Foto: MN Press
Foto: MN Press

Spahija oštro o hrvatskoj košarci: Ogoljeni smo, ne proizvodimo kvalitet, plejmejkere, trenere...

Vreme čitanja: 2min | sub. 10.07.21. | 19:23

„Uoči svake ABA lige je isto, za ispadanje se bore jedan slovenski i tri hrvatska kluba. Zatim, tu je pitanje stranaca...“, nabraja poznati stručnjak

Neven Spahija nije zadovoljan razvojem hrvatske košarke, posebno posle neuspeha nacionalnog tima da se plasira na Olimpijske igre u Tokiju.

Sadašnji trener Šangaj Šarksa komentarisao je događanja i u reprezentaciji, ali i generalno košarci, u intervjuu za hrvatski Jutarnji.hr.

Izabrane vesti

Smeta mu što se u hrvatskoj košarci ne proizvodi kvalitetan igrački kadar.

"Mislim da je ljubav prema košarci uvek ista, ali da kvalitet više nije isti. Mi smo prestali da proizvodimo igrače, igrače srednje prema višoj klasi. Pustimo na stranu Dražena, Kukoča, Rađu ili Vrankovića, ali hajde da vidimo zašto više nema Gregova, Marcelića, Mateja Mamića? Slovenija ima najboljeg igrača na svetu, ili jednog od, ali zar mislite da bi Dončić mogao sam da odvedeSlovence na Igre da se nije ukazao Čančar i pogodio trojke, da tu nije bio Prepelič. Ja se pitam gde su takvi igrači kod nas", rekao je Spahija za Jutarnji.hr.

Potegnuo je Spahija nekoliko problema. Jedan se tiče stranaca u klupskoj košarci. A reprezentativcima odaje priznanje zbog odazivanja i igranja za nacionalni tim.

"Skidam im kapu, stalno se odazivaju, nikada ne dovode svoj nastup u pitanje i svaki put kad bude loše oni su stavljeni na stub srama. Ali, mi smo ogoljeni, mi ne proizvodimo kvalitet. Naši klubovi ne igraju u Evropi, oni koji igraju ABA ligu tamo se bore za ostanak. I uoči svake ABA lige je isto, za ispadanje se bore jedan slovenački i tri hrvatska kluba. Zatim, tu je pitanje stranaca. U finalu našeg prvenstva Splitu je jedan stranac izvan ekipe, sedi na tribinama, tri su u ekipi, šta je to? Roko Ukić je u 37. godini na nivou MVP-a u tom finalu. I ja se samo pitam, čemu to? Ako Splitu treba stranac, neka ga uzme, ali onda se tu borimo za veće stvari, igramo Evropu, ali dovoditi strance za borbu za ostanak, meni je to neshvatljivo. Koji je kvalitet tih stranaca, koja je njihova svrha...", pita se Spahija.

Boli Spahiju to što je poslednji izdanak hrvatske košarke na poziciji plejmejkera, sada već vremešni Roko Leni Ukić.

"Imam 59 godina, gotovo sam 40 godina trener i meni je neshvatljivo da hrvatska košarka od Roka Ukića, a njemu će uskoro 37 godina, nije izbacila plejmejkera. Mi ne možemo ni da stvorimo trenera, ne možemo da nađemo za trenera hiljadu evra. I nisam ja protiv stranca, ali taj mora biti znatno bolji od naših ako je tu. I što je s tim klincima, ja sam čekao videti kako se razvijaju Nakić ili Drežnjak. Nakić nije ni blizu reprezentacije, a Drežnjak, ja to ne vidim, o čemu se tu radi?", zaključio je Spahija.


tagovi

Neven Spahija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara