Foto: Star Sport
Foto: Star Sport

Najvrelije evroligaško leto sa 80 potpisa: Prednjači Panatinaikos, prati Zvezda, ali Mirotić je glavna zverka

Vreme čitanja: 5min | pon. 17.07.23. | 10:02

Presek transfera u klubovima Evrolige

Ne pamti se vrelije leto u evropskoj košarci. Još uvek su sve oči uprte u Nikolu Mirotića i Partizan Mozzart Bet s obzirom da je dogovor blizu ozvaničenja, ali pre toga Barselona je ta koja mora da objavi konačan raskid sa nekadašnjim reprezentativce Španije. Međutim, dok se čeka na potez Mirotića, ostatak klubova Evrolige su krenuli u rekonstrukciju u kojoj prednjači Panatinaikos, ali i Crvena zvezda. Do danas tačno 80 ugovora je potpisano u elitnom evropskom takmičenju.

Ubedljivo najaktivniji bio je grčki Panatinaikos. Čak 10 novih imena u taboru zelenih. Pre svih tu je trener Ergin Ataman koji ima samo jedan cilj, da vrati Pao na vrh Evrope pa je zato dobio odrešene ruke i ogroman budžet, a sa tim parama je do sada doveo Luku Vildozu, Matijasa Lesora, Joanisa Papapetrua, Kostasa Adetokunba, Dinosa Mitoglua, Džeremija Granta, Kajla Gaja, ali pravi zemljotres je izazvao dolazak Kostasa Slukasa. Doskorašnji igrač Olimpijakosa je uradio nezamislivo, prešao je u redove najljućeg rivala.

Izabrane vesti

Sa ovakvim imenima u sastavu Panatinaikosa, teško da ćemo ih ponovo videti na samom dnu tabele Evrolige. Ovakav tim može da se nadmeće sa svima.

Kad smo već kod timova koji mogu da se nadmeću sa svima, onda moramo da pomenemo večite beogradske rivale koji ponovo sklapaju fantastičan mozaik. Dok je Partizan Mozzart Bet sačuvao jezgro prošlosezonskog tima, Crvena zvezda je krenula sa dovođenjem novih imena.

Sada sa Duškom Ivanovićem na klupi od samog starta, Zvezda je dovela čak osam pojačanja. Sve je počelo povratkom Dejana Davidovca, a nastavilo se Markom Simonovićem, Milošom Teodosićem, Adamom Hangom, Rokasom Geidraitisom, Džoelom Bolombojem, Majkom Tobijem i Šabazom Nejpirom. Uz to ugovor je produžio Luka Mitrović, a isto se očekuje i od Stefana Lazarevića.

Ostaje još da se sazna sudbina Filipa Petruševa koji će po svemu sudeći u NBA ligu, a čekamo da vidimo i zvanično sudbinu Ognjena Kuzmića, Nikole Ivanovića i Miroslava Raduljice. Svi ovi potezi kluba sa Malog Kamelegdana su napravljeni da se ne osete odlasci Fakunda Kampaca i Luke Vildoze.

Što se crno-belih tiče, kao što smo istakli, najviše pažnje su izazvali novi ugovori za Kevina Pantera, Zeka Ledeja, Aleksu Avramovića i Džejmsa Nanelija. Veći deo jezgra od prošle sezone je sačuvan, dok su do sada stigli Ognjen Jaramaz i Mateuš Ponitka, ali prava bomba se još uvek čeka, a zove se Nikola Mirotić. Posao je blizu ozvaničenja.

Humsku su napustili Dante Egzum, Matijas Lesor, Joanis Papapetru. Prvi u NBA, a druga dvojica u Panatinaikos. Šok je svakako bio neočekivani odlazak Jama Madara u Fenerbahče pa je pomalo nenadano crno-beli tim ostao sa velikom rupom na mestu organizatora igre koju treba popuniti.

Kad smo već pomenuli Fenerbahče, tuski klub je bio u centru pažnje zbog dva transfera. Već pomenuti Jam Madara je toliko naljutio Partizan da su iz Humske odlučili da prekinu saradnju sa agencijom Beobasket, a isto je uradio i Panatinaikos samo sa agencijom Netvork zbog odlaska Jorgosa Papajanisa u Istanbul. Uz njih dvojicu, put Fenera su krenuli još samo Nejt Sestina i Setač Šanli. Već deo tima ima dugoročne ugovore pa trener Itudis verovatno ni neće tražiti više pojačanja.

Zato je Olimpijakos bio izuzetno aktivan, a ubedljivo najveće pojačanje je povratak Nikole Milutinova. Srbin se vratio u Atinu posle sjajne epizode u Moskvi i sada će predvoditi Pirejce koji su doveli Najdžela Vilijamsa Gosa i Luka Sikmu koji će na parketu odmeniti Sašu Vezenkova. Olimpijakos je uspeo da potpiše nove ugovore sa Kostasom Papanikolauom, Alekom Pitersom i Ajzeom Kenanom. Doveli su i mladog Jorgosa Tanoulisa, ali i dalje Pirej bruji o potezu Kostasa Slukasa.

Ovakav tekst ne može da se pravi, a da se ne pomene Barselona. Katalonci su bili u centru pažnje zbog najave da će štedeti, a prvo što su uradili je obavestili Nikolu Mirotića da više ne računaju na njega, a otkaz je uručen i treneru Šarunasu Jasikevičijusu. Na klupu je sada seo Rodžer Grimau, a što se pojačanja tiče stigli su Dario Brizuela i Džoel Para. Za obojicu su Katalonci platili obeštećenje, a onda su doveli i Vilija Ernangomeza. Verovatno će i brata Huanča, ali taj posao za sada stagnira dok se ne razjasni situacija sa Nikolom Mirotićem kome se duguju 22 miliona evra bruto za preostale dve godine ugovora.

Olimpija iz Milana se nadala da bi mogla do Mirotića, ali su po svemu sudeći ispali iz trke. Tim trenera Etorea Mesine je najznačajnije poslove napravio sa Šejvonom Šildsom, Đanpaulom Ricijem i Kajlom Hajnsom. Sva tri iskusna košarkaša neće menjati sredinu naredne sezone.

Real Madrid je za razliku od Barselone bio tih. Samo su ozvaničili nove ugovore za Gabrijela Deka koji se oporavlja od teške povrede, a uz tim ostaju i dve legende, Serhio Rodrigez i Rudi Fernandez.

Efes je takođe jedan od timova koji je morao da bude aktivan na tržištu i to zbog odlazaka. Ergina Atamana je na mestu trenera zamenio Erdem Džan, a onda su krenula da pristižu i nova imena u igračkom kadru. Najveće je svakako Darius Tompson koji je došao u Istanbul kao zamena za Vasilija Micića koji odlazi u NBA ligu. Ugovori su potom potpisivani sa Tajrikom Džounsom, Derikom Vilisom, Erkanom Jilmazom, Dogušom Ozdemirogluom, a u timu su ostali Roderik Bobua i Elajdža Brajant.

Moramo da pomenemo i Virtus Bolonju koja je ostala bez Miloša Teodosića, ali je uspela da zadrži Marka Belinelija, a stiglo je i nekoliko značajnih pojačanja. Pre svih Akile Polonara i Ognjen Dobrić. Tu su još Devonte Kakok, Bruno Maskolo, a ostaje i Ajzea Kordinier.

Valensija može da se pohvali dolaskom Brendona Dejvisa koji će biti centralna figura tima. Stigao je i Demian Ingles, kao i Semi Ojeleje. Ipak, značajniji su bili odlasci. Sem Van Rosom i Bojan Dubljević su napustili Valensiju posle 10 godina, nema više ni Klemena Prepeliča, Šenona Evansa, Kajla Aleksandera i Džejmsa Veba koji je otišao u Makabi.

Izraelci su sa njim pojačali reket, a do sada su samo produžili ugovor sa Džonom Dibartolomeuom, Džejkom Kohenom, Romanom Sorkinom, Vejdom Boldvinom i Lorenzo Braunom.

Ostatak timova u Evroligi su bili nešto mirniji. Asvel uglavnom pregovara sa manje poznatim igračima, jedino je značajno pomenuti Borisa Daloa, Monako je sa druge strane za sada doveo samo Mama Žaitea i Terija Tarpeja.

Žalgiris se za sada koncetrisao na mlade litvanske snage ako izuzmemo dolazak Naz Mitro-Longa. Najznačajnije što su Litvanci uradili ovog leta je dogovor sa Rolandom Smitsom koji ostaje u Kaunasu do 2026. godine.

Nemci za sada spavaju. Bajern je na kratko napravio bum dovođenjem Pabla Lasa na klupu, ali za sada fale pojačanja. Alba je sa druge strane u potpunosti zatihnula.

Početak Evrolige je još uvek daleko pa samim tim ima još vremena za bombastičnim pojačanjima.


tagovi

EvroligaKK Crvena zvezdaKK PanatinaikosKK PartizanKK Real MadridKK BarselonaKK FenerbahčeŽeljko ObradovićNikola MirotićDuško IvanovićMiloš Teodosić

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara