Andrej Vatutin (©Star Sport)
Andrej Vatutin (©Star Sport)

Vatutin: Milutinov prvi centar Evrope; Kvalifikacije za Evrobasket bile su sramne, mora da se nađe bolje rešenje

Vreme čitanja: 5min | uto. 02.03.21. | 16:57

“Ako FIBA toliko insistira na ’prozorima’, onda mora da se napravi model koji će dozvoliti igračima iz Evrolige da nastupaju. Verujem da je moguće postići takav kompromis“

Prvi čovek moskovskog CSKA Andrej Vatutin važi za čoveka koji uvek govori otvoreno o svim košarkaškim aktuelnostima, bilo da je to o funkcionisanju njegovog kluba, stanju u kasi, potencijalnim transferima, Evroligi, ali i reprezentativnim takmičenjima...

Poslednjih meseci Vatutin je izneo mišljenje da evropskoj klupskoj košarci tek predstoje teški dani kao posledica goruće pandemije virusa korona, ali i koliko je pao budžet CSKA zbog odluka sponzora da se povuku u teškoj situaciji. Uoči gostovanja Makabiju u okviru 27. kola Evrolige, prvi čovek i dalje aktuelnog prvaka Evrope pričao je za tamošnje medije o raznim temama. Za početak - o teškoj situaciji sa povredama u timu.

Izabrane vesti

“Povreda Nikole Milutinova, najboljeg centra Evrope, nas je pogodila jako. Prošli smo zaista teška vremena tokom januara i februara, ali i dalje smo u samom vrhu Evrolige. Sada moramo da iskoristimo dubinu rostera i tako izguramo do aprila, kako bi najvažniji igrači što spremnije dočekali plej-of i bili u dobroj formi za najvažnije utakmice“, izjavio je Vatutin u velikom intervjuu za Israel Hayom.

20.05: (2,30) Makabi (14,5) CSKA (1,70)

Vatutin tu delimično misli i na slučaj Majka Džejmsa koji je prošlog meseca bio korak i po na izlaznim vratima kluba. U međuvremenu je odlučeno da američki šuter ostane i zadrži svoju ulogu u timu...

“Konflikti su ponekad neizbežni u svakodnevnici sportskih timova, to je istina. Zato je važno da se isti reše što bezbolnije i sačuva timska hemija. Zato mi ne ’peremo’ prljavi veš u javnosti, niti izbacujemo detalje“, kaže prvi čovek Armejaca i nastavlja:

“Dva su slučaja kada je Majkovo ponašanje bilo izvan klupskog pravilnika, zbog čega je oba puta bio suspendovan. Ali, treba da razumemo da je Majk preživeo dve porodične tragedije i shvatamo da je u tom momentu bio pod velikim stresom. Svi smo napravili maksimalni napor da se situacija reši i da se sve brzo smiri“.

Gotovo svaki intervju s najmoćnijim ljudima evropske košarke kao temu provlači pitanje odnosa Evrolige i Fibe. U februaru smo ponovo bili svedoci preklapanja termina klupskih i reprezentativnih takmičenja, odnosno Evrolige s jedne i kvalifikacija za Evrobasket na drugoj strani.

“Potrebna je želja obe strane da bi se našao izlaz iz ove situacije i da bi svi profitirali. Da budem iskren, nisam siguran da postoji rešenje koje bi svima odgovaralo podjednako. Iz mog ugla – možda bi uvođenje jednonedeljnog ’prozora’ za reprezentacije usred klupske sezone bilo rešenje. Na kraju ipak sve zavisi od Evrolige i menadžmenta Fibe“.

Andrej Vatutin (©Star Sport)Andrej Vatutin (©Star Sport)

Imao je Vatutin prilično oštro mišljenje po pitanju tek završenih evropskih kvalifikacija...

“Mogu samo da kažem da su kvalifikacije bile sramne. Kada timovi nastupaju bez svojih najboljih igrača, to nije dobro. Ali, FIBA sada ima argument u pandemiji virusa korona. Svima je jasno da najbolje reprezentacije mogu da igraju u najjačim sastavima samo preko leta, kada se ne igraju klupske sezone. Ako oni toliko insistiraju na ’prozorima’, onda mora da se napravi model koji će dozvoliti igračima iz Evrolige da nastupaju. Verujem da je moguće postići takav kompromis“.

Evroliga konstantno evoluira i menja se, sve s namerom kako bi se takmičenje što više po modelu približilo NBA ligi. Godinama unazad vodi se polemika oko toga da li elitnom klupskom takmičenju treba promena u sistemu završnice, odnosno da se sa Fajnal-fora produži nadmetanje u serijama?

“Nikada se nije pričalo o tome, jer bi se onda ishod serija znao unapred. Tako važna odluka treba da se donese na nivou svih učesnika takmičenja, a teško je očekivati da će većina dati podršku za ovakvu promenu. Svi žele da imaju šansu da osvoje titulu“.

Jedna od ideja, takođe, jeste pooštravanje fer-plej sistema po kojem klubovi ne mogu da potroše više novca nego što zarade tokom jedne godine.

“Taj model već postoji, klubovi su u obavezi da prave budžete na konto jasnih parametara. Klubovi zato moraju da obezbede velike sume novca od sponzora i prodaje karata, a ne samo da koriste novac vlasnika. Ipak, smatram da Evroliga ne bi trebalo da žuri sa pooštravanjem ovih mera“.

Tokom poslednjih 20-25 godina praktično svi košarkaški velikani prošli su kroz teška vremena, a CSKA je konstantno kandidat za sve dostupne titule...

“To je rezultat profesionalnog rada svih ljudi u klubu i pobedničkog mentaliteta. Verujte mi, u Evropi i pogotovo Rusiji bilo je klubova koji su imali više novca za plate i ogromne budžete, ali malo ko je mogao da parira našem pobedničkom mentalitetu. Nije svaki igrač spreman da igra za CSKA i nosi se s tako velikim pritiskom i donese adekvatne rezultate“.

Ipak, prošlo je punih sedam godina između dve titule evropskog šampiona, uprkos redovnom učešću na završnom turniru...

“Postoje objektivni i subjektivni razlozi za tako nešto. Morate da razumete da je F4 format poput lutrije. Loš dan može sve da vam uzme, što daje mogućnost rivalima da vas lakše eliminišu. Setite se F4 u Milanu, gde je Makabi uzeo titulu s Dejvidom Blatom. Tada su se jedva kvalifikovali za Top 16, a onda su pobedili CSKA i Real na putu do titule. Dakle, dva tima koja su igrala konstantno dobro tokom sezone i bili su čisti favoriti“.

Uprkos tome što je uvek pri vrhu evropske košarke, utisak je da CSKA nema dovoljno veliku armiju navijača. Ali Vatutin nije saglasan sa komentarom novinara...

“Osetili smo veliki porast u broju navijača na utakmicama. Pre epidemije prosek nam je bio oko 8.000 navijača, što je veliki skok u odnosu na 2.500 do 3.000 koliko smo imali ranije. Mnogi navijači žive u zimskim uslovima tokom najvećeg dela godine, a plus tu su i velike saobraćajne gužve u gradu. Moraju da se voze po sat i po samo da bi stigli do hale. Morate da znate da je u ovom gradu velika konkurencija po pitanju mogućnosti za zabavu kod ljudi. Zbog toga se klub sve više trudi da stvori posebnu atmosferu u dvorani, da se probudi taj duh ljubavi prema klubu. U mnogim gradovima Evrope sve je mnogo lakše zbog temperatura, vremena i što je generalno mnogo lakše doći od jedne do druge tačke“.



tagovi

KK CSKA MoskvaEvroligaAndrej Vatutin

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara