Luka Banki (FIBA)
Luka Banki (FIBA)

Selektor Letonije o Kurucu u Partizanu: Željko ima najveći dar da izvuče najbolje iz svakoga

Vreme čitanja: 2min | sub. 14.08.21. | 12:49

"Dogovor sa crno-belima je prilika za povratak najbolje verzije Rodiona. Zaintrigiran sam činjenicom da će raditi sa najuspešnijim trenerom u istoriji evropske košarke"

Reprezentacija Letonije bez greške je završila drugi krug predkvalifikacija za Svetski kup 2023. godine. Po dva puta je pobedila Belorsiju i Rumuniju što i nije bilo teško, jer je italijanski stručnjak na klupi selektora Luka Banki na raspolaganju je imao Janisa Strelnieksa, braću Davisa i Darisa Bertansa.

Bio je tu i Arturs Kuruc, mlađi brat Rodionsa, ovoletošnjeg pojačanja Partizana koji je kao prva zvezda tamošnje košarke Kristaps Porzingis, bivši član crno-belih Žanis Peiners, Janis Tima i Anžej Pasečniks, preskočio ovaj deo kvalifikacija.

Izabrane vesti

"Sjajno je što je Žanis, iako povređen, došao da nas podrži. Posle nekoliko razgovora telefonom, imao sam priliku da ga lično upoznam. Bilo je lepo videti ga na treningu. Znam da je odličan sa većinom igrača, ima dragocenu sposobnost da ujedini saigrače. Košarkašu nikada nije lako da se nosi sa povredama i drugim zastojima. Pokušali smo da mu pružimo osećaj da je federacija i dalje na njegovoj strani i da je važan igrač", rekao je Banki o Peinersu za letonske medije.

Takođe se osvrnuo i na dogovoreno odustvo Rodionsa Kuruca koji se priprema za veoma važnu sezonu u karijeri.

"Rodi je na raskrsnici između američkog i evropskog košarkaškog tržišta. Njegov ugovor (sa Partizanom) sadrži klauzulu koja mu omogućava da potpiše garantovani ugovor sa NBA timom. Takođe, dogovor sa crno-belima je prilika za povratak najbolje verzije Rodiona. Zaintrigiran sam činjenicom da će raditi sa najuspešnijim trenerom u istoriji evropske košarke (Željkom Obradovićem). Željko poseduje najveći talenat da izvuče najbolje iz svake osobe."

Banki se nada da će Kuruc, ukoliko ostane u Partizanu, biti na raspolaganju nacionalnom timu u novembru kada kreću kvalifikacije za Mundobasket 2023.

"Mislim da je bio impresioniran mogućnošću da gleda (svog brata) Artursa. Nadam se da je uživao u nastupu tima, atmosferi. Koliko ja znam, svaki od ovih momaka želi da predstavlja svoju zemlju."

Posle žreba za kvalifikacije koji je u septembru, Banki će početi da skautira protivnike, a pošto nema klupski ugovor (prošle sezone je bio pomoćnik u ekipi Long Ajlend Netsa iz Razvojne lige) planira da skoči u SAD kada počnu trening kampovi.

"Prilično sam siguran da ću učestvovati na trening kampu nekog NBA tima, a onda ćemo da vidimo. Trenutno je teško bilo šta predvideti, ali u novembru želim da budem spreman z kavalifikacije", dodao je Banki.

U sledećoj fazi kvalifikacija osam selekcija koje su prošle pretkvalifikacionu rundu pridružiće se 24 timova koje su se plasirale na Evrobasket 2022. Prve utakmice očekuju se krajem novembra, ali još nije poznato da li će ipak morati da budu odigrane u "balonima".


tagovi

Željko ObradovićRodions KurucKK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara