Detalji sa proslava titula (©AFP, ©Star Sport)
Detalji sa proslava titula (©AFP, ©Star Sport)

Izuzetaka ima, pravilo se ne menja: Domaći teren ogroman faktor u finalima, prvo mesto (ne) garantuje titulu

Vreme čitanja: 6min | sub. 24.06.23. | 08:58

I u tek završenoj klupskoj sezoni potvrđeno je još jednom da su jako retki slučajevi gde "gosti" osvajaju titulu

Trijumfom millanske Olimpije nad Virtusom (67:55) u sedmoj utakmici pred ispunjenim Mediolanum Forumom zvanično je stavljena tačka na klupsku 2022/23! Titula je ostala u Milanu, a sa pobedom sastava Etorea Mesine došlo je vreme da se podvuče crta i vidimo da li je i gde bilo iznenađenja...

Izuzetaka jeste bilo, ali pravilo se ne menja - prednost domaćeg terena ima gotovo krucijalni značaj za ishod finalne serije! To je potvrđeno ne samo u šampionskom dvoboju na Čizmi, već i u gotovo svim najjačim evropskim ligama, kao i NBA koja se završila pre Jadranske lige, ACB, Palakanestra, te grčkog, turskog, francuskog, nemačkog, izraelskog prvenstva...

Izabrane vesti

Kako smo pre skoro dve sedmice mogli da vidimo, Denver Nikole Jokića iskoristio je prednost domaćeg terena u seriji sa Majamijem i slavio u pet utakmica, uprkos tome što je Hit uspeo da uzme brejk u drugom meču odigranom u Bol Areni. Nagetsi ne samo da su uzvratili udarac, već su tu pobedu naplatili sa kamatom pošto su dobili oba susreta na Floridi i u petoj utakmici pred svojom publikom završili posao.

Finalna serija Jadranske lige takođe je potvrdila tezu da je domaći teren izuzetno bitan faktor. Partizan Mozzart Bet se nije proslavio kao gost Crvenoj zvezdi u Pioniru, ali je sve tri utakmice u Beogradskoj areni, pogotovo majstoricu odigrala u pravom ritmu i zahvaljujući majstorijama Kevina Pantera klub iz Humske slavi povratak na regionalni tron posle deset godina. Kada pominjemo večite, ne zaboravimo da je Crvena zvezda u dva meča dobila FMP iz Železnika u finalu Superlige. Ekipa Duška Ivanovića stekla je automatski prednost domaćeg terena u finalu zbog tehničkog propusta crno-belih koji su zaboravili da registruju tim za Superligu, pa je Zvezda išla direktno u finale i tamo čekala pobednika duela FMP - Mega.

Nešto ranije zavesa je spuštena na špansko prvenstvo. Barselona se vratila na tron posle dve godine i u finalu počistila Real Madrid sa 3-0! Igrači Šarunasa Jasikevičijusa odigrali su dominantnu finalnu seriju protiv aktuelnog evropskog šampiona i naplatili dobre igre u ligaškom delu, koji je katalonski gigant završio ispred ostalih.

Poput Jadranske lige i ACB, novog šampiona dobila je i Turska. Tačnije, na tron se vratio Efes koji je u plej-of ušao sa treće pozicije, da bi završio na vrhu. Dosta je zanimljivo bilo u doigravanju turskog prvenstva, pošto je Turk Telekom kao prvoplasirani tim prve faze ispao u polufinalu od Pinar Karšijake koja je kao gost slavila sa 3-1, a sa identičnim rezultatom Efes je takođe bez prednosti domaćeg terena izbacio Fenerbahče koji je prvi meč polufinala dobio sa čak 42 razlike! Na kraju su se za titulu borili Efes i Karšijaka, a Vasilije Micić, Šejn Larkin i ostali potvrdili su da je razlika u klasi prevelika da bi sastav iz Izmira napravio senzaciju.

Očekivano, u Grčkoj su se za šampionsku krunu ponovo borili Olimpijakos i Panatinaikos, a drugu godinu zaredom titula ide u Pirej. Na jugu Evrope bilo je vatreno, pošto je Olimpijakos slavio posle četiri utakmice i to nakon prekida četvrte utakmice, druge u Oaki. Huligani Panatinaikosa zasuli su teren tvrdim predmetima, stolicama, telefonima, kaiševima i praktično svim čega su se dohvatili kako bi naudili protivniku iz Pireja. Susret je prekinut kod rezultata 63:35 za crveno-bele, a kasnijom odlukom rešeno je da Olimpijakos automatski postane šampion države.

Kao što je to slučaj bio u ABA, ACB, Palakanestru i Grčkoj, za titulu u Francuskoj igrala su dva najbolje plasirana tima iz ligaškog dela. Monako vođen Sašom Obradovićem stigao je do istorijske prve titule pošto je sa maksimalnih 3-0 pometlan Metropolitan novog prvog pika sa NBA drafta - Viktora Vembanjame. Kneževi su bili ubedljivi i na najbolji način zaokružili sezonu za pamćenje, ovenčanu peharom u kupu, trećim mestom u Evropi i dolaskom na krov Francuske! U Izraelu ništa novo - mada sad i jeste pošto je Hapoel Holon prošle godine bio šampion - pošto je Makabi Tel Aviv stigao do 56. titule državnog prvaka. U finalu je Ponos Izraela dobio je gradskog rivala Hapoel sa 2-1, koji je u doigravanje ušao sa treće pozicije, iako je prvu fazu završio na drugom mestu...

Od svih liga i takmičenja iz zemalja koje daju evroligaše, samo je u Nemačkoj viđena senzacija! Ni Alba, ni Bajern, pa čak ni prvoplasirani Bon već - Ulm! Izabranici nekadašnjeg nemačkog reprezentativca Antona Gavela napravili su nezapamćen podvig jer su u plej-of ušli sa sedme pozicije i kao takvi morali su do titule bez prednosti domaćeg terena ni u jednoj seriji! Na sve to, Ulm nije mogao da zamisli teži put do titule pošto je u četvrtfinalu pokosio branioca titule Albu sa 3-1, potom je sa maksimalnih 3-0 razbio Bajern koji se potom oprostio od Andree Trinkijerija, da bi u velikom finalu dobio osvajača FIBA Lige šampiona sa 3-1. Do prve šampionske krune u klupskoj istoriji Ulm je stigao sa samo dva poraza u verovatno najtežem mogućem rasporedu! Ipak, Jago dos Santos i drugovi su uspeli...

Žalgiris je iskoristio prednost domaćeg terena pošto je u velikom finalu dobio Ritas, klub koji je bio odmah iza velikana iz Kaunasa nakon ligaškog dela takmičenja. Najveći klub u Litvaniji osvojio je 24. titulu posle pet utakmica. Zanimljivo, šampion VTB lige nije CSKA iz Moskve. Titula je završila u redovima Uniksa koji je sa ubedljivih 4-1 dobio Lokomotivu. Tim iz Kazanja je u plej-of ušao sa drugog mesta, u polufinalu je posle sedam utakmica dobio Zenit, dok je Lokomotiva bila dželat CSKA u isto toliko okršaja.

U regionu je jedino Zadar uspeo da se okiti šampionskim lovorikama bez prednosti domaćeg terena. I to ne da je osvojio prvenstvo Hrvatske, već je Split očistio sa 3-0! Zadrani su poput Uniksa razigravanje dočekali sa drugog mesta na tabeli. Šampion Slovenije je Cedevita Olimpija, Makedonije MZT Skoplje, Igokea u Bosni i Hercegovini, Falko u Mađarskoj, Kluž u Rumuniji... Bez iznenađenja.

Lige gde su takođe titule odneli, uslovno rečeno, gosti su još Poljska i Češka. Šćećin je iznenadio tamošnju javnost pošto je uzeo svoju prvu krunu pobedom nad Šlonskom sa 4-2 u seriji! Upravo je Šlonsk bio jedini klub ispred Šćećina posle prvog dela takmičenja, ali to na kraju ništa nije značilo... U Češkoj Opava se vratila na tron posle tačno dve decenije čekanja i to sa čak šeste pozicije! Na putu do najvećeg uspeha Opava je srušila čak i Nimburk koji je od 2004. do 2022. godine svake godine bio šampion! Dakle, Opava je bila poslednji osvajač titule pre istorijskog niza Nimburka, da bi zatim i prekinula isti!

Da podvučemo crtu - domaći teren jeste ogroman faktor u finalima, mada prvo mesto u ligaškom delu suštinski ne garantuje titulu...

REZULTATI U NAJJAČIM LIGAMA

NBA LIGA

Denver Nagets - Majami Hit 4-1

ABA LIGA

Partizan Mozzart Bet - Crvena zvezda 3-2

SUPERLIGA SRBIJE

Crvena zvezda - FMP Železnik 2-0

ACB LIGA

Barselona - Real Madrid 3-0

PALAKANESTRO

Olimpija Milano - Virtus Bolonja 4-3

TURSKA SUPERLIGA

Anadolu Efes - Pinar Karšijaka 3-0

GRČKA LIGA

Olimpijakos - Panatinaikos 3-1

FRANCUSKA LIGA

Monako - Metropolitan 3-0

BUNDESLIGA

Bon - Ulm 1-3

IZRAELSKA LIGA

Makabi Tel Aviv - Hapoel Tel Aviv 2-1

VTB LIGA

Uniks - Lokomotiva 4-1

LITVANSKA LIGA

Žalgiris - Ritas 3-2

REZULTATI U REGIONU

SLOVENAČKA LIGA

Cedevita Olimpija - Helios 3-1

HRVATSKA LIGA

Split - Zadar 0-3

CRNOGORSKA LIGA

Budućnost - Studentski Centar 3-0

MAKEDONSKA LIGA

MZT Skoplje - Pelister 3-0

BIH LIGA

Igokea - Borac Banjaluka 3-0

MAĐARSKA LIGA

Falko - Alba Fehervar 3-2

RUMUNSKA LIGA

Kluž - Oradea 4-2

REZULTATI U OSTALIM TAKMIČENJIMA

ČEŠKA LIGA

Dječin - Opava 1-3

POLJSKA LIGA

Šlonsk - Šćećin 2-4

SLOVAČKA LIGA

Patrioti Levice - Komarno 4-3

DANSKA LIGA

Baken - Fog 4-0

LETONSKO-ESTONSKA LIGA

Prometej - VEF Riga 77:62*

BRITANSKA LIGA

London - Lester 88:80**

PORTUGALSKA LIGA

Benfika - Sporting 3-1

UKRAJINSKA LIGA

Budiveljnik šampion posle ligaškog dela, nije se igrao plej-of.

Napomene:

* Finale na završnom turniru u Talinu, Prometej bio prvi na kraju ligaškog dela.

** Finale se igralo samo na jedan meč, London bio prvi na kraju ligaškog dela.


tagovi

KK PartizanDenver NagetsOlimpija MilanoKK BarselonaKK OlimpijakosAnadolu EfesKK MonakoKK Makabi Tel Aviv

Obaveštavaj me

KK Partizan
NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara