Nemanja Nedović i Džoš Adams (Foto: Starsport)
Nemanja Nedović i Džoš Adams (Foto: Starsport)

Zvezda bez Kampaca i Vildoze, Cedevita Olimpija jača za Ferela na zatvaranju ligaškog dela sezone

Vreme čitanja: 4min | pon. 24.04.23. | 13:33

Crveno-beli gostuju u Ljubljani u susretu bez takmičarskog značaja

Zavesu na ligaški deo sezone 2022/23 u ABA ligi staviće košarkaši Crvene zvezde i Cedevite Olimpije. Biće to 63. zvanična utakmica za crveno-bele u tekućoj takmičarskoj godini, a odigraće je u Ljubljani (18.00). Jedan od najvećih izazova u regionalnom prvenstvu je pred Zvezdom, ali ovoga puta neće biti velikog takmičarskog naboja koji karakteriše okršaje srpskog i slovenačkog šampiona godinama unazad, pošto se ništa neće promeniti na tabeli kako god da se okonča večerašnji duel.

Crvena zvezda ostaje druga, Cedevita Olimpija četvrta. Crveno-beli se u plej-ofu ukrštaju sa Zadrom, Ljubljančani će u četvrtfinalu snage odmeriti sa FMP-om.

Izabrane vesti

Ipak, iako nema rezultatskog imperativa, imaće treneri oba tima priliku da naprave generalnu probu pred doigravanje. Zategnu šta treba zategnuti, dodatno uigraju pojedine igrače. Šef struke Crvene zvezde, Duško Ivanović, nalazi se ipak u nešto specifičnijoj situaciji.

Naime, s ozbirom da je u pitanju odloženi susret trećeg kola regionalnog prvenstva, pravo nastupa u Ljubljani neće imati Luka Vildoza i Fakundo Kampaco. Argentinci su u ABA ligi registrovani nakon treće runde i prema propozicijama takmičenja neće moći da pomognu saigračima.

To će otvoriti prostor za neke druge igrače iz spoljne linije da se nametnu, ali naći će se i čitava ekipa na ispitu, pošto se ozbiljno navikla na Kampaca. U prvi plan bi trebalo da iskoči Nemanja Nedović. Srpski reprezentativac je počeo da diže formu, posle 15 poena u pobedi nad Splitom, uz ključnu seriju s kraja treće i početka odlučujuće deonice, brojao je Nemanja do 20 protiv Mornara pre nekoliko dana.

Pojačana minutaža čeka i Nikolu Ivanovića koji je odradio solidan posao minule sedmice u Baru (10 poena i pet asistencija), a biće Zvezdi potreban i doprinos Ognjena Dobrića i Filipa Petruševa, dok bi prostor da ponovo blesne mogao da dobije i Džon Holand.

NEMANJA NEDOVIĆ POSTIŽE VIŠE OD 15,5 POENA - KVOTA U MOZZARTU 1,85

Iako neće biti Kampaca i Vildoze u timu, najbitnije je da se kadrovska situacija na Malom Kalemegdanu popravlja i da je većina igrača na raspolaganju Ivanoviću. U poslednje vreme van tima je Ben Bentil zbog povrede noge, ali je jasno da Zvezda neće rizikivati i da će omogućiti centru iz Gane da se u potpunosti oporavi i pripremi za napore koji ga čekaju u plej-ofu.

"Idemo u Ljubljanu da odigramo dobru utakmicu. Istina rezultatski pritisak ne postoji, ali kada nosis dres Crvene zvezde pritisak je uvek tu i uvek želimo da pobedimo, bilo kada i bilo gde. Tako će biti i u Ljubljani. U seriji smo pobeda i želimo da u dobrom ritmu dočekamo početak doigravanja u ABA ligi gde su naše ambicije poznate” rekao je trener crveno-belih Duško Ivanović.

Stefan Lazarević smatra da će ekipa uspeti da zamaskira izostanak argentinskog tandema.

"Ostaje nam još ta jedna utakmica pred plej ofa kome se sada okrećemo ali želimo da odigramo dobru čvrstu utakmicu u Ljubljani I dođemo do pobede. Iako nema takmičarski značaj, svaka pobeda je važna jer se njima gradi samopouzdanje za nastavak a to je plej of I završnica sezone. Imali smo vremena da se odmorimo, sve smo kompletniji iako u Ljubljani nećemo imati Fakunda I Luku, ali I dovoljno dugu klupu da odigramo dobru utakmicu," istakao je Lazarević.

DŽOŠ ADAMS POSTIŽE VIŠE OD 14,5 POENA - KVOTA U MOZZARTU 1,85

Cedevita Olimpija će bez sumnje učiniti sve da ostavi dobar utisak pred svojim navijačima uoči doigravanja. Ipak, ne nalazai se u sjajnoj formi. Otkako je Jurica Golemanc ostao bez posla, njegov naslednik Mirsad Alilović ostvario je svega tri pobede (protiv Cibone, Studentskog centra i Mege).

Dobra vest za Ljubljančane je da se u stroj vraća Jogi Ferel koji se oporavio od povrede zadnje lože.

"Crvena zvezda je veoma kvalitetan tim koji na svakoj poziciji ima po tri izuzetno kvalitetna igrača. Praktično do samog kraja naši rivali su bili u veoma dobroj poziciji da se plasiraju među osam najboljih timova Evrolige. Utakmica u ponedeljak biće veoma dobar test za nas, jer nam predstoji ekipa koja zna da kazni svaku grešku. Male stvari će odlučiti. Utakmicu ćemo uzeti kao pripremu za početak plej-ofa, pratićemo da li smo uspeli da popravimo neke stvari i koje stvari još treba da popravimo da bismo se maksimalno spremili za eliminacione borbe", rekao je Alilović.

Amar Alibegović je pokazao veliki potencijal ove sezone i prosečno beležio 11,8 poena uz pet skokova po meču i utisak je da može da igra samo bolje.

"Pred nama je fizički zahtevna utakmica. Crvena zvezda je zajedno sa Partizanom u samom vrhu tabele, ali je bila i veoma blizu proboja u plej-of Evrolige. To je veoma dobar tim. Ako želimo da pobedimo, moraćemo da odigramo veoma dobro", istakao je mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Zvezda je sa Cedevitom Olimpijom dosad delila megdan 10. puta i u osam navrata slavila. Ljubljačani su jedine pobede upisali kod kuće, slavili su i u polufinalu minule sezone pred svojim navijačima. U prvom delu sezone crveno-beli su odigrali izuzetno interesantan meč sa slovenačkim šampionom (100:95), na kojem se još jednom pokazalo da velika snaga Cedevite leži u šutu sa distance (19/36), dok su Zvezdu predvodili Kampaco (19 poena), Dobrić (18 poena), Vildoza (15 poena) i Petrušev (13 poena).

ABA LIGA - ODLOŽENI MEČ 3. KOLA

Ponedeljak

18.00: (4,40) Cedevita Olimpija (17,0) Crvena zvezda (1,25)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaCedevita OlimpijaDuško IvanovićNemanja NedovićStefan LazarevićMiro AlilovićJogi Ferel

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara