Foto: Reuters
Foto: Reuters

Umetnost Luke Dončića: Ne može on da me čuva

Vreme čitanja: 3min | uto. 26.04.22. | 11:00

Slovenac maestralnom partijom ispisao istoriju i približio Dalas narednoj fazi

Posle prve tri utakmice u plej-of seriji između Dalasa i Jute rezultat 2:1 za Maverikse odavao je utisak da četa Džejsona Kida vrlo dobro fuunkcioniše i bez povređenog Luke Dončića. Ipak, povratničko izdanje Slovenca, uprkos porazu, potvrdilo je značaj uloge koju ima, dok je peti duel u potpunosti otklonio dileme po pitanju Dalasa sa i bez Luke.

Povratak na parket Dončić je ukrasio sjajnim izdanjem. Sa 30 poena, uz 10 skokova, Slovenac je u četvrtom susretu držao Dalas konstantno u igri. Serijom poena čak je uspeo da nagovesti brejk Maveriksa, ali je njegov tim poklekao u poslednjem minutu (95:99). Poraz u Solt Lejk Sitiju nije se negativno odrazio na tim Džejsona Kida i njegovog lidera. Inspirisan, spreman da preuzme odgovornost i motivisan da Dalas odvede u narednu fazu plej-ofa, Dončić je nadmašio več impresivne brojke iz prethodnog susreta i sa 33 poena, 13 skokova i pet asistencija potpisao ubedljiv trijumf svog tima po povratku na domaći teren (102:77).

Izabrane vesti

"Luka, kao i uvek, svoj deo zadatka odrađuje na najvišem mogućem nivou. Ljudi nisu svesni da nije sve u postignutim poenima, jer Dončić svojim skokovima dosta doprinosi i u odbrani. Za njega ne postoji reč izgubiti", istakao je posle utakmice Džejson Kid.

Dominantan u ofanzivi i defanzivi Dončić je plesao na putu do treće pobede Maveriksa u seriji, a da puca od samopouzdanja nije se libio da pokaže ni kroz sitne igre sa direktnim rivalima na parketu. Zadajući glavobolje Rudiju Goberu, Slovenac nije propuštao priliku da pecne Francuza koji je uprkos dominantnoj građi izgledao nemoćno pored razigranog Luke. Posle koša uz faul u završnici druge deonice kojim je digao dvoranu na noge i odveo Dalas na plus 17 - mada bi mu za ovo u Evropi svirali korake bez dileme - Dončić je pun samopouzdanja poručio: "Ne može on da me sačuva".

I zaista, ne samo Gober, već niko iz redova Džezera sinoć nije imao rešenje za zvezdu Maveriksa koja je eksplodirala u trećoj četvrtini postigavši 19 poena koliko i čitav tim Jute u istoj deonici.

"Poeni uz faul su ti koji me podižu. To je trojka stare škole. Kada sam video Gobera iznad mene nisam znao da li će skočiti ili neće, ali kada sam primetio da se odvojio od zemlje i ja sam krenuo u skok. To je bilo to", premotao je film Slovanac na trenutak posle kojeg je ušao u neverovatnu seriju.

Posebno impresivan bio je učinak Dalasa u defanzivi s obzirom na to da su Maveriksi rivala sveli na samo 77 poena.

"Možemo da postignemo mnogo poena u svakoj utakmici, ali u plej-ofu odbrana igra veoma važnu ulogu. Pomažemo jedni drugima, pokrivamo leđa i takav pristup donosi velike pobede. Volim ovaj tim, sa njim bih ušao u bilo kakav rat".

Fenomenalan učinak asa Maveriksa na najbolji način je oslikan kroz podatak da je u 15 utakmica u plej-of fazi takmičenja postigao zbirno 496 poena te je peti na večnoj listi po tom kriterijumu, iza Majkla Džordana, Rika Berija, Vilta Čemberlena i Boba Makadua. Neverovatne brojke bile su povod za brojne komplimente ostalih NBA asova, ali i stratega gostiju koji je istakao Lukinu ulogu.

"Lako je pričati o Lukinim sposobnostima. Način na koji igra je umetnost", kazao je Kvin Snajder, trener Džezera.

Novi izazov Dončića i saigrače očekuje u noći između četvrtka i petka kada Dalas ponovo gostuje kod Jute.

"Iako nas samo pobeda deli od naredne faze pred nama je pakleno težak zadatak u šestoj utakmici. Ukoliko budemo na očekivanom nivou verujem da ćemo se u petak uveče plasirati u plej-ofu. Lepo je videti kako rastemo kao tim i unapređujemo igru", kazao je Slovenac.


tagovi

DalasDalas MaveriksLuka Dončić

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara