Riki Rubio u dresu Klivlenda i pre 13 godina u dresu Barselone (©AFP; ©MN Press)
Riki Rubio u dresu Klivlenda i pre 13 godina u dresu Barselone (©AFP; ©MN Press)

Španci tvrde da Rubio ima dogovor sa Barselonom, on ih nazvao lažovima

Vreme čitanja: 4min | uto. 11.07.23. | 19:53

Španski reprezentativac se oglasio na društvenim mrežama nakon što je na Mundo Deportivu osvanula informacija da se narednog leta vraća u Kataloniju

Zabrinula je košarkaška sekcija Barselone navijače kada je obelodanjeno da će skresati budžet za narednu sezonu. Pa potom i kada je Šarunas Jasikevičijus digao sidro, a na njegovo mesto došao Rožer Grimau. Iako ljubimac publike, bivši reprezentativac Španije nema iskustva na najvišem nivou.

Najavljen je odlazak velikog broja prvotimaca, počevši od Nikole Mirotića koji nikako da se dogovori oko raskida saradnje sa klubom. Neki su već otišli, a onda su krenule i dobre vesti za Katalonce. Danas je četvorogodišnji ugovor potpisao Đoel Para, blizu prelaska u Palau Blaugranu su Vili i Huančo Ernangomez, a kako prenosi Mundo Deportivo, klub ima dogovor i sa Rikijem Rubiom.

Izabrane vesti

Naime, kako piše novinar ovog lista Hose Ignasio Uget, Huan Karlos Navaro je kao tim menadžer Barselone, ali i dugogodišnji Rubiov saigrač u klubu i reprezentaciji, razgovarao sa 32-godišnjim plejmejkerom prethodnih nedelja kako bi utanačili detalje potencijalne saradnje. Navodno postoji veliko razumevanje dve strane i posao je praktično završen.

Ipak, postoji začkoljica - Rubio se ne bi ovog leta vratio kući. Naime, on planira da odradi drugu godinu ugovor sa Klivlend Kavalirsima i potom zatraži raskid pred treću, kako bi prešao u Barselonu.

Iskusni španski reprezentativac je leta prošle godine parafirao trogodišnju saradnju tešku oko 18.500.000 dolara sa timom iz Ohaja (16.250.000 mu garantovano ugovorom) i u sezoni pred nama će Klivlend koštati 6.146.342 američkih dolara (bruto plata). Za poslednju sezonu mu je garatnovano 4.250.000 od mogućih 6.439.025 dolara. Toliko neće dobiti u Barseloni i toga je svestan.

Rubio je dres Barselone nosio od 2009. do 2011. i sa katalonskim klubom stigao do titule u Evroligi. Nakon toga se Blaugrana više nije vraćala na evropski tron. Otišao je potom u NBA i proveo poslednjih 12 godina u najjačoj ligi sveta, nastupajući za Minesotu, Jutu, Finiks i pomenuti Klivlend.

Nedavno je upravo za Mundo Deportivo istakao da mu se bliži kraj u NBA i da ima ideju da karijeru okonča u domovini.

"Kada moj sin krene u osnovnu školu, neću želeti da razvlačim NBA karijeru kako ne bih morao da ga selim iz jednog mesta u drugo i opcija je povratak kući", istakao je Španac, te jasno ukazao da mu motiv neće biti novac, već stabilnost za porodicu.

U sezoni za nama, Riki Rubio je upisao 33 nastupa za Kavalirse i prosečno beležio 5,2 poena i 3,5 asistencije za oko 18 minuta na parketu. Na teren se posle povrede ligamenta levog kolena vratio tek u januaru, pa otuda i mali broj nastupa.

RUBIO NEGIRA DOGOVOR: IZVORI JAVLJAJU DA MUNDO DEPORTIVO LAŽE

Uzdrmala se evropska košarkaška javnost posle informacije uglavnom preciznog novinara Mundo Deportiva, ali vrlo brzo je stigao demanti. Riki Rubio se oglasio na društvenim mrežama i to prilično oštrom tvrdnjom da pomenuti list "laže"!

"Izvori bliski Rikiju Rubiju mi govore da Mundo Deportivo laže. Ali moji izvori nisu tako pouzdani kao vaši", napisao je španski košarkaš.

Šta je istina? Najverovatnije nećemo skorije saznati. Sigurno je samo da jedna od ove dve strane daje lažne informacije. Iz kojih motiva? Teško je reći. Ugetu ne ide u prilog da pušta neproverene informacije, pogotovu kada se tiču potencijalne saradnje koja bi bila realizovana tek za godinu dana. S druge strane, možda ni španskom reprezentativcu ne odgovara da se sada pročuju detalji njegovog plana, ali ne vredi nagađati.

MIROTIĆ NAJBLIŽI ARMANIJU?

I dok Barsa pokušava da oformi tim za narednu sezonu, ali i nešto dalju budućnost, kao kamen oko vrata upravi stoji situacija sa Nikolom Mirotićem.

Jasno je da dve strane neće nastaviti saradnju, ali košarkaš rodom iz Crne Gore ima još dve godine ugovora, teške u bruto iznosi 22.000.000 evra. Zato je Kataloncima prioritet da pronađu zajednički jezik sa Mirotićem oko otplate preostalih primanja, a Mundo Deportivo takođe prenosi da bi dve strane mogle da se dogovore u narednim danima oko 15-16.000.000 evra.

Ono što je posebno zanimljivo u izveštaju pomenutog Ugeta, to je da je Mirotić prema njegovim saznanjima najbliži prelasku u Olimpiju Milano.

Navodno su Olimpijakos i Panatinaikos otpali, jer bivši reprezentativac Španije ne želi da se seli sa porodicom u Grčku. Opcije su, kako se piše, još Monako i Crvena Zvezda, ali 32-godišnji košarkaš navodno ima načelni dogovor sa italijanskim šampionom.

Interesantno je da je trener Manekena, legendarni Etore Mesina, istakao da igrač poput Mirotića nije dostupan njegovom klubu.

"Nikola Mirotić je jedan od pet najboljih igrača u Evropi. To njegova dostignuća i ugovor dokazuju. Ne možemo da se takmičimo sa klubovima koji su stavili svoja imena na listu čekanja u ovom trenutku", rekao je nedavno Mesina.


tagovi

KK BarselonaRiki RubioNikola MirotićKlivlend Kavalirs

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara