Nikola Jokić (Foto: Barbalic_photo)
Nikola Jokić (Foto: Barbalic_photo)

Srbija bez rešenja za magičnog Dončića, Slovenija preživela Jokića i slavila u produžetku

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.08.22. | 22:39

Sjajan meč, borba do poslednjih sekundi, ali na kraju pobeda Slovenije protiv Orlova posle 45 minuta borbe

(Od specijalnih izveštača iz Ljubljane)

Košarkaška reprezentacija Srbije izgubila je u sjajnoj atmosferi u Stožicama pripremni meč od selekcije Slovenije rezultatom 92:97 (86:86). Vodila se sjajna borba u Ljubljani, kao da je i ovoga puta na talonu medalja, a kao i u Istanbulu slavili su Slovenci. Nikola Jokić je odigrao maestralnu utakmicu i ubacio 26 poena uz 12 skokova, ali je sa druge strane blistao Luka Dončić koji je meč okončao sa čak 34 poena i devet završnih dodavanja.

Izabrane vesti

Imala je Srbija kontrolu u prvom delu produžetka, delovalo bliže pobedi predvođena Jokićem, ali su usledili promašaji sa distance, što je domaćin znao da kazni i dođe do trijumfa. Ključni potez na utakmici bio je ofanzivni skok Dončića posle promašenog bacanja Eda Murića na 18 sekundi do kraja, pa je postalo jasno da pobeda ostaje u Ljubljani.

Opravdao je duel u Stožicama sva očekivanja. Gledali smo vrhunsku predstavu dvojice NBA asova. Nedostajalo je Orlovima i sreće, mada je bilo i čudnih sudijskih odluka, posebno u završnici. Na kraju se ipak mora pružiti ruka četi Aleksandra Sekulića, a pre svih maestralnom Dončiću koji je još jednom bio nezaustavljiv.

Jokićev "Robin" i ovoga puta bio je Vasilije Micić sa 17 poena i osam asistencija. Vrlo dobar i Nikola Kalinić sa 12 i to su bili svi dvocifreni u našoj selekciji. Dobro se pokazao i Dejan Davidovac sa devet poena, a odličnu rolu imao je i Dušan Ristić sa devet poena i bez promašaja iz igre (2/2 za tri).

Nedostajala je Srbiji i preciznost. Pogodili su Pešićevi izabranici 12 trojki, ali iz 39 pokušaja (30 odsto), a jedan od glavnih razloga poraza svakako su slobodna bacanja. Mašena su i u produžetku, kao i u poslednjim sekundama regularnog dela, a na kraju su ih naši košarkaški izvodili 22/35. Prednjačio je Jokić koji je izveo čak 19 penala (13 puta fauliran) i pogodio 12.

U Sloveniji su Dončića sa po 16 poena ispratili Majk Tobi i Klemen Prepelič.

Dinamičan početak utakmice. Igralo se brzo. Očekivano, Srbija je tražila rešenja preko Jokića, Slovenija preko Dončića. As Denvera je bez većih problema izlazio na kraj sa Tobijem, ali ga lopta nije najbolje slušala. Ipak, bio je veoma aktivan i na ofanzivnom skoku, pa je do izlaska iz igre posle sedam i kusur minuta na parketu zabeležio po pet poena i skokova. S druge strane Dončić je ubacio dve trojke, a da se nije oznojio. Ekipe su se smenjivale u vođstvu, a deonicu je u korist Orlova prelomio Dušan Ristić sa šest poena (ubacio i trojku iz prvog pokušaja).

U nastavku - daleko drugačije. Dok je prva deonica možda i ličila na prijateljsku, u drugoj se rasplamsala borba. Teže se dolazilo do poena, a na tok igre definitivno su uticale brojne i česte izmene. Počeo je drugi kvartal trojkom Dobrića, ali usledila je serije domaćina. Trojka Murića, pa dve Blažiča za preokret u Stožicama.

Vratio se potom na teren Jokić i odmah pronašao usamljenog Davidovca na trojci za izjednačenje. Ponovo se igra Orlova vrtela oko Jokića, Slovenije oko Dončića. Ukrstilja su koplja dva NBA titana, ali su finiš kvartala obeležili Micić i Prepelič. Najpre trojka Micića pod faulom i pogođeno dodatno bacanje za izjednačenje, a onda i trojka beka Valensije sa zvukom sirene za 45:42 u korist Sekulićeve čete pred veliki odmor.

Nikola Kalinić i Luka Dončić (Foto: Barbalic_photo)Nikola Kalinić i Luka Dončić (Foto: Barbalic_photo)

Igralo se i po povratku sa pauze prilično takmičarski, a svoj šou imao je Luka Dončić. Delovao je nezaustavljivo. Koristio svaki propust u odbrani rivala, ali pronalazio rešenja i kada je odbrana Srbije dobro odrađivala posao. Jednostavno, pogađao je iz nemogućih pozicija. Ubacio je u trećem periodu koliko i u prvom poluvremenu - 15 poena.

Nisu ipak Pešićevi puleni dozvoljavali zvezdi Dalasa da odvede Sloveniju do velike prednosti. Dok je Dončić mučio našu odbranu, Slovencima je očekivano enigma bio Jokić. Majk Tobi je imao samo jedan način da ga zaustavi - faulom. Tako je Jokić do poslednjeg odmora sakupio 19 poena, devet skokova i pet asistencija. Pomogli su Kalinić, Nedović i Davidovac, pa se na pauzu pred odlučujućih 10 minuta otišlo sa 67:65 u korist Slovenije.

Posle tri slobodna bacanja koja je pogodio Prepelič, Slovenija je stekla nešto osetniju prednost na startu poslednje četvrtine, ali se ubrzo na teren vratio Jokić i vratio stvari na svoje mesto. Najviše muka sredinom kvartala zadavao nam je centar Tobi. Dončić mu je ostavljao čiste pozicije, puno prostora koji je naturalizovani reprezentativac Slovenije znao da koristi. Ubacio je dve trojke i pomogao domaćinu da odbije nalet Orlova. Uzvratio je Micić preciznim hicem sa distrance na dva minuta do kraja za izjednačenje i potpunu dramu u Stožicama.

Igrale su se jake odbrane na obe strane u poslednjih 120 sekundi, teško se dolazilo do prostora za šut. Na 20 sekundi do kraja je Jokić pogodio pod faulom, ali su sudije procenile da je prekršaj bio pre izbačaja, te je srpski as dobio samo dva penala. Pogodio je drugi i poravnao rezultat, a onda su sve oči bile uprte u Dončića. Opalio je u poslednjim sekundama sa distance i – promašio. Otišlo se u produžetak.

Bolja igra Orlova, predvođenih Jokićem, na startu produžetka. Posle njegovog floutera, činilo se da je Srbija bliža pobedi. Ipak, nekoliko promašaj sa distance , strpljiva Slovenija uspela je da iskoristi. Na kraju je ključne poene ubacio Vlatko Čančar koji je pogodio trojku na 54 sekunde do kraja. Murić je potom bio polovičan sa crte, posle novog promašaj Srbije sa distance. Posle njegovog promašaja niotkuda se pojavio Dončić i došao do ofanzivnog skoka posle kojeg je bilo jasno da pobeda ostaje u Ljubljani.

Pišu: Bojan BREZOVAC i Nikola MILORADOVIĆ


tagovi

juniorska košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija SlovenijeNikola JokićLuka DončićSvetislav PešićDušan RistićVasilije MicićMajk TobiKlemen PrepeličJaka BlažičEdo MurićGoran Dragić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara