Vasilije Micić (©AFP)
Vasilije Micić (©AFP)

Silni Efes objedinio titule - Prvak Evrope pometlao Fener, Vasa je uzeo sve! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 07.06.21. | 20:10

Vasilije Micić nije morao ni da se napreže, imao je u jednom trenutku problema i sa povredom, ali je na kraju bio treći strelac pobedničkog sastava, koji je objedinio titule u Evroligi u Turskoj

Sezona iz snova za Anadolu Efes. Osvojena je istorijska titula u Evroligi, a potom je na krilima velikog uspeha četa Ergina Atamana odbranila tron i u Turskoj. Posle dve ubedljive pobede na svom parketu, Vasa Micić i drugovi nisu imali milosti prema ekipi Igora Kokoškova, pa su na terenu Fenerbahčea došli do trećeg trijumfa u seriji, kojim su obezbedili i titulu - 93:66. Došao je Efes tako po 15. put do šampionskog pehara, drugog vezanog za ovu sjajnu generaciju.

Neverovatna sezona za Pivare, koji su u finišu delovali nezaustavljivo. Utisak je da bi mogli da se uhvate u koštac i sa NBA ekipama, a kamoli sa sastavom Igora Kokoškova, koji je imao silnih problema ove sezone. Nošeni tandemom Micić - Larkin, najpre su se popeli na krov Evrope, a onda su osokoljeni uspehom za pamćenje prosto samleli rivala u borbi za trofej u Turskoj. Bez poraza su okončali ne samo finale, već čitav plej-of. Impresivno.

Izabrane vesti

Uskraćena je bila ekipa Ergina Atamana minule sezone za trofeje, to je sasvim jasno. Dominirala je u Evroligi i Turskoj, ali je sve uprskala pandemije virusa korona, pa su borbe za pehare otkazane. Bilo je bojazni da neće uspeti da zadrži momentum, da bi pojedini igrači mogli da napuste ekipe, ali svi su bili rešeni da isprave nepravdu. Ostali su na broju, polako su izlazili na kraj sa sitnim problemima, povredama, dizali formu i savršeno je tempirali. Oduvali su rivale u Kelnu i seli na krov kontinenta, a onda su u sjajnom raspoloženju prosto pregazili Fenerbahče.


O trećem i poslednjem meču finalne serije ne vredi puno trošiti reči. Fener se držao u prvom kvartalu, koji je uspeo i da dobije. A onda je u drugom ubacio sedam poena. Nekako je sve bilo povezano sa najboljim evropskim igračem u ovom trenutku Vasom Micićem, koji se povredio posle samo par minuta. To je domaćin iskoristio da stekne prednost, ali čim se srpski plejmejker vratio na teren krenuli su problemi. Moral je za tili čas opao u ekipi srpskog selektora, a igrači Efesa kao da su gladni namirisali meso. Zatrpavali su koš rivala, ređali su se atraktivni potezi i to bez prevelikog napora. Fener je pao i čini se već posle 20 minuta igre se predao, iako je imao nadoknadiv zaostatak. Sve dileme otklonjene su posle treće četvrtine, pa su u četvrtoj priliku da "osete" parket dobili i igrači iz drugog plana.

Na kraju se sa 30 poena izdvojio Rodrig Buboa, pogodio je čak šest trojki, te je zasluženo proglašen za najkorisnijeg igrača. Ispratili su ga Tundžer sa 13 poena i sedam asistencija, dok je Micić dodao 11 (dve asistencije su mu nedostajale za dabl-dabl). U indisponiranoj ekipi Igora Kokoškova jedini je raspoložen bio Nando De Kolo (19 poena), solidno je odigrao i Aleks Perez (10 poena), ali to je bilo sve. Marko Gudurić je susret okončao sa osam poena.

Treba ipak istaći i da su Kokoškova po dolasku u Istanbul dočekale finansijske poteškoće i potreba za smenom generacije. Veliki broj igrača je bilo potrebno zameniti, sa 30 odsto manjim budžetom nego prethodnih godina. Na kraju je i virus korona pokosio ekipu i stručni štab, sprečio je da pruži jači otpor u četvrtfinalu Evrolige (CSKA), a posledice su se ipak osećale i završnici prvenstva u Turskoj. Nije bilo dovoljno vremena da se ekipa uigra kako treba za ključni deo sezone, pa poraz od najboljeg tima Evrope teško da se može uzeti za zlo srpskom stručnjaku. Čak i ovako bolan. Razlika je u ovom trenutku velika, ali nije ni Ataman u prvoj sezoni imao sve kockice sklopljene. Doći će i vreme za Igora Kokoškova u evropskoj klupskoj košarci.

Sa druge strane, pred Efesom je sada burno leto, kako je sve izvesnije da odlaze prve zvezde Larkin i Micić. Već je "pikiran" bek Žalgirisa Tomas Vokap kao potencijalno pojačanje, jasno je da će biti brojnih promena u redovima šampiona Turske i Starog kontinenta.


TURSKA - PLEJ-OF (FINALE)

Ponedeljak

Fenerbahče - Anadolu Efes 66:93

/De Kolo 19 - Buboa 30/


tagovi

Anadolu EfesVasilije Micić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara