Borba sa Vezenkovim (Foto: Starsport)
Borba sa Vezenkovim (Foto: Starsport)

Zvezdin put do klupskog rekorda: Da spreči protok ka Vezenkovu, Slukasa da razigrava i izgura Fala iz reketa

Vreme čitanja: 5min | čet. 06.04.23. | 13:06

Lakše je reći nego izvesti, ali ekipa Duška Ivanovića je pokazala da može

Ostala su dva kola do kraja ligaškog dela Evrolige, dve prilike za Crvenu zvezdu da u duelima sa evropskom elitom dodatno podigne borbenu gotovost pred ključni deo sezone i borbe za trofeje. Prvi rival srpskog i regionalnog šampiona, koji sa učinkom 15-17 juri klupski rekord u društvu najboljih (16 pobeda), je ponajbolji tim Starog kontinenta ove sezone - Olimpijakos (19.00).

Iako je izvesno da ekipa Duška Ivanovića neće igrati u plej-ofu, dovoljno je motiva da njegovi izabranici izađu maksimalno pripremljeni na teren i u sudaru sa liderom elitnog takmičenja još jednom pokažu kvalitet. Dokazala je Zvezda da joj je mesto u vrhu evropske košarke, ali splet nesrećnih okolnosti sprečio ju je da se izbori za mesto među osam i nastavi borbu na najvećoj kontinentalnoj pozornici posle 34 ligaške utakmice.

Izabrane vesti

Pred crveno-beli derbi, košarkaši tima sa Malog Kalemegdana vezali su pet pobeda u oba takmičenja. Savladali Studentski centar i Megu u ABA ligi prilično rutinski, dobili Baskoniju, Valensiju i Asvel sa impresivnim prosekom od 65,3 primljenih poena.

Konačno su stvari počele da se slažu oko Fakunda Kampaca kako je to u startu i zamišljeno i Zvezda ponovo izgleda kao rival kojeg niko, pa ni najbolji evropski timovi, ne želi da vidi na drugom kraju terena. U pomenuta tri duela, plenila je Ivanovićeva ekipe energijom i agresivnošću, držala koncentraciju na visokom nivou u dugim intervalima. Na svakom od susreta je polako podizala broj obrtaja, gubila prvu četvrtinu i slamala otpor rivala u drugom poluvremenu. Nešto slično karakterisalo ju je i od sredine novembra do kraja 2022. godine, kada je nizala trijumfe na evrosceni. Između ostalih, u tom periodu oborila je na pleća i Olimpijakos - usred Pireja.

19.00: (2,65) Crvena zvezda (hen 3,5) Olimpijakos (1,60)

Uspela je Crvena zvezda da zaustavi prvog strelca takmičenja i favorita u MVP trci (17,5 poena i prosečan indeks 21,8), Sašu Vezenkova, na "samo" 13 poena. Nosila se ravnopravno sa moćnom četom Jorgosa Barcokasa tokom tri četvrtine, a onda u poslednjoj, uz sjajne role Ognjena Dobrića, Filipa Petruševa i Luke Vildoze, došla do pobede u Dvorani mira i prijateljstva, u kojoj se retko ne raduju domaći navijači (Olimpijakos na 13-3 kod kuće u EL).

Da bi pokušala da ponovi rezultat iz najvažnije grčke luke, moraće ponovo da nađe rešenje za Olimpijakosovu rutinu. Za Vezenkova koji zatrpava protivničke koševe bez driblinga, što dolazi kao produkt velikog automatizma u ofanzivnoj egzekuciji iskusnog pirejskog sastava.

Hoćemo da dobijemo preostale dve utakmice, bez obzira da li imamo šanse. Olimpijakos je pokazao da je jedna od najboljih ekipa, što ukazuju i plasman i igra.To je ekipa koja ima izuzetno kvalitetne igrače koji igraju dugi niz godina skupa i u velikoj meri po automatizmu. Poznaju se izvanredno, postižu veliki broj lakih koševa zato što se poznaju. Moramo te koševe da smanjimo, da ih ne postižu na uobičajen način", rekao je Ivanović.

Plesao je Olimpijakos ove sezone po notama Kostasa Slukasa, drugog asistenta Evrolige sa šest završnih dodavanja po nastupu. Da bi se Olimpijakos savladao, što se u nikad izjednačenijoj konkurenciji na evrosceni dogodilo samo devet puta, neophodno je sprečiti grčkog plejmejkera da razigra ekipu, kao i protok lopte ka Saši Vezenkovu koji je u napadačkim šemama pirejskog tima mahom dobija u prilično povoljnim pozicijama za realizaciju.

Ali, nije ni to dovoljno za trijumf, jer Barcokas ima široku lepezu napadačkih opcija u timu. Mustafa Fal nije uspeo da dođe do izražaja u Pireju, što je takođe poguralo Zvezdu ka pobedi. Gorostasni Francuz je igrao rovit, pa je proveo oko osam minuta u igri, ali i za to vreme pokazao koliko može da bude nezgodan (pet poena). Osim što ga je teško zaustaviti kada dobije loptu u reketu, odlično se poznaje sa saigračima, pa neretko ume i da ih proigra. Beleži dve asistencije u proseku, a pre nekoliko kola je upisao čak sedam u susretu sa Žalgirisom.

"Morate da što pre da mu se nametnete fizički, izgurate iz reketa. Voli dosta i da dodaje i moramo da mu budemo blizu u odbrani, ne dozvolimo mu da se odomaći u reketu," rekao je Hasan Martin koji je sa Falom prošle sezone delio svlačionicu u Olimpijakosu.

KVOTA U MOZZARTU DA KOSTAS SLUKAS UBELEŽI MANJE OD 4,5 ASISTENCIJE - 1,95

A tu su još odlični šuteri Ajzea Kenan, Janulis Larenackis, Alek Piters, svestrani Tomas Vokap, atletski sjajni Šekil Mekisik, prekaljeni Kostas Papanikolau. Nije bez razloga Olimpijakos na samom vrhu evroligaške lestvice, sa kojeg neće pasti ni u slučaju poraza u Beogradu, s ozbirom da je dobio sve mečeve sa najbližim pratiocima, Real Madridom i Barselonom. To znači i da će pobedom obezbediti čelnu poziciju pred plej-of, što ukazuje da će biti izuzetno motivisan.

Čeka ekipu Duška Ivanovića vraški težak zadatak, ali činjenica da je u Pireju slavila i bez Fakunda Kampaca ukazuje da je itekako sposobna da se sa grčkim šampionom dobro potuče. Argentinac je napokon počeo da radi ono što najbolje ume, diktira tempo i razigrava čitavu ekipu. Posebno centre što se videlo na primeru Luke Mitrovića još dok je igrao samo u ABA ligi, a u poslednje vreme ima sve bolju saradnju i sa Filipom Petruševim, Hasanom Martinom, Benom Bentilom.

Prija i Ognjenu Dobriću da igra uz iskusnog plejmejkera, što ukazuju i brojke. Čim se vratio iz povrede počeo je da daje vredan doprinos u napadu, iz meča u meč rastao. Od 11 poena protiv Baskonije, preko 16 protiv Valensije i 18 u susretu sa Asvelom, ubacio je minulog ponedeljka 23 na Novom Beogradu ekipi Mege.

Volim da igram sa njim. Takav pregled igre mi odgovara, kad imam takvog plejmejkera koji zna pravovremeno da me uposli, pronađe na terenu. Stvarno je uživanje igrati sa njim, ja samo pratim uglavnom, on je zaslužan za sve", istakao je Dobrić posle pobede nad Megom.

Ostaje da se vidi da li će se Nemanja Nedović posle problema sa zdravljem vratiti u stroj. Branko Lazić je počeo da trenira u jačem intenzitetu, dok je prilično izvesno da ekipi neće moći da pomogne Bentil, koji je propustio 24. kolo ABA lige zbog lakše povrede noge.

Zvezda i Olimpijakos su dosad delili megdan 12 puta u Evroligi, a grčki tim je dosad bio uspešniji sa sedam pobeda. Ipak, poslednja tri duela pripala su srpskom šampionu koji je prethodne sezone dobio oba okršaja protiv tima iz Pireja (81:76, 76:72), a niz nastavio u tekućoj.

EVROLIGA, 33. KOLO

Četvrtak

19.00: (2,65) Crvena zvezda (hen 3,5) Olimpijakos (1,60)

19.00: (1,70) Žalgiris (hen -2,5) Makabi Tel Aviv (2,40)

19.45: (1,90) Fenerbahče (hen -0,5) Anadolu Efes (2,10)

20.30: (1,50) Valensija (hen -4,5) Virtus (3,00)

20.45: (1,05) Real Madrid (hen -14,5) Bajern Minhen (11,0)

21.00: (1,05) Baskonija (hen -15,4) Asvel (11,0)

Petak

20.00: (1,35) Panatinaikos (hen -6,5) Alba (3,70)

20.30: (3,20) Olimpija Milano (hen 5,5) Barselona (1,45)

21.00: (1,70) Monako (hen -2,5) Partizan Mozzart Bet (2,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK OlimpijakosDuško IvanovićJorgos BarcokasHasan MartinOgnjen DobrićSaša VezenkovKostas SlukasMustafa Fal

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara