Vladimir Micov (©Star Sport)
Vladimir Micov (©Star Sport)

Vladimir Micov: Realu psihološka prednost posle Arene, videćemo kako će pauza uticati na Pantera

Vreme čitanja: 6min | ned. 07.05.23. | 08:08

“Nisu se snašli na Realovu zonu. Važna je dubina klupe i sitni detalji mogu da odlučuju. S obzirom na veličinu Tavaresa očekivalo se da će u Beogradu više forsirati zonu. Odatle se, eto, serija vraća u Madrid“, kaže nekadašnji as milanske Olimpije i moskovskog CSKA za Mozzart Sport

Posle neuspelih pokušaja da u tri ili najviše četiri utakmice reše pitanje učestvovanja na Fajnal foru u Kaunasu, košarkašima Partizan Mozzart Beta preostaje da urade dosad neviđeno i dobiju tri puta Real u Madridu u plej-of seriji i postanu prvi klub koji je kao gost dobio majstoricu u formatu sa pet susreta.

Željko Obradović je na konferenciji za medije rekao da će bolji procenti šuta i veća koncentracija biti presudni u najvažnijem evropskom meču kluba u poslednjih deceniju i kusur, dok se u Madridu uzdaju u snagu Valtera Tavaresa i iskustvo asova poput Serhija Ljulja, Ćaća Rodrigeza i Rudija Fernandeza, te dobro raspoloženje Marija Hezonje i(li) Džanana Muse pred domaćim navijačima.

Izabrane vesti

Kao neko ko iza sebe ima veliko iskustvo igranja u Evroligi, učešća na završnim turnirima i iskustvo velikih utakmica, Vladimir Micov smatra da će sitni detalji rešiti meč u sredu (TV Sportklub, 21.00), ali i da malu prednost sada ima domaći sastav.

“Serija se seli u Madrid, oba tima imaju svoje šanse. Partizan je pokazao da može da igra tamo, Real da može da se uzdigne i vrati. Sada će verovatno ponovo biti bez Deka, važan igrač koji popunjava rotaciju visokih igrača. Videćemo ko će bolje da se snađe u utakmici gde nema prava na grešku“, otvara Micov javljanje za Mozzart Sport i dodaje:

“Sada je mala psihološka prednost na strani Reala, s obzirom da su dobili dve u rasprodatoj Areni i da se vraćaju pred svoju publiku, u svoj grad“.

Real Madrid bi mogao da postane prvi klub u istoriji Evrolige koji se vratio iz zaostatka od dve utakmice i prošao na Fajnal for. Istorija je takođe na njegovoj strani, jer domaćini u majstoricama kada se igra pet mečeva zasad imaju 15:0...

“U Realu sigurno nisu mogli da zamisle da će im Partizan napraviti ono što se desilo. Gledam to i kroz sve što sam prošao u svojoj karijeri, razmišljao sam: 'Okej, 2:0 je za Partizan, to je to', da će se rešiti u Areni. Onda su krenule igrarije i spekulacije da treba Partizan da izgubi treću da bi na Fajnal foru imao ceo tim na raspolaganju za polufinale... Moguće je da je sve to što se provlačilo kroz novine uticalo malo i na psihu i stanje u taboru Partizana“.

Nije lako ni za jednu ekipu kada se Real Madrid vrati u život ovako...

“Da ti kažem, kroz karijeru nikada nisam voleo da igram protiv Reala. Potrefi se da ih dobijemo, a oni su takvi, ne trpe kontakt što sam uvek mrzeo. Kada kreneš da ih udaraš, oni kukaju, žale se sudijama i nerviraju te. To se desilo u prve dve utakmice, Partizan je to znao da izbalansira i zato je dobio. Onda se u trećoj i četvrtoj utakmici desilo potpuno suprotno, jer Real nije imao šta da izgubi. Desila se ona tuča, kazne su izrečene, shvatili su da moraju da hvataju poslednji voz i ako ne pobede – sezona je katastrofa. Probali su sve i uspeli“.

Javnost žali što Partizan Mozzart Bet nije iskoristio jednu od dve šanse da overi plasman na Fajnal for.

“Ni jedni ni drugi nisu očekivali nešto ovako, odnosno Partizan da se vrati kući sa dva brejka, pa ni Real da će morati da se vadi u Beogradu i uspe. Isto tako, javnost je već videla 3:0 u rasprodatoj Areni. Pričalo se o tome da ni stadion u Humskoj ne bi bio dovoljan i svi smo očekivali 3:0. Nažalost, zbog načina na koji se završila ona druga utakmica, Real je izašao na parket sa posebnim motivom, dok smo mi možda pomislili da će biti lako, a videli ste šta je bilo“.

Kako si ti video ove dve utakmice u Beogradu?

“Napravili su seriju 12:0 u trećem meču i odmah pokazali da će biti daleko od lakog. Kroz karijeru sam stalno pričao da lakog protivnika nema, a pogotovo je ovo Real Madrid, plus se igra plej-of gde se odlučuju učesnici Fajnal fora. U četvrtak se Realu vratio Dek, Partizanu Lesor. Sam početak je bio tužan zbog onoga što se dogodilo u školi, Real je pokazao svoje pravo lice i zašto je godinama u samom vrhu“.

Šta je bio najveći problem za crno-bele?

“Nisu se snašli na Realovu zonu. Kada se igra plej-of ovako na dva, tri dana nema tu preteranog prostora za iznenađenja. Važna je dubina klupe i sitni detalji mogu da odlučuju. S obzirom na veličinu Tavaresa i njegov stil igre očekivalo se da će u Beogradu više forsirati zonu. Odatle se, eto, serija vraća u Madrid“.

Sada se potvrđuje teza da je Valter Tavares bio tas na vagi za Real, da kazne Gabrijelu Deku i Geršonu Jabuseleu nemaju taj uticaj kao što je na primer Partizan ušao u problem bez Kevina Pantera i Matijasa Lesora.

“Ne bih komentarisao da li su kazne ispravne ili ne, kažem zbog sebe, to je za više instance. Real ima Tavaresa i, čoveče, sa onom visinom treba trčati 36 minuta gore-dole. On je mobilan za svoju visinu, ali je trebalo iskoristiti njegove mane kojih definitivno ima. Partizan se nije snašao, realno je bilo očekivati da će Tavares u velikoj minutaži da 'sedi' u reketu i čuva svoj koš. Posebno je Partizan bio u problemu sa zonom u četvrtoj utakmici“.

Koliko će Panterov povratak sada značiti Partizanu?

“Značiće. Sada svi možemo da kažemo da je Partizan izgubio dve utakmice kada on nije bio u ekipi, može da bude tako, a i ne mora. Problem za Partizan biće i izostanak Avramovića, to je jedan manje igrač u rotaciji spoljnih igrača, njima ne igra Dek... Crno-belima svaki igrač znači, Real je oslabljen na centarskim pozicijama, pogotovo ako ni Poarje ne bude igrao. Svakako, Real ima tu malu psihološku prednost zbog načina na koji se vratio u seriju. Tamo ima puno iskusnih igrača, koji su igrali velike utakmice, igrali na završnim turnirima i osvajali trofeje“.

Kada pominješ iskustvo Reala, svi verovatno odmah pomisle na triling Rudi – Ljulj – Ćaćo. Upravo je Rodrigez bio jedan od ključnih faktora četvrte utakmice, odigrao je perfektnu partiju i tačno ono što je bilo potrebno Realu, da pogodi neke bitne šuteve i razigra Tavaresa...

“Znate kako, ja sam godinu dana stariji od njega. Nije realno više očekivati od starijih igrača konstantne partije. Akumulirao se zamor, on je već odigrao oko 60 utakmica, a još nije kraj sezone. Stiže zamor materijala. Oni su svi jako iskusni igrači, znaju kako se osvajaju titule, medalje, kako se dobijaju velike utakmice. Zato očekujem da će detalji i mentalna prednost da odluče pobednika“.

Imao si priliku da igraš sa Rodrigezom dve godine u Milanu, kako ti gledaš na njegov uticaj na igru ekipe?

“Mi smo i dalje privatno drugari, videli smo se baš u Beogradu. Super momak, čovek, rođeni pobednik, veliki profesionalac. Odlično vidi i razume košarku. On se vratio u Madrid, mada nije rodom odatle, ali je igrao već za Real i odlično poznaje sredinu, klub, mentalitet, igrače, zna šta je potrebno za uspeh. Ima drugu šansu da osvoji sa Realom sve što se osvojiti može. Španska košarka je najbolja, njihova liga je najbolja, aktuelni su svetski i evropski prvaci. Kada se sve zaokruži, imaju sve predispozicije za osvajanje trofeja“.

Da li ti je rekao nešto o Partizanu i atmosferi u ove dve utakmice?

“Bili su fascinirani. Nije im bilo svejedno posle Partizanovih 2:0. Ali, baš zato što su dobili u takvim uslovima imaju tu psihološku prednost o kojoj sam pričao“.

Istorija će se pisati u sredu, jer će Real ili Partizan Mozzart Bet postati prvi koji je uradio nešto što niko drugi nije...

“Za sve postoji prvi put. Da li će Madrid da se vrati ili Partizan da prođe bez prednosti domaćeg terena, svako ima svoje šanse. Panter se vraća, pokazao se kao jako bitan igrač, videćemo i kako će izgledati na terenu posle toliko vremena bez takmičarske košarke, s obzirom da Partizan nema utakmice u ABA ligi. Sve to utiče na igrača, pogotovo u ovoj situaciji kada igraš na dva-tri dana, a ti deset bez utakmice. Kao partizanovac bih voleo da se Partizan kvalifikuje na Fajnal for, igrali su dobro i zaslužili su da odu dalje“, zaključuje nekadašnji as milanske Olimpije, moskovskog CSKA, Galatasaraja...



tagovi

KK PartizanVladimir MicovPartizan Mozzart BetKK Real MadridEvroligaTop 8 Evrolige

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara