Duško Ivanović sa košarkašima Zvezde (©Starsport)
Duško Ivanović sa košarkašima Zvezde (©Starsport)

Zvezda na misiji u Berlinu: Vreme je da se stane na kraj Albinoj seriji

Vreme čitanja: 6min | uto. 22.11.22. | 11:42

Nemački šampion je bio kriptonit srpskog šampiona u poslednjih nekoliko sezona

Košarkaši Crvene zvezde su sa novim trenerom Duškom Ivanovićem ostvarili dva bitna trijumfa. Dobili su Asvel u neizvesnoj završnici utakmice osmog kola Evrolige (71:67) i potom se vratili na pobednički kolosek u ABA ligi dominantnom partijom protiv Cibone (92:53). Već su crveno-beli uplivali u žestok ritam, pošto ih ove sedmice očekuje duplo kolo u elitnom takmičenju, a na prvom koraku nemački šampion - berlinska Alba (20.00).

Sastav Izraela Gonzalesa je impresivno otvorio sezonu, nanizao tri trijumfa, ali je usled kadrovskih problema pao i vezao pet poraza. Ipak, u Bundesligi ima savršen 6-0 učinak, a posle pobede nad Ludvigsburgom za vikend (99:91) u dobrom raspoloženju dočekuje duel sa šampionom Srbije i Jadrana.

Izabrane vesti

Crvena zvezda je od promene na klupi i dolaska Ivanovića pokazala određeni napredak, što se oslikalo i kroz rezultate. U prvom poluvremenu utakmice sa Asvelom primila je svega 23 poena i sa viškom od 15 otišla na veliki odmor. Ponovo se crveno-belima desio pad u trećoj i četvrtoj deonici, ali su na vreme zbili redove i smogli snage da odgovore, pa su u neizvesnoj završnici stigli do vrednog trijumfa.

U susretu sa Cibonom je bilo štucanja u prvoj deonici, ali je u narednih 30 minuta igrao samo jedan tim. Predvođena Nemanjom Nedovićem koji je sa 24 poena ubeležio daleko najbolju partiju od povratka na Mali Kalemegdan i dobio priznanje MVP-a kola u regionalnom prvenstvu, slomila je Zagrepčane već u drugoj deonici i sa viškom od 12 poena dočekala veliki odmor. U nastavku je oduvala rivala i upisala najubedljiviju pobedu nad Cibonom (39 razlike), ali je i drugih 20 minuta susreta ušlo u istorijske knjige kao treći najbolji defanzivni učinak jedne ekipe na večnoj listi ABA lige - Zvezda je primila svega 15 poena.

Ipak, Ivanović se nije dao zadovoljiti rutinskim trijumfom nad ekipom Josipa Sesara.

"Utakmica je bila jedna proba, da vidimo da li možemo da igramo 40 minuta koncentrisano, ozbiljno. Nismo mogli. Bilo je momenata kada smo igrali sa dobrom koncentracijom, odbranom, dobrim i logičnim napadom, odličnim rešenjima, ali imali smo praznog hoda, loše odbrane i to moramo da popravimo jer će svaka sledeća utakmica biti puno teža protiv ekipa sa većim kvalitetom. Svakoj utakmici mora da joj se pristupi sa najvećom mogućom koncentracijom i da se odigra što bolje. Ja tako pristupam svakoj utakmici i to tražim od svojih igrača. Danas nije bilo 40 minuta, mora da bude 40. Imali smo takav pristup u određenim momentima, ali ne tokom čitave utakmice. To je potrebno da bi nešto postigli ove sezone", istakao je iskusni stručnjak.

Jasno, već na narednom koraku crveno-bele čeka daleko teži zadatak, čega je poptuno svestan i Ivanović.

"Gledao sam i pratio Albu i pre nego što sam došao u Crvenu zvezdu. To je ekipa koja mi se najviše svidela i koja igra najbolju košarku. Izgubili su neke utakmice, iako su vodili sa preko 20 poena razlike. Igraju veoma brzo, nepredvidivi su, izvanredni šuteri. Imaju igrače koji izvanredno čitaju situacije na terenu. Eto, imali su splet okolnosti neke mečeve nisu pobedili, ali mi prvo treba da mislimo o nama kako ćemo, pa ćemo onda o njima", istakao u najavi susreta.

Da Zvezdi predstoji ozbiljan izazov u Mercedes Benc Areni pričao nam je i Stefan Peno, bivši košarkaš berlinskog kluba.

"Verujem da će biti veoma teška i čvrsta utakmica. S jedne strane Alba koja igra brzo i ponekad pomalo lepršavo, a s druge strane čvrsta Zvezda koja igra u malo sporijem i sigurnijem ritmu", rekao je 25-godišnji srpski plejmejker u razgovoru za Mozzart Sport.

Jedan od najboljih pojedinaca srpskog šampiona ove sezone je i Ben Bentil. Snažni centar iz Gane u Evroligi prosečno beleži 13 poena i 5,8 skokova, dok je u ABA ligi na proseku od 12 poena i 4,8 uhvaćenih lopti. Posebno se izdvojio njegov šut za tri poena. Na evrosceni van linije 6,75 pogađa sa 44,8 odsto uspešnosti, u regionalnom prvenstvu sa 42,9 odsto.

"Dobro šutiram, mogu da raširim teren. Radio sam na šutu preko leta, praktično čitave karijere. Spreman sam da uradim šta god je timu potrebno", kazao je Bentil.

Istakao je da će detalji presuditi u večerašnjem meču.

"Biće dobra utakmica, borbena. Vidim sličnosti između nas i njih. Posvećeni su detaljima, igraju čvrsto... Odlučiće ko bude disciplinovaniji. Idemo po pobedu".

Ne pridaje veliki značaj seriji pobeda nemačkog šampiona nad srpskim.

"Nova je sezona, drugi igrači, trener, sistem... Ne preostaje nam ništa nego da probamo da pobedimo i to je dovoljan motiv".

U najavi utakmice u glavnom gradu Nemačke dotakao se i promene na klupi. Čini se su je Bentil i drugovi dobro usvojili s ozbirom na pobede u prva dva susreta pod Ivanovićevim vođstvom.

"Dobro je za ekipu, on je dobar trener. Ima svoju filozofiju, pokušavamo da se priviknemo, da učimo i nadam se da može da nas vodi do novih pobeda".

Glavna tema od dolaska trofejnog stručnjaka na Mali Kalemegdan bili su i njegovi treninzi. Govorilo se da su košarkaši Zvezde već na prvih nekoliko provodili po pet sati u dvorani. Ivanović se šalio da su ostajali gotovo do ponoći, provodivši po šest i po sati u radu.

"Pokušava da nas pripremi. Mnogo je utakmica, pa će nam biti potreban i odmor. Siguran sam da je svestan toga, ali filozofija mu je dobra. Još se upoznajemo", zaključio je Ben Bentil.

Crvena zvezda nema većih kadrovskih problema pred gostovanje u Berlinu. Dolazi u dobrom raspoloženju posle dve bitne pobede, ali i osokoljena odličnim Nedovićevim izdanjem protiv Cibone, kao i vrlo dobrim partijama Nikole Ivanovića od dolaska njegovog zemljaka na klupu. Sa 16 poena, uz po tri asistencija i ukradene lopte (indeks 22) proglašen je za igrača utakmice protiv Asvela, dok je u sudaru sa Cibonom ubeležio 10 poena, šest asistencija, tri skoka i dve krađe za indeks 23.

Nemački šampion će Zvezdu dočekati bez povređenih Markusa Eriksona, Joansa Matišeka i Luja Olindea. Podigla je samopouzdanje pobedom nad Ludvigsburgom, tokom koje je posebno blistao Luk Sikma. Iskusni Amerikanac je upisao drugi tripl-dabl u bundesligaškoj karijeri sa 11 poena i po 10 skokova i asistencija.

Trener Albe Izrael Gonzels očekuje tešku utakmicu.

"Zvezda dolazi sa novim trenerom koji ima veliko iskustvo u Evroligi. Trener Ivanović je već promenio par stvari, ekipa izugleda bolje, pogotovu u odbrani. Sa igračima poput Vildoze, Nedovića, Hasana Martina, Petruševa, Bentila i Holanda beogradski tim je ozbiljno dobio na individualnom kvalitetu ove sezone. Zvezda ima odličnu ekipu i očekuje nas veoma teška utakmica", rekao je Španac.

Naturalizovani reprezentativac Hrvatske i svojevremeno najkorisniji igrač Bundeslige Džejlen Smit veruje da će ključ biti u tome da njegova ekipa fizički isparira Zvezdi.

"Jedva čekamo utakmicu sa Crveom zvezdom u Evroligi kod kuće. Biće bez sumnje napeta utakmica. Oni tradicionalno igraju veoma fizički i moraćemo na to da se adaptriramo. Ako odgovorimo fizičku, možemo do pobede", optimističan je Amerikanac.

EVROLIGA - 9. KOLO

Utorak

19.00 (1,90) Monako (13,5) Fenerbahče (2,05)

20.00 (1,70) Alba (14,5) Crvena zvezda (2,30)

20.05 (2,05) Makabi (13,5) Olimpijakos (1,90)

20.30 (2,05) Olimpija Milano (13,5) Efes (1,90)

20.30 (3,05) Valensija (15,0) Real Madrid (1,45)

20.45 (1,25) Barselona (17,0) Partizan Mozzart Bet (4,40)

Sreda

20.00 (1,70) ASVEL (14,5) Bajern (2,30)

20.00 (1,80) Panatinaikos (14,5) Virtus (2,15)

20.30 (1,55) Baskonija (14,5) Žalgiris (2,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaAlba BerlinDuško IvanovićBen BentilLuk SikmaNemanja NedovićNikola Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara