Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Zvezda u Atini traži petu pobedu u nizu protiv Panatinaikosa, glavni zadatak - zaustaviti Nedovića

Vreme čitanja: 4min | pet. 25.02.22. | 08:19

Crveno-beli u okviru 27. kola Evrolige gostuju u Atini, trener grčkog tima Dimitris Priftis ne može da računa na nekoliko bitnih igrača

Dugo će Panatinaikos i Crvena zvezda pamtiti 4. novembar 2021. godine. Dan kada je grčki velikan pretrpeo najteži evropski poraz u klupskoj istoriji, crveno-beli upisali najveću evropligašku pobedu. Slavni atinski klub nisko je pao i to velikom brzinom. Poljubio je parket Pionira i gotovo ostao bez zuba pred neumoljivom četom Dejana Radonjića. Nema sumnje da će PAO večeras (20.00) biti silno motivisan da se revanšira srpskom šampionu, ali mnogo toga ukazuje da će doživeti peti vezani, a ukupno deveti neuspeh u 16. sudaru sa beogradskim timom u Evroligi.

Košarkaši Crvene zvezde su minulog vikenda osvojili Kup Radivoja Koraća, ubedljivom pobedom nad Partizanom u finalu (85:68). Već u četvrtak morali su da se ukrcaju na avion i krenu put Atine, gde će pokušati da nastave niz od šest vezanih pobeda u svim takmičenjima. U minulom kolu Evrolige su iznenadili Uniks u Kazanju (84:77) i tako pokazali da se neće predati u borbi za Top 8.

Izabrane vesti

U dobrom raspoloženju dočekuju susret sa Panatinaikosom, koji je za razliku od srpskog šampiona minulog vikenda pretrpeo težak poraz. Izgubio je u finalu Kupa Grčke od ljutog rivala Olimpijakosa (73:81) i omogućio sastavu iz Pireja da se domogne pehara u ovom takmičenju prvi put posle 11 godina.

Proživljava PAO još jednu turbulentnu sezonu. Ostvario je svega šest trijumfa u Evroligi i sedi na pretposlednjem mestu na tabeli. Za razliku od prethodnih sezona ostao je veran treneru Dimitrisu Priftisu, ali je u hodu menjao roster u nadi da će pronaći dobitnu kombinaciju. Zasad nema puno uspeha.

20.00: (2,30) Panatinaikos (14,5) Crvena zvezda (1,70)

Da bi crveno-beli mogli da dođu do 10. pobede u elitnom takmičenju ove sezone ukazuje i nezavidna kadrovska situacija u timu iz OAKA Arene. Stefan Jović se povredio, van stroja je i iskusni Janis Papapetru, a klub je omogućio Jorgosu Papajanisu da brani boje Grčke u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Uz sve to na sajtu Evrolige je osvanulo da će se o nastupima Nemanje Nedovića i Okara Vajta odlučiti pred sam početak utakmice, ali pretpostavlja se da će srpski i američki košarkaš ipak kročiti na parket.

Sa druge strane Zvezda je imala naporan raspored. Odigrala 12 utakmica za mesec dana i to posle pauze od gotovo tri nedelje zbog širenja virusa korona u svlačionici (čak 10 igrača imalo pozitivne nalaze testa na Kovid 19). Ipak, uspela je da povrati ritam i pritom sačuva veći broj igrača od povreda. Van stroja je jedino Majk Cirbes, mada je trener Radonjić pred put u Atinu bio oprezan i istakao da postoji još problema.

"Cirbes je van trenažnog procesa, očekujemo da sledeće nedelje počne da trenira. Imamo još nekih sitnijih problema. Situacija se menja na dnevnom nivou, videćemo u kom sastavu ćemo otići i ko će nastupati", rekao je crnogorski stručnjak.

A šta reći o novembarskom meču za anale? Zvezda je prosto zgromila grčkog velikana. Dozvolila mu svega tri trojke (3/22, 13,6 odsto), dominirala pod obručima (38:20 odnos u skokovima), imala 10 asistencija više (18:8) i naterala Priftisovu četu da u 19 navrata izgubi loptu. Plesao je u Pioniru Nejt Volters sa 18 poena. Amerikanac bi mogao da bude jedan od najvećih aduta srpskog šampiona i u OAKA Areni, s ozbiriom da je minulog vikenda poneo zvanje MVP-a finalne utakmice Kupa Koraća (14 poena, indeks 18).

Glavni zadatak Radonjićeve ekipe u odbrani biće da zaustavi bivšeg igrača Nedovića. Srpski reprezentativac je u sjajnoj formi. U februaru prosečno postiže 22,4 poena, a početkom meseca je Larisi u grčkom šampionatu ubacio čak 38 (8/14 za tri). Zbog povrede nije nastupio u prvom okršaju Zvezde i Panatinaikosa, pa je jasno da će biti najjače Priftisovo oružje u revanšu.

"Mislim da treba da odigramo dobru odbranu, po kojoj smo prepoznatljivi. Ona će biti ključ u Atini. Ukoliko uspemo da zaustavimo Nedovića, obavićemo skoro pola posla", rekao je centar Crvene zvezde Ognjen Kuzmić.

Uprkos svemu, trener srpskog šampiona očekuje potpuno drugačiji meč u Atini.

"Sasvim sigurno mi svi očekujemo drugačiji meč. Oni su u odnosu na taj meč napravili određene promene, nekoliko igrača je došlo i nekoliko je otišlo. Panatinaikos ima kvalitet, ima fizički kapacitet i sada igramo u Atini. Istorija Panatinaikosa je za ogroman respekt. Potrudićemo se da što bolje odigramo meč", rekao je Dejan Radonjić.

EVROLIGA - 27. KOLO

Četvrtak

Anadolu Efes - Makabi 109:77 (21:10, 24:21, 29:16, 35:30)

/Micić 20 - Larkin, Žižić 17/

Bajern - CSKA Moskva ODLOŽENO

Žalgiris - Real Madrid 68:47

/Ulanovas 15 - Tavares 12/

Baskonija - Uniks ODLOŽENO

Olimpijakos - Olimpija Milano 67:58 (7:15, 18:12, 14:16, 28:15)

/Vezenkov, Slukas 16 - Hol 15/

Asvel - Alba 80:82

/Džons 22 - Smit 16/

Petak

Zenit - Barselona ODLOŽENO

20.00: (1,60) Monako (14,5) Fenerbahče (2,55)

20.00: (2,30) Panatinaikos (14,5) Crvena zvezda (1,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PanatinaikosNemanja NedovićDejan RadonjićOgnjen KuzmićNejt Volters

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara