Kevin Panter (Foto: MN Press)
Kevin Panter (Foto: MN Press)

Najslabije defanzivno izdanje Partizana, stotka Lokomotive i bolan poraz u Krasnodaru

Vreme čitanja: 6min | sre. 22.12.21. | 19:38

Crno-beli nisu imali rešenja za raspoloženog protivnika, prvi put u drugom mandatu Željka Obradovića primili 100 poena - 94:101

Košarkaši Partizana pretrpeli su drugi poraz u Evrokupu. Nisu uspeli da izađu na kraj sa raspucanom Lokomotivom Kubanj, koja je uspela da prebaci i marginu od 100 poena. Domaćin je predvođen sjajnim Erikom Mekolumom slavio i naneo Partizanu jedan od najtežih poraza u sezoni - 101:94 u Krasnodaru.

Nametnut je visok ritam od početka utakmice. Američka kolonija iz Krasnodara je tako navikla da igra, pa je uspela da uvuče crno-bele u željeni tempo i na kraju stigla do velikog trijumfa. Prvog za Branka Maksimovića u ulozi vršioca dužnosti na klupi Lokomotive. Trijumfom kojim se ruski tim izjednačio sa Partizanom, pa sada oba tima imaju učinak 6-2 posle osam rundi. Mogao je Partizan pobedom da napravi veliki korak ka prvom mestu, koje obezbeđuje povoljniji žreb u eliminacionoj fazi, ali i prednost domaćeg terena do kraja.

Izabrane vesti

Koliko je Lokomotiva večeras bila nezaustavljiva, govori i podatak da je ubacila 16 trojki uz prilično visokih 47,1 odsto realizacije. Domaćin je mučio crno-bele i ofanzivnim u prvom poluvremenu, ali su Obradovićevi puleni to uspeli da dovedu u red u drugom delu. Ipak, nisu uspeli da spreče rivala da i u drugom poluvremenu ubaci osam šuteva sa distance. Našli su rešenje za najboljeg igrača Evrokupa Džonatana Motlija (11 poena), ali ne i za fantastičnog Mekoluma. Trudili su se košarkaši Partizana da na stanu na put 33-godišnjem beku, ali on je nekako uvek pronalazi put do koša. Pogodio je pet trojki, a u finišu uspevao i da iznudi slobodna bacanja (10/12). Odigrao je fantastičan meč, a brojke ukazuju i jedan od najboljih u evropskoj karijeri, s obzirom da je oborio rekord karijere u Evrokupu sa 33 poena.

Jasno, kada se primi 101 poen, može se konstatovati da je zakazala odbrana. Crno-beli su večeras videli svu moć Lokomotive, koja je i pored veoma agresivne odbrane pronalazila rešenja. Komandovao je Mekolum, ali je igrom dirigovao Darijus Tompson, kojem je na kraju skok nedostajao za tripl-dabl (10 poena i 10 asistencija - indesk 28).

Za napad se sa druge strane ne može reći da nije odradio posao, daleko od toga. Sa 94 poena Partizan je večeras imao drugo najbolje ofanzivno veče u sezoni. Ponovo je prednjačio sjajni Gregor Glas, koji je meč okončao sa 20 poena i četiri precizna hica sa distance. Standardno dobar bio je i Zek Ledej (19 poena), a vrlo dobar je bio i Aleksa Avramović sa 15 poena. Dao je vredan doprinos i Kevin Panter, koji je polako tražio ritam, zagrevao se i u poslednjoj četvrtini počeo da pogađa. Nije ipak ovoga puta njegova eksplozija u odlučujućem kvartalu bila dovoljna da se sruši raspoloženi protivnik. Jam Madar nije odigrao na potrebnom nivou, pa je proveo svega devet minuta u igri i ubacio samo dva poena.

Centri crno-belih nisu uspevali da se nose sa snažnim Motlijem, Alanom Vilijamsom i Gregom Vitingtonom. Koprivica je ubacio svega dva poena i proveo 11 minuta u igri zbog tri faula, Smailagić je tako proveo 27 minuta na parketu i upisao solidnih osam poena uz sedam skokva i tri ukradene lopte.

- Evrokup - 8. kolo -

LOKOMOTIVA KUBANJ - PARTIZAN 101:94/22:23, 23:19, 25:23, 31:29/

Dvorana: Basket Hol (Krasnodar)Sudije: Luiđi Lamonika, Saulijus Racis, Are Haliko

Lokomotiva Kubanj: Vitington 6, Mekolum 33, Kuk 15, Motli 11, Kid 16, Ilnicki 3, Tompson 10, Vilijams 6, Martjuk 1, Paunić, Vediščev, EmčenkoPartizan: Panter 14, Ledej 19, Zagorac 11, Avramović 15, Koprivica 2, Dangubić 2, Smailagić 8, Miletić, Mur 1, Glas 20, Madar 2


Od starta je nametnut dobar ritam. Motli je već u uvodnim sekundama stigao do poena, a odgovorio mu je Glas trojkom. Igralo se poen za poen, dok domaćin nije ušao u seriju, pa je sa 10 vezanih poena stigao do prve osetnije prednosti. Niz je pokrenuo Darijus Tompson trojkom uz faul Balše Koprivice, a potom je bio precizan i sa linije penala. Vratio se Partizan sa pet vezanih poena, Ledej je drugom trojkom na meču pokazao da će biti velika snaga crno-belih u Krasnodaru. Posle serije slobodnih bacanja u finišu deonice Obradovićevi puleni stižu i do preokreta, da bi Ledej kvartal okončao sa dvocifrenim učinkom (10 poena) - 23:22 u korist Partizana posle 10 minuta igre.

Egal je bio na snazi od starta druge četvrtine. Posle posta na obe strane, Glas je novom trojkom doneo crno-belima šest poena viška, ali ključni tandem Lokomotive se probudio. Motli je mučio Partizan na ofanzivnom skoku, Mekolum pogađao iz svih pozicija i usledio je preokret u završnici prvog poluvremena. Namestio je ruku i Kid, pogodio za 43:42 na 1:50 do kraja, u nastavku se igralo jako tvrdo, kao da je u pitanju finiš utakmice, pa je delovalo da će pomenuti rezultat ostati na snazi do odlaska na odmor. Ipak, u poslednjim sekundama propust Partizanove odbrane i lagani poeni Mekoluma sa zvukom sirene doneli su domaćinu tri poena viška u završnici drugog kvartala - 45:42.

Tre

ći period počeo je nesportskim faulom prve zvezde Lokosa Motlija, pa je Partizan stigao do izjednačenja. Mekolum je nastavio da pogađa, priključio mu se i Tompson, a na drugoj strani je Ledej posle posle nešto slabijeg drugog kvartala pronašao željeni ritam. Ponovo je Glas imao važnu ulogu. Sa dve trojke je odbio nalet Lokomotive i poravnao rezultat sredinom četvrtine. Videlo se potom na delu koliko opcija Maksimović ima na raspolaganju, počeli su da pogađaju Kid i Kvin Kuk, Vitington je imao par atraktivnih zakucavanja pa je domaćin ponovo stekao nešto osetniju prednost. Ipak, u samom finišu deonice, važnu trojku postigao je Kevin Panter, kojem je Obradović pažljivo dozirao minutažu i praktično ga zagrevao za poslednje minute utakmice - 70:65 je bilo na snazi posle pola časa košarke u Krasnodaru.

Kada je posle trojke Kuka Lokomotiva zapretila da se odlepi (povela sa 76:67), važne poene ubacio je kapiten Zagorac. Pogodio je trojku i stavio do znanja rivalu da se Partizan neće predati., Ali opet taj Mekolum… Taman je Partizan prišao na dva poena zaostatka posle sjajno istrčane kontre Avramovića, da bi 33-godišnji bek karaterističnim potezom iznudio faul odbrane crno-belih pri šutu za tri poena – pogodio je sva tri penala. Nije ni to bilo dovoljno Lokomotivi, jer Obradovićevi puleni nisu ni pomišljali da se predaju. Posle faula nad Ledejom, zaradila je I klupa domaće ekipe tehničku, pa je Amerikanac precizno izveo dva penala, a Glas još jedan za 82:84. Ipak, uporno su domaći igrači pronalazili rešenja, pa je važnu trojku na tri minuta do kraja pogodio Kuk (89:84). Trojka Stentona Kida na minuta i 28 sekundi do kraja je bolela još više, s ozbirom da je postalo jasno da crno-beli više neće moći da se vrate (96:88).

EVROKUP - 8. KOLO

Utorak

Bursa - Ulm 68:66

/Nidam 20 - Blosomgejm 16/

Promiteas - Venecija 68:78

/Grent 19 - Bramos 13/

Burg - Budućnost 82:86

/Šurbi 15 - Kobs 24/

Lovaloa - Andora 81:74

/Hanter 16 - Kroford 15/

Valensija - Cedevita Olimpija 85:97

/Van Rosom 13 - Blažič 24/

Sreda

Lokomotiva Kubanj - Partizan 101:94/Mekolum 33 - Glas 20/

Turk Telekom - Lijetkabelis U TOKU

20.00: (4,40) Šlonsk (17,0) Huventud (1,25)

20.00: (1,60) Trento (14,5) Hamburg (2,55)

21.00: (2,55) Gran Kanarija (14,5) Virtus Bolonja (1,60)

*** Kvote su podložne promenama




tagovi

KK PartizanKK Lokomotiva KubanjŽeljko ObradovićBranko MaksimovićZek LedejGregor GlasErik Mekolum

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara