Zmago Sagadin kao trener Crvene zvezde u večitom derbiju (Foto: MN Press)
Zmago Sagadin kao trener Crvene zvezde u večitom derbiju (Foto: MN Press)

Zmago Sagadin: Partizanova košarka stigla iz NBA lige, kod Ivanovića nema gunđanja – radi ili idi

Vreme čitanja: 8min | uto. 06.12.22. | 11:33

“Na svom terenu, uz armiju navijača će dobiti krila, igrati bolju odbranu i pošto je napadački izuzetan, mislim da je Partizan apsolutni favorit u predstojećem derbiju. Ali ako Zvezda odigra rasterećeno, čvrsto u odbrani, zadrži mirnu glavu, postara se da ne izgubi živce i ne pravi probleme sebi, teoretski bi mogla da iznenadi“, rekao je bivši trener crveno-belih u razgovoru za Mozzart Sport

Prošlo je tek nešto više od nedelju dana kako su Crvena zvezda i Partizan Mozzart Bet delili megdan u premijernom večitom derbiju ove sezone. Nisu se još u potpunosti slegli ni utisci nakon ubedljive pobede crveno-belih (90:74), a već se uveliko priča o drugom susretu beogradskih rivala, ovoga puta sa daleko većom težinom. Crno-beli će u u četvrtak (20.30) imati priliku da se revanširaju pred rasprodatom Beogradskom arenom, u istorijskom derbiju na evropskoj sceni, prvom evroligaškom.

Posle eliminacije fudbalske reprezentacije Srbije sa Svetskog prvenstva u Kataru, košarka i predstojeći derbi su u žiži sportske javnosti. Pravo da se hvališu i zadirkuju pristalice suparničkog kluba svojim navijačima doneli su košarkaši srpskog i regionalnog šampiona. Na društvenim mrežama, u kafićima, kancelarijama, pa i školskim klupama uveliko se piše i priča o spektaklu u igri pod obručima koji sledi. Vode polemike da li je čelična odbrana ekipe Duška Ivanovića sposobna da još jednom zaustavi napadački briljantnu četu Željka Obradovića, da li je tandem Luka VildozaNemanja Nedović bolji od dvojca Kevin PanterDžejms Naneli...

Izabrane vesti

Kako bismo našim čitaocima još jednom pomogli da razreše nedoumice i pojačaju argumente u debatama pred novi okršaj crveno i crno-belih, reč smo dali bivšem treneru Crvene zvezde i jednom od najcenjenijih stručnjaka na ovim prostorima. Čoveku dobro upoznatim sa radom trofejnih stratega večitih rivala koji košarku drži u malom prstu. U razgovoru za Mozzart Sport, Zmago Sagadin se prisetio svojih iskustava iz derbija i do detalja analizirao trenutnu situaciju na Malom Kalemegdanu i u Humskoj.

Četvrtak, 20.30: (1,60) Partizan Mozzart Bet (14,5) Crvena zvezda (2,55)

Vodio je crveno-bele od 2002. do 2004. godine i osvojio Kup Radivoja Koraća. Upravo na putu ka Žućkovoj levici je u četvrtfinalu preskočio Partizan (105:99). Pamti mnoštvo lepih trenutaka sa derbija, ali i neke se i danas trudi da zaboravi.

"Na dve i kusur godine u Zvezdi imam izuzetno lepe uspomene. Pogotovu na derbije, ali ima i ružnih, posebno kad je Partizan izlazio sa terena u ABA ligi... Na kraju se gledalo kroz prste, bilo je mnogo nekorektnih poteza, ali uglavnom pamtitm ono što je dobro. Imam selektivnu memoriju, pa dobre stvari držim u prvom planu, a ono što je bilo loše guram u drugi“, priča Sagadin u razgovoru za Mozzart Sport.

Ružnih scena bilo je i na prethodnom susretu večitih, pošto su krajem prve deonice sudija Damira Javor i njegovi pomoćnici napustili teren zbog ubacivanja predmeta sa tribina. Tek kada se ispraznio sektor sa najvatrenijim pristalicama domaćina, meč je nastavljen. Ekipa Duška Ivanovića je potom sjajnom igrom u poslednjoj deonici zasluženo došla do ubedljivog trijumfa (90:74).

"Partizan je vrlo loše odigrao završnicu i do izražaja je došla Zvezdina odbrana. Ipak je i domaći teren odigrao ulogu, tako da je Zvezda više nego zasluženo pobedila. Mrlja su bili izgredi navijača, to više nije za Evropu 21. veka", ističe slovenački stručnjak, "Nadam se da će evropske sudije uspeti da naprave atmosferu u kojoj neće biti skakanja i galame igrača. Da im se to ne dozvoli, jer će se odmah nadovezati publika i može da dođe do incidenata. Kvalitetne sudije odmah moraju da pokažu da nema šale, da u Evroligi ne možeš preko nekih granica i nadam se da će derbi proteći u boljoj atmosferi nego prethodni u Pioniru".

DUŠKO JE ŠEF, KO VOLI DA GUNĐA, MORAĆE DA SPUSTI NOS ILI DA TRAŽI NOVI KLUB

Trijumf nad Partizan Mozzart Betom bio je samo jedan u nizu od sedam koje je Zvezda naslagala od dolaska iskusnog crnogorskog stručnjaka na klupu. Potpuno je Ivanović promenio sliku na Malom Kalemegdanu - za samo tri sedmice.

"Ivanović je kao iskusan velemajstor već počeo da steže i postavlja odbranu, koja je bila potpuno drugačija. Drži tu filozofiju, koja je prema mom mišljenju veoma dobra, da odbrana pobeđuje. To se već nekoliko puta pokazalo. Kada napad ne ide, kada nisi raspoložen, kada si u gostima i kada ne možeš da budeš briljantan u napadu, ako imaš odbranu - uvek možeš da pobediš“.

Mnogo se po dolasku iskusnog stratega u redove crveno-belih govorilo o njegovim metodama rada. Visokim zahtevima koje postavlja svojim igračima kao trener koji je tokom višedecenijske karijere postao poznat po disciplini, redu, radu, ali i trofejima.

Zvezda je nešto morala da promeni, to je bilo jasno. Bilo je mnogo nediscipline u odbrani i napadu, slabih rezultata. Odabrala je najbolje moguće rešenja sa Ivanovićem. Svi znamo njegovu trenersku filozofiju. Ko se prikloni njegovom radu, taj će rasti, a ko se ne prikloni, njega će polako zameniti. Duško je šef, krenuo je vrlo dobro i sad će ovi koji možda malo gunđaju ili mnogo gunđaju, da spuste nos i da se priključe tom radu ili da traže agente da im nađu drugi klub. Nema druge. Duškov rad je nešto što nedostaje u Evropi. Premalo je takvih trenera koji sve postižu radom".

I dok je Zvezda počela da obara velikane jakom odbranom, na drugoj strani terena diriguje nezaustavljivi argentinsko-srpski tandem.

"Vildoza je dokazano vrhunski košarkaš u evropskim okvirima, dok Nemanja nije imao najbolje poslednje dve-tri sezone i nadam se da će se podići i da će se vratiti na nivo na kojem je nekada bio kao jedan od najboljih evropskih skorera. Oni ipak ne nose odbranu, ali nose napadački deo.“

PARTIZANOVA KOŠARKA STIGLA IZ NBA

Potom u dahu nastavlja o napadačkim kvalitetima crno-belih čija glavna snaga leži u izuzetnim individualcima, sposobnim da "zatrpaju" koš svakog protivika.

U ovom trenutku je jasno, Zvezda igra bolju, čvršću odbranu, dok je Partizan izuzetan napadački tim. Ima plejadu tako dobrih ofanzivnih igrača da boli glava. Kada mu ide u napadu, može da dobije svakog protivnika u Evropi, ali može i da izgubi, jer odbrana nije na tom nivou i ne može se reći da je njihova filozofija da odbrana dobija utakmice“.

Jasan je i potpis najtrofejnijeg evropskog stručnjaka Željka Obradovića.

"Željko je velemajstor, vlada timom, napravio je selekciju ključnih igrača sa kojima je bio upoznat i znao je šta dobija. Kada još malo koriguje odbranu, mislim da će se boriti i za visoke pozicije u Evropi jer imaju mnogo, mnogo talenta. Željko to može, ima apsolutnu disciplinu na terenu i van njega i mislim da će Partizan igrati sve bolje u odbrani i da će izrasti u vrhunski tim“.

Jasno je ipak da je Sagadin pristalica drugačije filozofije i naklonjeniji sistemu na kojem insistira njegov kolega sa klupe Crvene zvezde.

Ta napadačka košarka koju u ovom trenutku igra Partizan je nešto što sada dolazi u Evropu. Bliže NBA koji je napravio takmičenje ko će dati više koševa i ne pratim ga jer mi se nikako ne dopada. Mic po mic to dolazi i imamo timove sa šest, sedam, osam izuzetnih napadača koji igraju malo slabiju odbranu i imaju briljantan napad, sposoban da postigne 100 ili više poena protiv svakog rivala“.

Dotakao se još jedne teme vezane za najviši nivo košarke u Evropi. Balansa koji timovi uspostavljaju između želje za postizanjem rezultata i promocije mladih igrača.

"Većina trenera danas ne želi da radi tri stvari odjednom. Da selektira (i vodi tim), traži rezultat i gura mlade igrače, jer to je najteže. Obično se traži maksimum od tima kako bi se napravio vrhunski rezultat ili se shvati da u datoj sezoni tim ne može do željenih rezultata, ali da može da izbaci dva-tri igrača. Smatram da je dobitna kombinacija to što su briljantno radili Duško Vujošević, pa i Zmago Sagadin – držati se oba principa istovremeno. Svake godine smo uz rezultat izgurali bar jednog do dva igrača, NBA prospekta. To je teško i danas. Mnogi treneri se ne bave time, ne znam zašto, ali tako je“.

Kao jedan od veoma uspešnih đaka jugoslovenske škole košarke, nada se promeni.

Najveći broj evropskih trenera skupi osam do deset igrača, napravi hemiju i traži vrhunski rezultat. Tu ništa nije loše, ali bi možda za srpsku košarku bilo bolje, s ozbirom da dolazi do smene generacija i u reprezentaciji, da Partizan i Zvezda kao nosioci svake godine izbace bar jednog igrača. A to ne znači da ih imaju u timu, već u prvih pet. Bio bih zadovoljan kao ljubitelj jugoslovenske košarke da više mladih košarkaša izbije u prvi plan. To je bila i glavna karaktersitika jugoslovenske škole na čelu sa Acom Nikolićem - permanentno selektiranje i brzo izbacivanje igrača sa 18-19 godina. Da odmah budu spremni i igraju, a ne da sede na kraju klupe. Tako sam ja čitav život radio, ali ima i drugih puteva", napomenuo je slovenački stručnjak i okrenuo se očekivanjima od predstojećeg sudara crveno i crno-belih.

PARTIZAN APSOLUTNI FAVORIT, ALI AKO ZVEZDA ZADRŽI MIRNU GLAVU...

Smatra da je psihološka priprema jedan od ključnih faktora pred mečeve visokog napona kao što je večiti derbi.

"Jasno je da će se i jedan i drugi tim pripremati, analizirati, napadati loše strane protivnika. Oba trenera su sposobna da to odrade na vrhunskom nivou. Možda je i ključno zadržati mirnu glavu, pogotovu u takvoj atmosferi. Kada se sastaju ovako dobri timovi, najčešće psiha odlučuje. Ko je je sposoban da odigra najbolje u najvažnijem trenutku. Mirna glava i dobra psihološka priprema su najbitniji".

Crno-beli bi heroja mogli da traže u jednom od trojice američkih igrača, dok se zvezdaška javnost s pravom uzda u bekovski tandem koji čine srpski i argentinski reprezentativac.

"U ekipi Partizana, koja igra kod kuće, izdvaja se trio stranaca - Zek Ledej, Džejms Naneli i Kevin Panter. Ako im se dozvoli da se razigraju onda ih ne može zaustaviti niko u Evropi. S druge strane Zvezdin bekovski dvojac je sposoban da napravi rusvaj. To su igrači koji mogu da pokopaju protivnika, ako im se dozvoli da se razlete“.

Za kraj, Sagadin ulogu favorita pripisuje domaćinu prvog evroligaškog okršaja večitih rivala – Partizan Mozzart Betu.

"Tačno zna šta je pogrešio, iako je i u prvoj utakmici 30-35 minuta igrao vrlo dobro. Na svom terenu, uz armiju navijača će dobiti krila, igrati bolju odbranu i pošto je napadački izuzetan, mislim da je apsolutni favorit. Ali ako Zvezda odigra rasterećeno, čvrsto u odbrani, zadrži mirnu glavu, postara se da ne izgubi živce i ne pravi probleme sebi, teoretski bi mogla da iznenadi, Ipak, ponavljam, Partizan je favorit. Malo ih je Zvezda i ponizila u prvoj utakmici i Partizan će pokušati to bogato da nadoknadi“, zaključio je Zmago Sagadin u razgovoru za Mozzart Sport.


tagovi

KK Crvena zvezdaPartizan Mozzart BetZmago SagadinDuško IvanovićŽeljko ObradovićLuka VildozaNemanja NedovićKevin PanterDžejms NaneliZek Ledej

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara