Evrolige – završnicu na jedan posed u sudaru evropskih velikana i erupciju uzbuđenja!

Na kraju je možda i premalo pet minuta spektakularne košarke, ali pobeda se piše gostima iz Moskve - 100:96 (26:21, 25:25, 28:22, 21:28). CSKA je sve imao u svojim rukama, imao mogućnost da osramoti Efes i dominantno pokori Bosfor, ali je na kraju umalo sve prosuo i izgubio dobijen meč! Armija je od dobijenog zamalo napravila veresiju jer se domaćin serijom 16:3 potpuno vratio u život i ravnopravno pitao za ishod utakmice koja je samo nekoliko minuta ranije delovala skoro pa otpisano. Ali to je valjda ta posebna draž najbolje evropske košarke – nema kraja dok se ne oglasi sirena po poslednji put!

Izabrane vesti

U igri živaca CSKA je imao više sreće, znanja i kvaliteta, uprkos skraćenoj rotaciji posle nezgodne povrede Nikole Milutinova i slabe večeri Alekseja Šveda koji je za 25 minuta imao samo devet poena (2/8 iz igre, 1/4 za tri). Posle trojke Adrijena Moermana za samo dva poena minusa (93:95) uz 52 sekunde do kraja, Dimitris Itudis je uzeo tajm-aut kako bi smirio svoje igrače i pokušao da ih izvuče iz nimalo povoljne pozicije. Rešenje je dao Toko Šengelija koji je ponovo odigrao vrhunski meč i promašaj dotad raspoloženog Vila Klajburna pretvorio u snažno zakucavanje za 97:93, sa 35 sekundi na semaforu.

Tada se videlo koliko je Efesu nedostajao Vasilije Micić koji je na samom ulazu u poslednji minut zaradio petu ličnu grešku zbog povlačenja Klajburna za dres. Domaćin je ostao bez pravog rešenja u napadu, a samo pukom srećom dobio je drugu šansu. Prvo je Moerman ubacio dva slobodna bacanja, da bi Lundberg pogodio samo jedan šut sa crte, a onda je Johanes Fojtman nespretnom reakcijom poslao Balbaja na liniju penala. Kapiten Efesa je namerno pogodio samo jedan pokušaj, ali je lopta završila kod Šengelije koji je stavio tačku na pobedu kao najefikasniji igrač svog tima sa 23 poena, na šta je dopisao četiri skoka i tri asistencije, uz pet iznuđenih faulova za indeks 29.

Prava je šteta što velika noć Vasilija Micića nije bila nagrađena na pravi način. Srpski reprezentativac odigrao je partiju kakva se samo poželeti može. Pre nego što je otišao na klupu zbog pet faulova prikupio je 32 poena uz 7/11 za tri, odnosno 11/18 iz igre, te po dva skoka i asistencije, ali i četiri izgubljena poseda. Jednostavno, nije mogao sam. Tačnije, saigrači su se prekasno uključili i zaigrali kako bi trebalo što je takođe bilo nedovoljno za preokret protiv jednog od najboljih timova u Evropi.

Micić je već na poluvremenu imao 18 poena, uz pogođena tri od četiri šuta sa distance, dok je ostatak ekipe imao samo jedan realizovan hitac s istog odstojanja. Mnogo je ekipu gušilo i kočilo to što je Šejn Larkin bio van svakog ritma. Bez poena iz igre sve do 29. minuta utakmice, posle deset uzastopnih promašaja. Jeste deo neiskorišćenih pozicija kompenzovao tako što je razigravao saigrače, ali u situaciji kada nije bilo Krunoslava Simona, Efes je mnogo patio u napadu. Još više zbog lošeg zagrađivanja reketa, odakle je CSKA izvukao dobar deo poena. Samo u prvom poluvremenu gosti su imali 20 uhvaćenih lopti, od čega osam u napadu, a Efes samo jednu i ukupno devet.

Osim toga CSKA je i pored skraćene rotacije dobro odgovorio na Micićevu simultanku poenima Šengelije i Klajburna koji su na poluvremenu ubacili po 14 poena, dok su veliku podršku dobili od Fojtmana sa devet poena, šest uhvaćenih i pet podeljenih lopti do velikog odmora. Plus je Nikita Kurbanov spakovao sedam poena i četiri skoka. U nastavku se razigrao i Lundberg, dok su Šengelija, Klajburn i Fojtman zadržali visok nivo i praktično bili najzaslužniji za pobedu CSKA. Nemac je imao 17 poena, devet skokova i sedam asistencija, uz dve ukradene lopte i jednu blokadu, švedski reprezentativac dodao je isti broj koševa, dok je MVP završnog turnira iz 2019. imao poen više.

Filip Petrušev je odigrao samo 13 minuta i za to vreme imao sedam poena i tri uhvaćene, uz dve izgubljene lopte. Doduše, podigao je publiku na noge posle atraktivnog zakucavanja u ranoj fazi meča. Posle Micića na listi strelaca bio je Moerman sa 14 poena, dok je Larkin sa samo dva pogotka iz igre (2/13 ukupno, 0/7 za tri), imao 12 poena i sedam završnih dodavanja. Ostali su bili ispod dvocifrene granice.

Kod Efesa nešto ozbiljno ne štima. Posle teškog poraza od Reala Ergin Ataman je javno izjavio da igra u Madridu nije ni približno nivo šampiona Evrope, a njegovi igrači ga nisu ubedili sve do samog kraja večerašnjeg susreta da mogu bolje. Poslednji tim koji je u Istanbulu ubacio 100 ili više poena bila Alba pre ravno dve godine, s tim da je tada Efes ostvario pobedu u produžetku. Računajući samo četiri deonice, Žalgiris je u februaru prošle godine bio poslednji koji je na Bosforu dao bar 90 poena. Odnosno jedan više u porazu od Efesa.

Odbrana ne štima, Efes je suviše patio u zagrađivanju reketa što je dovelo do lakih poena rivala, a platio je i ceh brojnim neiskorišćenim otvorenim šutevima. Aktuelni prvak sezonu počinje s dva uzastopna poraza, što samo ukazuje da u Efesu zaista nije sve kako treba... Da li je došlo do zasićenja kod ekipe koja je gotovo nepromenjena u odnosu na šampionsku sezonu?

EVROLIGA, 2. KOLO

Četvrtak

Žalgiris - Zenit Sankt Peterburg 64:70

/Strelnijeks 14 - Lojd 19/

Panatinaikos - Fenerbahče 91:87

/Nedović 20 - Veseli 18/

Makabi Tel Aviv - Crvena zvezda 63:75

/Vilbekin 18 - Kalinić 19/

Bajern Minhen - Barselona 72:80

/Hilijard 18 - Higins 16/

Petak

Uniks Kazanj - Monako 80:88 (74:74)

/Hezonja 17 - Hol 16/

Anadolu Efes - CSKA Moskva 96:100

/Micić 32 - Šengelija 23/

Alba Berlin - Asvel 67:71

/Lo 22 - Džouns 24/

Olimpijakos - Real Madrid 74:68

/Vezenkov 16 - Vilijams Gos 16/

Baskonija - Olimpija Milano 64:78

/Fontekio 16 – Dilejni 13/



tagovi

Ife LundbergFilip PetruševTornike ŠengelijaVil KlajburnŠejn LarkinKK CSKA MoskvaAnadolu EfesVasilije MicićAdrijen Moerman

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara