Vladimir Lučić (©Star Sport)
Vladimir Lučić (©Star Sport)

Vladimir Lučić ponovo u Užicu: Akcenat na mladim igračima, KLS najjača u poslednjih 10-15 godina

Vreme čitanja: 4min | pon. 26.06.23. | 14:46

Strateg iz Čačka ponovo na staroj adresi, želi da svoj angažman posveti promovisanju mladih nada Slobode, ali i srpske košarke...

Kada se govori o najvećim uspesima Slobode iz Užica poslednjih godina, uglavnom se sve vezuje za mandat Vladimira Lučića. Mladi stručnjak je sa Užičanima osvojio Drugu ligu i ostvario plasman u KLS, posle čega je usledila jedna od najuspešnijih godina za tim pošto je ostvario plasman u ABA 2 ligu.

Posle rada u Vršcu, Honvedu, Rasta Vehti i kratkom boravku u Čačku 94, Lučić se vratio na staru adresu i u dobro poznato okruženje, sa idejom da se posveti promovisanju mladih nada Slobode, ali i srpske košarke.

Izabrane vesti

“Tokom četiri godine zajedničkog rada ostvarili smo neke od najvećih rezultata za klubu, rastali smo se u novembru 2020. zbog zasićenja i sada sam ponovo tu“, kaže Lučić za Mozzart Sport i dodaje:

“U Nemačkoj sam napravio dobru priču, ali sam zbog porodičnih stvari morao da se vratim. Posle rada u Čačku 94 odlučio sam da ponovo prihvatim poziv Slobode. Bilo je poziva i drugih klubova, iz Nemačke da se vratim, ali sam ipak izabrao Slobodu. Raša Radovanović me je pozvao i rado sam prihvatio“.

Sloboda je za sobom ostavila tešku sezonu, u kojoj se Velimir Gašić sa grupom mladih ljudi izborio za opstanak.

“Treba posebno istaći da je sa ekipom radio jedan dobar čovek i trener Velimir Gašić. Ekipa je bila mlada, a zašto nije bilo rezultata, nije na meni da pričam jer nisam bio tu. Svakako, ono što sam zatekao posle kolege Gašića jesu mladi igrači sa dobrom radnom etikom, što znači da se radio dobar posao u tom smislu“.

S obzirom na uspehe iz prvog mandata, verovatno se očekuje da se ponovo gađa visok plasman?

“Pazite, mogu slobodno da kažem, pošto sam dugo u KLS, da će liga biti najjača u poslednjih 10-15 godina. Aleksandar Grujin je uradio veliki posao da se podigne kvalitet lige, sada imamo klubove poput Zlatibora, Vojvodine i Spartaka koji mogu dobro da plate... Ne bih o ambicijama, ali mogu da kažem sledeće – imaćemo grupu mladih igrača, pojačanu sa nekoliko iskusnih imena. Želimo da budemo vredni i radni, da stalno napredujemo i vidimo dokle će nas to dovesti“.

Apostrof je očigledno na mladosti i momcima iz “lokala“...

“Tako je. Mi u klubu već neko vreme pravimo analizu, koga bismo mogli da dovedemo, šta možemo da uradimo. Ne bih o imenima, ali reći ću da nam nedostaju još dva-tri igrača“.

Pomenuli ste da je KLS dosta napredovala poslednjih godina, koliko je to velika stvar i za klubove?

“Dugo pratim KLS, sećam se vremena kada je dosta naših igrača odlazilo 'preko' u lige iz okruženja jer su tamo zarađivali više. Poslednjih godina se u srpsku košarku dosta ulaže, povećani su budžeti klubova. Država daje mnogo, lokalne zajednice takođe. Sada vidimo da se dosta naših igrača vraća nazad u KLS, jer su igrali u Mađarskoj, Slovačkoj, Rumuniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori za sada istu ili možda nešto manju sumu novca. Mi smo sada na dobrom putu da još ozbiljnije podignemo nivo lige što je velika stvar za srpsku košarku, gledajući pojedinačno ubedljivo smo najjača liga u regionu“.

Pošto se sada javlja trend povratka naših košarkaša, da li to znači manji broj stranaca?

“Generalno nemam ništa protiv stranaca u našoj košarci, samo mora da se zna o kakvom je kvalitetu reč. Ako će to da bude igrač koji će da pravi razliku i od kojeg drugi mogu da uče, onda nemam problem sa tim. A, ako je to neko ko je približnog kvaliteta našim igračima, ili čak slabiji, onda nema potrebe da uzima mesto našima. Jer, treba da vodimo računa o njima, oni su naša budućnost“.

Sloboda je zato i rešena da u svojim redovima ima više lokalnih igrača?

“Bez toga ne mogu da se prave ozbiljni planovi. Gledajte, ne možete vi da dovedete 12 igrača sa strane. To nije dobro, ni hale neće biti pune jer malo koga zanima da gleda tim bez igrača iz svog grada. To da je posebnu draž. Mladima treba dati šansu, jer se niko nije oformio kao igrač tako što je sedeo na klupi. Rezultati ne mogu doći odmah, moraš mnogo toga da prevališ i istrpiš kao trener da bi jedan igrač postao baš to – igrač“, kaže Lučić i zaključuje:

“I u mom prvom boravku u Slobodi dosta je lokalnih igrača kasnije otišlo u veće sredine... Stefanović, Bošković, Tadić, Nikolić... Ne bih nekog da zaboravim. Meni je važno da igrač posle saradnje sa nama ode na bolji nivo, ne da se takmiče u italijanskom trećem- četvrtom rangu. Treba da igraju u Srbiji, da čine ligu kvalitetnijom, da se razvijaju. Uostalom, iz manjih sredina je došao veliki broj naših reprezentativaca“.


tagovi

Vladimir LučićKK Slobodasloboda užiceKLSKošarkaška liga Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara