Jokić vs Embid: Poenterska moć donela prevagu centru Filadelfije

Vreme čitanja: 7min | sre. 03.05.23. | 01:44

Kamerunac nemilice zatrpavao protivničke koševe, ali statistika ukazuje da je srpski centar imao veći uticaj na igru svog tima, uz istorijske brojke

NBA je dodelila MVP nagradu za sezonu 2022/23 centru Filadelfija 76ersa Džoelu Embidu. Kamerunac je bio ubedljivo najbolji strelac lige, zatrpavao koševe protivnika i pokazao da je verovatno najpotentniji košarkaš današnjice. Sposoban da pogodi iz različitih pozciija, dok je zbog strašnih fizikalija gotovo nemoguć za čuvanje.

S druge strane, Nikola Jokić je bio na pragu tripl-dabla u proseku, što je kroz istoriju najjače košarkaške lige sveta pošlo za rukom samo dvojici košarkaša, Oskaru Robertsonu i Raselu Vestbruku (četiri puta). Za razliku od Embida, vodio je svoj tim do vrha konferencije (Filadelfija treća na Istoku), bio treći asistent NBA (daleko najbolji među visokim igračima), što donekle potire Embidovu poentersku prednost, s ozbirom da je Srbin bio direktan krivac za gotovo 10 koševa (dvojke ili trojke) svojih saigrača po meču.

Izabrane vesti

Ipak, glasači su odlučili da nagrade Embida. I to ubedljivo. Interesantno zapažanje imali su novinari Brajan Vindhorst, Tim Mekehon i Tim Bontemps da je jednostavno "njegov red".

Iako je za dodelu nagrade bilo neophodno gledati samo doprinos igrača iz ligaškog dela sezone 2022/23, novinari i analitičari širom SAD su se osvrtali i na istoriju.

"Moram da priznam da igra ulogu. Smatram da nije fer da rezultat u ovoj eri bude Jokić 3, Janis 2, Embid 0, posle pet prethodnih sezona", napisao je svojevremeno dugogodišnji NBA analitičar, Džon Holindžer.

Ali, ako bi gledali samo učinjeno na terenu, teško je ne zapitati se, da li su narativ koji je stvoren oko Embida, uz bojazan glasača da Jokića ne stave na "Maunt Rašmor" MVP-jeva, uz Lerija Birda (1983-86), Vilta Čemberlena (1965-68) i Bila Rasela (1960-63) kao četvrtog igrača kojem je za rukom pošlo da osvoji tri priznanja za najkorisnijeg igrača lige zaredom, uskratili Nikolu za još jednu prestižnu nagradu i mesto u elitnom društvu? Da pogledamo šta kaže statistika.

OKOM STATISTIKE

Džoel je imao zaista impresivnu sezonu, to niko ne može da ospori. Beležio je 33,1 poen, 10,2 skoka i 4,2 asistencije (među 10 u poenima i skokovima). Bio je ubedljivo prvi strelac takmičenja, postao prvi igrač sa 33-10 sezonom od spajanja (ABA i NBA, 1976).

Predvodio je ligu u broju utakmica sa 35 ili više postignutih poena (28) i upisao najviše nastupa sa 50 ili više poena još od Karima Abdul Džabara.

Dakle, svi Embidovi aduti vrte se oko njegovih poenterskih sposobnosti, uz pomoću kojih je dominirao ligom. A koji je slučaj sa Jokićem?

Centar Denvera je bio na pragu tripl-dabla u proseku: 24,5 poena, 11,8 skokova i 9,8 asistencija. Sve to uz 70,1 odsto "istinskog šuta" (true shooting), statističkog parametra koji spaja sve šuterske. Naravno, niko nema bolji rezultat u ligi i kada se uračuna sa gore-pomenutim brojkama, takva sezona nije dosad zabeležena na terenima u SAD. Embid prema parametru ima učinak 65,5 odsto.

Možda Nikola nije među najboljim strelcima lige, ali je zato u Top 3 kada su u pitanju skokovi i asistencija. U oba segmenta je ispred centra Seventisiksersa.

Ubeležio je 29 tripl-dablova i nastavio da se penje na večnoj listi, a interesantno je da je Kamerunac imao samo jedan.

Prema +/- parametru je takođe najbolji u ligi, što ukazuje da su Nagetsi dominirali sa njim na parketu. Kada se podvuče crta, imao je +640, Embid je recimo osmi na toj listi sa +424.

Jokić je predvodio i ligu poenima iz "zidanja" u reketu (post up), a sve to radio je beleživši više asistencija, uz bolje procente šuta nego u MVP sezonama.

UTICAJ NA TIM

Džoel Embid je odigrao 66 utakmica ove sezone i imao procenat pobeda od 65,2 odsto (43 trijumfa). Nikola Jokić je upisao tri nastupa viša, uz procenat 69,6 odsto (48 trijumfa).

Filadelfija je bez Kamerunca upisala učinak 11-5, sa njim na parketu 43-23. Denverov bilans sa Jokićem je 48-21, bez njega 5-8.

Jasno je da je srpski košarkaš bio uticajniji na konačan zbir svog tima, a gore-pomenuta +/- statistika takođe ide u prilog ovoj tezi.

PROTIV NAJBOLJIH

Naravno, da bi dokazao veličinu, moraš da pružiš najviše pred najtežim izazovima, a obojica su se veoma dobro snalazili u sudaru sa najkvalitetnijim rivalima u ligi.

U ozbir smo uzeli po osam najvećih rivala Jokića i Embida, sedam istih u koje spadaju lider Istoka, Milvoki (iako je iznenađujuće ispao u prvoj rundi, imao je najbolji učinak u ligaškom delu), kao i članovi polufinala u obe konferencije: Boston, Majami, Njujork, Golden Stejt, Finiks i Los Anđeles Lejkersi.

Jednom su se samo Džoel i Nikola sreli, kada je as Seventisiksersa ubeležio 47 poena i 18 skokova u trijumfu, naspram 24 poena, devet asistencija i osam uhvaćenih lopti srpske "petice". Drugi potencijalni okršaja je Kamerunac propustio zbog povrede, a Jokić je protiv sastava iz Pensilvanije ubeležio tripl-dabl sa 25 poena, 17 skokova i 12 završnih dodavanja.

Kamerunac je beležio 36,75 poena u proseku na četiri nastupa protiv Seltiksa, dok je Džoker Bostonu ubacio 29 poena i osam skokova u TD Gardenu, a u Koloradu je došao do tripl-dabla sa 30 poena i po 12 skokova i asistencija.

U sudarima sa Baksima, Embid je na četiri prosečno beležio 26,5 poena i 10,5 skokova, s ozbirom da je Milvoki iz suprotne konferencije, Somborac mu je samo jednom stao na crtu i upisao dabl-dabl sa 31 poenom i 11 asistencija.

Džoel je na proseku od 24 poena i devet skokova protiv Majamija (dve utakmice), Nikola na tripl-dablu u proseku - 23 poena, 12 skokova i 10 završnih dodavanja.

Kada su dueli sa Niksima u pitanju, kamerunski košarkaš je na tri nastupa beležio 33,67 poena i 11 uhvaćenih lopti u proseku, Jokić odigrao samo jedna meč i okončao ga sa 24 poena, 10 uhvaćenih lopti i osam asistencija.

Kada je reč o najboljima sa Zapada, protiv Finiksa je Embid je upisao dva dabl-dabla (28 poena i 10 skokova; 33 poena i 10 skokova), dok je MVP iz 2021. i 2022. godine beležio 31 poen, 16,5 skokova i 12 dodavanja u proseku.

Jokić ima tripl-dabl u proseku i protiv Golden Stejta (24 poena, 13 skokova i 13 asistencija na dve utakmice), dok je Džoel Vorirosima ubacio 80 poena na dva meča (46+34).

Kada su Lejkersi u pitanju, Embid je odigrao samo jednom protiv Lebrona Džejmsa i drugova i ubeležio 38 poena i 12 skokova, dok Nikola nije propustio nijedan duel sa timom iz Grada anđela i umalo imao tripl-dabl po nastupu - 23,25 poena, 12,25 skokova i 9,75 asistencija.

Zaključaj? Obojica su igrali sjajno protiv najveće konkurencije u ligi i ponovo se ističe ono s početka teksta, Embid je dominirao u poenterskom smislu, Jokić uticao na igru na više načina. Prednost se ipak može dati Kameruncu, koji je u jedinom međusobnom okršaju bio dominantniji.

ODBRANA

Kao jedan od glavnih Embidovih aduta, makar u trci sa Jokićem, pored poenterskog učinka uglavnom se navodi i odbrana. Kamerunac se smatra elitnim defanzivcem, dok je to gotovo jedini segment igre na kojem Nikoli stručnjaci zameraju. Džoel je imao daleko više blokada (1,7 naspram 0,7), ali i manje ukradenih lopti u proseku (1 naspram 1,3), kada su oni najprostiji analitički podaci u pitanju.

Statistika možda nije najbolji alat za izračunavanje doprinosa u odbrani, ali defanzivni rejting iz tekuće sezone ukazuje da možda i nije tolika razlika između ovog dvojca (makar u sezoni za nama). Naime, Embid je imao najslabiji u karijeri (na nivou jedne sezone) - 108,8. Nikolin je za nijansu lošiji - 109,6. Lider lige je treći MVP kandidat, Janis Adetokunbo sa 107,7. U obzir su uzeti igrači koji su upisali preko 2.000 minuta.

Da bi malo bolje razumeli čemu ovaj statistički parametar služi, defanzivni rejting se koristi kako bi se izmerila efektivnost igrača u sprečavanju drugog tima da postiže poene. Matematički: broj poena na 100 poseda koje tim dozvoli dok je određeni igrač na parketu.

Dakle, makar u sezoni za nama, nijanse su delile Jokića i Embida prema doprinosu u defanzivi, makar prema rejtingu. "Očni test", kako NBA analitičari vole da kažu, možda daje prednsot kamerunskom centru, ali radi i srpski brojne dobre stvari u čuvanju svog koša, što statistika potvrđuje.

Kada se podvuče crta, poenterska moć, uz činjenicu da je glasačima širom SAD bilo teško da „zaokruže“ Nikolu i treći put zaredom, jer bi tako napravio uspeh za anale i stao rame uz rame sa velikanima Birdom, Čemberlenom i Raselom, doneli su Džoelu Embidu najveće individualno priznanje u svetu košarke. Zasluženo? Apsolutno, ali jednako zasluženo bi bilo da je „Majkl Džordan“ trofej završio i u rukama srpskog centra.

Ono što je jasno, a to i statistika ukazuje, razlika nije onolika kakvom su je napravili mediji iz SAD, s ozbirom da je centar Filadelfije dobio 73 glasa za prvo mesto, a Nikola Jokić svega 15.

U svakom slučaju, pravo uživanje je pratiti ovu dvojicu asova koji su MVP trku poslednjih godina učinili posebno zanimljivom, pa ostaje da se nadamo da će nastaviti u istom ritmu i narednih sezona.


tagovi

Nikola JokićDenver NagetsDžoel EmbidFiladelfija Seventisiksers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara