Fakundo Kampaco - Zvezdina nada i strepnja; iliti šta je sa tom rukom?

Vreme čitanja: 4min | sre. 21.06.23. | 10:03

Za odbranu svaka čast, za energiju koju donosi takođe, pokazalo se i sinoć koliko njegovo prisustvo na parketu znači Crvenoj zvezdi, ali...

Svačega se nagledasmo u potonjih sedam dana i ova četiri meča između Crvene zvezde i Partizana. Nažalost, mnogo više ružnog nego lepog. Ali košarkaški kal poodavno je postao društveni problem - ne samo sportski - odraz stanja duha svih činilaca u regionalnoj košarci. 

Bilo kako bilo, epilog je onakav kakav su mnogi predviđali: majstorica. Partizan poveo 2-0, Zvezda izjednačila. Digla se iz pepela. Odluka, dakle, pada za nešto više od 24 sata u Beogradskoj areni. 

Izabrane vesti

A do tada malo o onome što je bilo i onome što nas čeka. Razume se, isključivo o košarkaškim elementima ovog finala...

Jedan od onih što je obeležio prva četiri meča jeste ‘faktor Kampaco’. Zvezdina velika strepnja, ali i Zvezdina nada pred peti meč. Njegova tri užasna izdanja, s opadajućim tendencijama kada govorimo o najvažnijim statističkim kolonama, a onda sinoćni ‘uskrs’ samopouzdanja i čak krucijalna uloga da se slomi onaj poslednji nalet Partizana na dva minuta do kraja, kada je kod rezultata 59:54 pogodio trojku.

Pa da raščlanimo...

Magija je tu, status i kredibilitet su tu, asistencije su tu. To je nada. Jer Kampaco je taj što uvek žonglira s epitetom heroja.

Strepnja? Sva staje u samo jedno pitanje: Šta je to sa Kampacovim šutem? Nije baš da je kroz karijeru imao procente ‘a la Nikola Jokić’ - nije to njegov najveći kvalitet - ali isto tako nije bivalo ni da u nizu ide ispod 30 odsto. Ili kao u trećem susretu ispod 15?!

Za odbranu svaka čast, za energiju koju donosi takođe, pokazalo se i sinoć koliko njegovo prisustvo na parketu znači Crvenoj zvezdi (kad je ušao u igru domaćin je krenuo u preokret i od 6:12 došao do 20:13; uz samo jedan primljen poen, i to sa penala, za više od sedam minuta igre; kasnije je uspeo da ubaci i neke važne poene - međutim ono što sigurno zabrinjava i Duška Ivanovića i navijače branioca ABA titule jeste - generalno gledano - veoma loš šut najskupljeg i najrenomiranijeg košarkaša, prve zvezde regionalnog takmičenja.

U prvom meču u Beogradskoj areni donekle ga su ga izvukli dalekometni hici (4/9 izvan linije 6,75), u drugom (računajući i penale) loptu kroz obruč proturio svega četiri puta, da bi u trećem susretu šuterski bio ispod nivoa čak mnogo slabijih takmičenja: 0/2 za dva, 1/7 za tri, 4/8 sa linije za slobodna bacanja. Iz igre: 11 odsto?!

Uzimajući ove parametre u obzir, Kampaco je u četvrtoj utakmici maltene briljirao, a opet, daleko od toga da je u potpunosti podesio nišanske sprave i rešetao spram svog renomea. Poenterski napredak evidentan (21 poen), ali ponovo uz podosta promašaja. Ukupno 12 (kao u trećoj). S rekordnim brojem izgubljenih lopti u finalnoj seriji - četiri.

1. utakmica

28,6% iz igre (0/5 za dva; 4/9 za tri; 3/4 sa penala); izgubljene lopte: 3 (najviše u ekipi)

2. utakmica

25% iz igre (1/3 za dva; 2/9 za tri; 1/3 sa penala); izgubljene lopte: 3 (najviše u ekipi)

3. utakmica

11% iz igre (0/2 za dva; 1/7 za tri; 4/8 sa penala); izgubljene lopte: 0

4. utakmica

44,4% iz igre (4/7 za dva; 4/11 za tri; 1/3 sa penala); izgubljene lopte: 4 (najviše u ekipi uz Hasana Martina)

Da nešto ne štima s njegovim šutem možda najbolje govore silni promašeni penali. U ova četiri meča izveo ih je 18, pogodio polovinu (50 odsto). U poređenju s evroligaškim učinkom ove sezone - 35/39, iliti 89,7 odsto - to je drastično lošije. Pa čak i u odnosu na brojke tokom čitave evroligaške karijere - 89,6 odsto.  

I naravno da ne zaboravljamo one, za ‘obično oko’ nevidljive detalje, puno je toga što Fakundo Kampaco odradi za tim, za zajedničku stvar, tokom tih minuta značajno se potroši, sve to kasnije utiče na učinak u ofanzivi...

Ali, ali, ali... Opet to ali.

Ukoliko u četvrtak ne ponovi makar sinoćni učinak, pa još Zvezdu to na koncu košta titule, zna se čiji će samar biti najteži. Tako je to u modernom sportu. U neuspehu oči bode najveći bankovni saldo. Tu ponovo dolazimo do Zvezdine strepnje i ozbiljnog pritiska za Argentinca pred 'sudnji dan'.

A za nadu već rekosmo - ako neko može taj teret da ponose, onda je to Faku. Igrač te klase barem sa psihologijom ne bi trebalo da ima problem. Pogotovo što je samopouzdanje nabildovao.

Pa i te brojke od sinoć... Dosta su pristojnije.


tagovi

Fakundo Kampaco

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara