Foto: Fiba basketball
Foto: Fiba basketball

I bi Dončić! Nestvarni Luka sa 48 poena zapretio rekordu Olimpijskih igara

Vreme čitanja: 2min | pon. 26.07.21. | 08:11

Luda partija košarkaša Dalasa! Druga najbolja poenterska u istoriji OI

Kao da igra po Mocartovim notama. Lepršavo, ubitačno, snažno, emotivno, proračunato. Gotovo - savršeno. Luka Dončić je igrač o kome će se dugo pričati, to je odavno jasno. Prvi meč u životu na Olimpijskim igrama i odmah je pretio rekordu po broju poena. Na poluvremenu je protiv Argentine dao 31, na kraju čak 48. Pobeda Slovenije došla je kao logičan sled okolnosti - 118:100.

Zapretio je Dončić legendardnom Oskaru Šmitu koji drži olimpijski rekord sa 55 poena protiv Španije 1988. godine. Ali je uspeo da dođe do drugog mesta u istoriji što je samo po sebi - istorija! Nestvarna partija! Za dugo pamćenje! Da nije izašao iz igre nekoliko minuta pre kraja utakmice... Možda bi pao rekord.

Izabrane vesti

Dončić je meč završio sa 48 poena, 11 skokova, šet asistencija i jednom blokadom. Šutirao je 18/29 iz igre, 6/14 za tri i 12/15 za dva. Indeks korisnosti - 49!

A Slovenija je ovakvom partijom lagano istakla kandidaturu za najveće domete u Tokiju. Sa ovakvim Lukom Dončićem je sve moguće.

REKORDERI PO BROJU DATIH POENA U ISTORIJI OI

1.Oskar Šmit - 55

2. Luka Dončić 48, Edvard Palunbinskas - 48

3. Oskar Šmit - 46

Sudar Slovenije i Argentine su mnogi priželjkivali da vide jer se radi o timovima sa mnogo kvaliteta koji u svojim redovima imaju imena poput Luisa Skole, Luke Dončića, Fakunda Kampaca. Drugačije škole košarke. Drugačiji stilovi. Poslastica na papiru. Poslastica na terenu, mada ne i rezultatski. Ko se probudio da gleda, nije zažalio. Posebno zbog partije Luke Dončića.

Dončić je krenuo utakmicu sa 17 od prvih 25 poena Slovenije u prvoj četvrtini. Pogađao je trojke u seriji, ulazio u reket i polagao, pogađao floutere. Osetio je krv, osetio je da ga Argentinci ne brane na pravi način i to je na maksimalan način eksploatisao.

Kako je Luka igrao govori podatak na poluvremenu. U prvih 20 minuta dao je 31 poen, šutirao 11/17 iz ige i upisao osam skokova i dve asistencije. Zato i ne čudi što je Slovenija vodila 62:42 na poluvremenu. Kakva predstava! Dao je polovinu poena svoje reprezentacije.

Ipak, u nastavku je Dončić malo zakočio, počeo više da igra za tim, podelio je neke asistencije, pa je Slovenija stigla i do 30 poena prednosti. A, onda je do kraja ponovo pojačao poenterski učinak, tako je i prednost Slovenije skočila na preko 30 poena.

Do kraja su se samo brojali Dončićevi poeni. I brojala se ukupna razlika kojom će Slovenci tući Argentinu.



tagovi

Olimpijske igreOlimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021tokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara