Andrej Vatutin (©Starsport)
Andrej Vatutin (©Starsport)

Vatutin za Mozzart Sport: CSKA se i dalje pita u Evroligi, pokrenuto pitanje učešća srpskih klubova u VTB ligi

Vreme čitanja: 9min | sre. 19.10.22. | 09:06

"Ali nisu preduzeti ozbiljni koraci“, rekao je prvi čovek moskovskog kluba

Nedavno je otvorena nova sezona u Evroligi. Istorijska. Posle 22 godine na čelu takmičenja nije Đordi Bertomeu, već proslavljeni srpski košarkaš Dejan Bodiroga. Tekuća takmičarska godina jedinstvena je i po tome što se za evropsku krunu neće boriti nijedan ruski klub. Zbog rata u Ukrajini, klubovi iz teritorijalno najveće zemlje sveta su suspendovani sa međunarodne scene, pa osmostruki šampion moskovski CSKA prvi put posle premijerne sezone nije deo kontinentalne elite.

Navikli su Armejci da iz godine u godinu ukrštaju koplja sa najvećim evropskim timovima u borbi za najsjajniji trofej u klupskoj košarci. Ipak, od sredine prethodne sezone im je uskraćeno to pravo. Posle pandemije, na koju kao ni ostatak sveta nisu ostali imuni, pogodila ih je istorijska kriza. Ipak, ruski velikan ne očajava nad svojom sudbinom. Prvi čovek kluba Andrej Vatutin i njegovi saradnici zasukli su rukave i vešto se nose sa svim nedaćama koje su zadesile Armejce.

Izabrane vesti

Pre 20 godina dobio je prvu ulogu u rukovodstvu moskovskog kluba. Od pozicije zamenika izvršnog direktora stigao je do vrha upravne piramide i od 2009. godine obavlja funkciju predsednika i izvršnog direktora CSKA.

“Neverovatno vreme jubileja. Pre neki dan su me navijači podsetili da ću proslaviti svoj 50. rođendan u godini kad klub slavi vek postojanja. Šteta što opšta situacija nije za neki praznik. Ipak, sa zahvalnošću gledam u prošlost i sa zadovoljstvom se sećam svake sezone koju sam proveo u CSKA. Čak i ako nisu sve donele velike pobede, morali smo da istrpimo mnoga razočarenja, ali upravo u tome, u savladavanju prepreka na putu do cilja, nalazimo motivaciju, energiju, sreću. Zato su posebno živa sećanja na one trenutke kada smo podizali šampionske trofeje. Predstoji još mnogo neizvesnosti, svet oko nas se menja svakim danom, čak i pre godinu dana bio je potpuno drugačiji. Nadam se da će budućnost CSKA biti svetla i daću sve od sebe da klub i ekipa ostanu među najboljima u Evropi“, rekao je za Mozzart Sport Andrej Vatutin.

Armejci prolaze kroz najteži period od njegovog dolaska.

Ovakvi krizni događaji nikome nisu dobri. Naravno, klubu je bilo teško, prihodi su opali. Još ne mogu da kažem tačne brojke. Uz već izvršena smanjenja budžeta i, eventualno, naknadna, nije lako formulisati zadatke. Za početak, ambicije su nam iste, želimo da dobijemo svaki meč, čak i u teškoj situaciji kakva je trenutno. Biće pobeda i dobrih rezutlata. Želimo da stvorimo jedinstven tim, spreman za borbu“.

Košarkaši CSKA (©VTB League)Košarkaši CSKA (©VTB League)

Ciljevi u predstojećem periodu su jasni.

Da sačuvamo klupske tradicije, važne i iskusne kancelarijske radnike. Povećamo broj navijača. Radimo na izgradnji arene. Razvijamo mlade i verujemo im. Sve se ovo nadovezuje na težak krizni period za čitav svet, u kome mnogo toga mora da se promeni u svakodnevnom radu. Na listi zadataka je i ozbiljno organizaciono rekonstruisanje, koje nastojimo da izvršimo bez gubljenja kvaliteta klupske aktivnosti. Spremni smo za ozbiljan rad“.

Suspenzija Evrolige nije uticala samo na finansije, već na sve grane trofejnog ruskog kluba.

Ako govorimo samo o CSKA, naravno, uticala je na aktivnosti kluba u svim aspektima. Kao i u istorijskom periodu svake zemlje, trpe sve oblasti - privreda, politika, kultura... Vlasnici i sponzori su u krizi i nisu zainteresovani da troše veliki novac samo za učešće u VTB ligi – stoga se budžet smanjuje. Napustili smo međunarodnu scenu, tako da opada uloga CSKA u svetskoj košarci. Na kraju, klub, igrači i navijači ne mogu direktno da učestvuju u međunarodnim takmičenjima. Teško je pomiriti se sa ovim, moramo da se obnovimo ne samo organizaciono, već i psihički. Navikavamo se na nove realnosti, dok se snalazimo”.

Klub je pravnim putem pokušao da reaguje na odluku o zabrani učešća u elitnom takmičenju, ali...

Podneli smo tužbu luksemburškom sudu sa zahtevom za preduzimanje privremenih mera zbog isključenja sa turnira i vraćanje kluba u Evroligu. Bili smo odbijeni. Onda smo podneli žalbu na takvo sudsko rešenje i čekamo novu odluku. To rade specijalno angažovani advokati, klub ne troši vreme na to. Razumemo da je potpuno novo rešenje danas praktično nemoguće, pa se nadamo da ćemo, u najmanju ruku, dobiti pravna razjašnjenja situacije”.

Vatutin napominje da iako CSKA nema priliku da stane rame uz rame sa najboljim klubovima na kontinentu, kao jedan od deoničara takmičenja i dalje učestvuje u radu Evrolige.

Klub nastavlja da glasa o svim važnijim odlukama kao punopravni akcionar. Zainteresovani smo za razvoj turnira, čak i bez takmičarskog učešća, pošto je suspenzija privremena, pre ili kasnije će ruski klubovi ponovo igrati u Evropi. U svakom slučaju, ovo je rad za dobro košarke, od kojeg će imati koristi apsolutno sve strane”.

Ove jeseni počela je i nova era Evrolige, sa Dejanom Bodirogom na čelu. Prema rečima prvog čoveka Armejaca, napravljene su pozitivne promene.

“Insistirali smo na ovim promenama kao jedan od deoničara takmičenja, stoga nam je drago što je do njih došlo. Dejan je bio izuzetan igrač u prošlosti, zaštitno lice evropske košarke, čovek koji je na kraju karijere ostao u svom omiljenom sportu i učinio mnogo da ga promoviše. Treba razumeti da u pogledu vođstva kompanije nije važna samo figura šefa, već i sastav njegovog tima, koji će obavljati značajan deo tekućeg posla i zajedno sa klubovima kreirati plan razvoja takmičenja. Znam da je proces izgradnje menadžerskog tima upravo u toku. Spremni smo da na svaki mogući način pomognemo njegovom radu da Evroligu dovede do novih sportskih i komercijalnih uspeha.”

SRPSKI TIMOVI I VTB LIGA

Iako neće imati priliku da nastupa na međunarodnoj sceni, CSKA je uz Zenit, Lokomotivu Kubanj i Uniks dobio priliku da se odmeri sa rivalima iz Evrope pred početak sezone. Gosti VTB lige su sredinom septembra u sklopu Superkupa bili srpski klubovi Partizan Mozzart Bet i Mega.

Zahvalni smo našim srpskim prijateljima što su došli u Moskvu i učestvovali u Superkupu VTB lige. Tokom sezone nećemo imati putovanja u inostranstvo, izuzeci su Minsk i Astana, tako da je ruskim klubovima bilo veoma važno da tokom predsezone steknu međunarodno iskustvo. A navijači su, naravno, bili srećni što vide timove visokog košarkaskog nivoa. Žao mi je što CSKA nije igrao protiv Partizana.”

Kako je u razgovoru za Mozzart Sport istakao i direktor VTB lige Sergej Kuščenko, cilj regionalnog takmičenja je i širenje na nova tržišta. Da li i na srpsko?

Ovo pitanje je pokrenuto, ali nisu preduzeti ozbiljni koraci. Treba razumeti da je u situaciji sa izbacivanjem ruskih klubova iz evropskih takmičenja bilo veoma teško formirati kalendar u kome bi, na primer, Partizan učestvovao u Evroligi i VTB ligi. Srpski timovi bi teško mogli da pronađu prozore samo vikendom, a da ne govorimo o ozbiljnim logističkim poteškoćama.

NOVI TIM I NASTAVAK SRSPKE LOZE U MOSKVI

Nikola Milutinov (©VTB League)Nikola Milutinov (©VTB League)

Posle zabrane učešća u Evroligi i igrački sastav ruskog kluba je pretrpeo ozbiljne promene. Veliki broj stranaca je zbog rata u Ukrajini napustio Rusiju. Retko su odlučivali da ostanu, a još ređe klubove iz teritorijalno najveće zemlje sveta birali kao nove stanice u karijeri.

Za CSKA i druge ruske klubove izbor na tržištu je bio izuzetno ograničen zbog političkih dešavanja i odsustva na evropskim turnirima. Dakle, formiranje tima nije bio pitanje naših preferencija, već želja jednog ili drugog igrača da nastupa u Rusiji. Nismo popunili sve praznine u sastavu. Tim zasad ima pet od šest dozvoljenih stranih igrača. Planirali smo da se pojačamo tokom sezone, aktivno radimo u tom pravcu, ali danas nema izvesnosti da će biti finansijskih mogućnosti da potpišemo još jednog ili dva igrača."

Ogroman posao na takmičarskom planu uprava je napravila zadržavanjem centra reprezentacije Srbije Nikole Milutinova.

Nikolino prisustvo iz korena menja izgled tima nabolje, to je dokazao i protekli plej-of VTB lige, pa nam je veoma drago što je ostao. Milutinov je primer profesionalizma i visoke odgovornosti. Možda je duboko u sebi sumnjao kada smo izbrisani sa liste učesnika Evrolige. Ali odmah nas je uverio da namerava da poštuje postojeći ugovor. Uz to, za njega nije samo u pitanju novac, već i mogućnost da nešto osvoji sa CSKA. Uostalom, prvu sezonu u našem timu prekinula mu je povreda, a druga je donela poraz u finalu, uprkos njegovom briljantnom nastupu. Milutinova smo uverili da ćemo rado nastaviti saradnju i ubuduće”.

Uz bivšeg košarkaša Partizan Mozzart Beta, CSKA broji pet stranaca. Boje Armejaca brane Amerikanci Kasper Ver i doskorašnji igrač crno-belih Dalas Mur, francuski internacionalac Livio Žan Šarl i još jedan srpski reprezentativac – Dejan Davidovac. Posle sedam godine se rastao sa Crvenom zvezdom i odlučio da u Moskvi otpočne internacionalu karijeru.

Izabrali smo Dejana zbog njegovih veština, košarkaške inteligencije i svestranosti i drago nam je što je inostranu karijeru hteo da započne u Moskvi. Odlično je odigrao prvu zvaničnu utakmicu za CSKA i nadamo se da će biti važan deo našeg obnovljenog tima.”

Dejan Davidovac (©VTB League)Dejan Davidovac (©VTB League)

Posle osam godina na klupi Armije više ne sedi Dimitris Itudis. Odlučio je da posle žetve trofeja sa moskovskim klubom karijeru nastavi u Turskoj i prihvatio ponudu istanbulskog Fenerbahčea.

O Dimitrisu mogu reći samo dobre stvari. Kod nas je, zapravo, započeo svoju karijeru kao trener jednog vrhunskog kluba i napustio CSKA sa epitetom najuspešnijeg klupskog trenera u istoriji po broju trijumfa. Osam godina na čelu tima je ogromno vreme i mogu samo da žalim što dve od ovih evroligaških sezona nisu završene, jedna zbog pandemije, druga zbog suspenzije ruskih timova. Dimitrisu želim uspešnu i slavnu karijeru”.

Na opšte iznenađenje, nasledio ga je 44-godišnji makedonski stručnjak Emil Rajković.

U situaciji kada je nastup u Evroligi bio pod velikim znakom pitanja, nismo mogli da računamo na pozivanje velikih imena. Već sam rekao da smo imali tri-četiri kandidata o kojima smo ozbiljno razmišljali. Kao rezultat toga, iz više razloga izabrali smo Emila, koji se odlično pokazao u VTB ligi. Prvi utisci o njegovom radu su pozitivni, uspostavio je kontakt sa ekipom, nadam se da će postići veliki uspeh u našem klubu. Možemo reći da određeni „jugoslovenski“ vektor postoji u našem trenerskom i medicinskom štabu, gde se sada okupilo pet državljana Makedonije i Srbije.”

“NAVIJAO SAM ZA SRBIJU NA EVROBASKETU“

Iako Rusija iz poznatih razloga nije učestvovala na Evropskom prvenstvu, prvi čovek CSKA je imao svog favorita.

Meni je, kao i većini gledaoca bilo veoma zanimljivo. Naravno, malo sam razočaran, jer sam navijao za reprezentaciju Srbije, posebno za Milutinova, Davidovca i mog druga Micića. Istovremeno, pobedu Španije nazvaću zasluženom: konstantno razvija košarkaše visokog nivoa, reprezentacija je iz godine u godinu na vrhu i ima kontinuitet trenerskog sistema Serđa Skariola. Stoga je i u smeni generacija pokazala visoku klasu i stabilnost”.




S ozbirom da je sezona počela svega par nedelja od završetka kontinentalne smotre i dalje je jedno od glavnih pitanja u evropskoj košarci zgusnut kalendar.

V

atutin

je podsetio na ideju bivšeg trenera Moskovljana Etorea Mesine koja bi sprečila nagomilavanje utakmica i sezone bez predaha za igrače.

Činu mi se da je Etore Mesina o tome govorio pre mnogo godina. Mislim da je važno sinhronizovati završnice nacionalnih prvenstava, što bi omogućilo timovima da se okupe i odigraju važna takmićenja u julu. To bi omogućilo vodećim igračima da dođu u reprezentacije na vrhuncu forme, izbegnu dugi pripremni period, a samim tim i dobiju više vremena za odmor pred početak klupske sezone.”, zaključio je u razgovoru za Mozzart Sport Andrej Vatutin.

Pišu: Đorđe MATIĆ i Nikola MILORADOVIĆ


tagovi

KK CSKA MoskvaAndrej VatutinNikola MilutinovDejan BodirogaDejan DavidovacEvroligaVTB liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara