Davidovac, Teodosić, Jaramaz, Micić, Dobrić (©Star Sport)
Davidovac, Teodosić, Jaramaz, Micić, Dobrić (©Star Sport)

Srbi na raskrsnici: Čekajući konačne odluke Micića, Avramovića, Petruševa, Teodosića, Bobija Marjanovića...

Vreme čitanja: 7min | uto. 27.06.23. | 08:16

Dušan Ristić i Nikola Milutinov promenili klubove, Stefan Jović produžio ostanak, ali najviše je onih koji tek treba da razreše status za narednu sezonu

Sa završetkom klupske sezone kompletan fokus javnosti prešao je na uvek aktivno košarkaško tržište, gde bi i ovog leta mogli u centru pažnje da se nađu srpski reprezentativci i internacionalci.

Specijalizovani košarkaški portali širom Evrope danima i nedeljama pišu o mogućim transferima iz redova beogradskih večitih što je uvek zanimljiva tema, a uz moguće odlaske navijače i te kako zanima ko bi eventualno mogao da pojača redove novog šampiona Jadranske lige Partizan Mozzart Beta i vicešampiona Crvene zvezde...

Izabrane vesti

Osim statusa igrača u naša dva najveća kluba, očekuje se i dosta zanimljivih dešavanja kada su u pitanju eventualni transferi naših internacionalaca iz Evrokupa i u najvećim evropskim ligama. Niz promena otvorili su Nikola Milutinov i Dušan Ristić. Dvojica reprezentativaca Srbije su u razmaku od samo nekoliko dana žvrljnuli autograme na ugovore sa novim klubovima. Tačnije, Milutinov se vratio u Olimpijakos posle tri godine i potpisao na dve sezone, dok je Ristić u istom trajanju svoju vernost poklonio ekipi Tenerifa.

Među onima koji su nedavno promenili sredinu je i Rade Zagorac. Nekadašnji kapiten crno-belih ostaje u VTB ligi, samo što Avtodor menja Samarom. Srpski rerezentativac Stefan Jović ostaje u Saragosi posle dobrih šest meseci, što je potvrdio i španski klub. Pokazalo se kao pun pogodak za obe strane što je izabrao Saragosu i zato nema sumnje da je na obostrano zadovoljstvo završen ovaj posao.

Kada govorimo o novim ugovorima za naše asove, Bogdan Bogdanović i Marko Gudurić su se još u martu obavezali na ostanke u Atlanti, odnosno Fenerbahčeu. Bogdanović je sa Hoksima potpisao na četiri sezone za gotovo 70.000.000 dolara, s tim što je poslednja godina opciona za tim. Gudurić je stavio tačku na razne spekulacije parafom do juna 2026. godine. Nikola Jokić je svoju brigu u tom smislu prebrinuo još prošlog leta kada je prihvatio najveći ugovor u istoriji NBA lige, težak gotovo 270.000.000 dolara.

Sigurnost u NBA ligi imaju Nikola Jović i Aleksej Pokuševski, do sledećeg leta, s tim što mlada nada Majamija ima mogućnost da ostane do 2026, ali su poslednje dve godine opcione za tim. Pokuševski posle naredne sezone ulazi u formu "qualifying offer" što znači da može da dobije garantovan ostanak na još jednu sezonu ako prihvati platu koja je već formirana. Ta opcija za Jovića se aktivira za takmičarsku 2026/27.

Idemo dalje, na ono što je navijačima beogradskih velikana najzanimljivije, a to su sporazumi koje dva kluba imaju sa srpskim igračima. Partizan Mozzart Bet za narednu sezonu na platnom spisku ima Danila Anđušića, Uroša Trifunovića, Balšu Koprivicu i Alena Smailagića. Što ne znači automatski da će ostati, jer sve zavisi kakve će planove imati Željko Obradović. Zvanično jedini slobodan srpski igrač iz redova crno-belih je Aleksa Avramović. No, on je nedavno izjavio da bi voleo da ostane u klubu...

"U Partizanu imamo misiju, a ona nije gotova. Želim da ostanem što duže. Imamo dobru bazu za sve izazove, a stvorena je i hemija. Mnogo nas igrača neće imati ugovor, videćemo šta će biti i kakvo je tržište, kako se sve bude kretalo, ali želeo bih da ostanem u Partizanu i zbog odnosa sa Željkom i sa navijačima i zbog odnosa na saigračima i svima klubu", priča Aleksa Avramović u podkastu Radin & Ronin.

Situacija je dosta kompleksnija kada govorimo o Crvenoj zvezdi. Nemanja Nedović i Dalibor Ilić su sigurno pod ugovorima, prvi na još dve, drugi na još tri godine. Ostali su svi slobodni u izboru nove sredine, ali... Crvena zvezda je ponudila nove ugovore Ognjenu Dobriću, Luki Mitroviću i Branku Laziću s tim što kapiten crveno-belih prema pisanju portala Basket News ima opciju "+1" za sledeću godinu. Stefan Marković je sveže penzionisan, dok su ugovori istekli još Filipu Petruševu, Stefanu Lazareviću i Ognjenu Kuzmiću. Miroslav Raduljica ima ugovor do sledećeg leta, ali...

"Nedović i Ilić, jedni su od retkih koji imaju važeće ugovore. Dobriću, Mitroviću i Laziću su odavno ponuđeni produžeci saradnje. Nadam se da će kapiten da nastavi rolu Markovića. Branko je momak koji drži svlačionicu, radi mnogo toga za Zvezdu što se toliko ne vidi. Kao i da je mnogo više od odbrambenog igrača, sa najviše poena iz ’pik en rola’. O statusu Raduljice i Kuzmića odlučuje trener Ivanović, čekamo da čujemo njegovu ideju. Centara nema mnogo na tržištu. Takođe, potpisaćemo ugovor sa našim detetom, velikim talentom, Nikolom Topićem. Potpisujemo ga ne da bi sedeo na klupi, a u avgustu puni 18 godina, već za ozbiljnu minutažu u rotaciji. Zvezda će mu pružiti šansu za klupsku i reprezentativnu budućnost", istakao je sportski direktor Crvene zvezde Milan Dozet za Sportklub.

Podsetimo, Dobrića su italijanski mediji nedavno već preselili u Virtus, čak se pominjalo da je dogovorio dvogodišnju saradnju tešku oko 1.600.000 evra. Petrušev je slobodan i gotovo u minutima po završetku finalne serije Jadranske lige Eurohoops je pisao o tome da se Filadelfija kao držalac njegovih NBA prava sprema da mu ponudi ugovor na dve godine. Postojale su spekulacije oko Mitrovićevog odlaska u novi klub, ali videćemo šta budućnost nosi ne samo za njega, već za sve pomenute igrače u crveno-beloj opremi...

Kada govorimo o Crvenoj zvezdi, mogući povratnik je Dejan Davidovac. On je prošlog leta otišao u moskovski CSKA gde je potpisao ugovor na sezonu, plus sezonu, a prema nezvaničnim informacijama Mozzart Sporta na stolu je trogodišnja saradnja sa beogradskim crveno-belima. Za klub sa Malog Kalemegdana pominjao se i Miloš Teodosić. On je zvanično slobodan u izboru nove sredine, pre nekoliko dana pojedini italijanski mediji najavljivali su njegov oproštaj od Virtusa, ali... došlo je, takoreći, do preokreta. Sada više nije toliko sigurno da on neće nastaviti karijeru u Bolonji, već se sada spekuliše da postoji određena šansa da ostane. Ali, da nije toliko blizu i da ima određenih prepreka na putu obnavljanja sportskih "zaveta".

Vasilije Micić je na raskrsnici karijere. On sa Efesom ima "+1" za ostanak i naredne jeseni, što je negde nagovestio u poslednjem obraćanju po osvajanju šampionske titule u Turskoj, s tim da postoje indicije da bi ovo moglo da bude leto njegove konačne selidbe u NBA. Prvo je u martu saopšteno da je Micić promenio agenciju koja zastupa njegova prava u SAD, što jasno pokazuje njegove namere da testira NBA vode. Takođe je nedavno izašla vest o njegovom odlasku preko okeana kako bi sa čelnicima Oklahome razgovarao o mogućim opcijama, odnosno eventualnom trejdu njegovih prava kako bi mogao da zaigra u franšizi gde bi imao garantovanu ulogu i minutažu.

Od naših igrača iz NBA lige, novi klub mogao bi da dobije Boban Marjanović. Njemu je istekao ugovor sa Hjustonom i sada je neograničeni slobodni agent, što znači da može bez ikakvih prepreka da potpiše sa bilo kojom franšizom. U Evroligi dosta naših je sigurno, što opet ne znači da u nekim slučajevima neće biti promena. Vladimir Lučić je sa Bajernom vezan do 2025, a Ognjen Jaramaz do 2024. godine. Nikola Kalinić ima saradnju sa Barselonom na još jednu sezonu i uprkos spekulacijama da bi mogao da ode, verovatnije je da će ostati. Ali, tržište je živa stvar i ništa nije zagarantovano unapred...

Nemanja Bjelica sa Fenerbahčeom ima parafirano do leta 2024, a prva godina povratka u Evropu mu je prošla u oporavku od teške povrede lista, te komplikacija koje su naknadno nastale. Vanja Marinković je takođe vezan za Baskoniju do sledećeg juna, u Vitoriji je imao vrlo dobru sezonu i u klubu znaju njegove kvalitete zbog čega je imao važnu ulogu kod Đoana Penjaroje.

Što se tiče igrača koji takođe čekaju razrešenje statusa, s krajem juna bez ugovora, između ostalih, ostaju Marko Jagodić Kuridža, Dragan Milosavljević, Boriša Simanić, Nemanja Dangubić... Aleksa Radanov se već rastao sa Peristerijem.

Biće ovo radno leto za mnoge naše košarkaše...

UGOVORNI STATUSI SRPSKIH IGRAČA

Nikola MILUTINOV – potpisao za Olimpijakos do juna 2025.

Dušan RISTIĆ – potpisao za Tenerife do juna 2025.

Bogdan BOGDANOVIĆ – produžio ugovor sa Atlantom do juna 2027.*

Marko GUDURIĆ – produžio ugovor sa Fenerbahčeom do juna 2026.

Rade ZAGORAC – potpisao za Samaru.

Nikola JOKIĆ – ugovor sa Denverom do juna 2028.**

Nikola JOVIĆ – ugovor sa Majamijem do juna 2026.***

Aleksej POKUŠEVSKI - ugovor sa Oklahomom do juna 2024.

Dalibor ILIĆ – ugovor sa Crvenom zvezdom do juna 2026.

Nemanja NEDOVIĆ – ugovor sa Crvenom zvezdom do juna 2025.

Miroslav RADULJICA – ugovor sa Crvenom zvezdom do juna 2024.

Vladimir LUČIĆ - ugovor sa Bajernom do juna 2025.

Ognjen JAMARAZ – ugovor sa Bajernom do juna 2024.

Danilo ANĐUŠIĆ – ugovor sa Partizan Mozzart Betom do juna 2024.

Uroš TRIFUNOVIĆ – ugovor sa Partizan Mozzart Betom do juna 2024.

Balša KOPRIVICA – ugovor sa Partizan Mozzart Betom do juna 2024.

Alen SMAILAGIĆ – ugovor sa Partizan Mozzart Betom do juna 2024.

Nemanja BJELICA – ugovor sa Fenerbahčeom do juna 2024.

Vanja MARINKOVIĆ – ugovor sa Baskonijom do juna 2024.

Stefan JOVIĆ – produžio ostanak u Saragosi.

Vasilije MICIĆ – opcija "+1" u ugovoru sa Efesom.

Dejan DAVIDOVAC – opcija "+1" u ugovoru sa CSKA.

Branko LAZIĆ – opcija "+1" u ugovoru sa Crvenom zvezdom.

Ognjen DOBRIĆ – istekao ugovor u Crvenoj zvezdi.

Filip PETRUŠEV istekao ugovor u Crvenoj zvezdi.

Miloš TEODOSIĆ – istekao ugovor sa Virtusom.

Boban MARJANOVIĆ – istekao ugovor sa Hjustonom.

Aleksa AVRAMOVIĆ – istekao ugovor sa Partizan Mozzart Betom.

Stefan LAZAREVIĆ – istekao ugovor sa Crvenom zvezdom.

Luka MITROVIĆ – istekao ugovor sa Crvenom zvezdom.

Ognjen KUZMIĆ – istekao ugovor sa Crvenom zvezdom.

Aleksa RADANOV – istekao ugovor sa Peristerijem.

Marko JAGODIĆ KURIDŽA – imao ugovor u Budućnosti do kraja sezone.

Dragan MILOSAVLJEVIĆ - imao ugovor u Igokei do kraja sezone.

Boriša SIMANIĆ – imao ugovor u Saragosi do kraja sezone.

Nemanja DANGUBIĆ – imao ugovor u Promiteasom do kraja sezone.

Napomene:

* - timska opcija za sezonu 2026/27.

** - opcija igrača za sezonu 2027/28.

*** - timske opcije za sezone 2024/25 i 2025/26.



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanEvroligaABA ligaNBA ligaNikola JokićNikola MilutinovBogdan BogdanovićDušan RistićMarko GudurićAleksej PokuševskiNemanja NedovićMiroslav RaduljicaVladimir LučićOgnjen JaramazAlen SmailagićNemanja BjelicaVanja MarinkovićDejan DavidovacOgnjen DobrićMiloš TeodosićLuka Mitrović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara