Gregor Glas (Foto: Starsport)
Gregor Glas (Foto: Starsport)

Partizan se mučio sa Litvancima, Glas se trojkama nametnuo Žocu!

Vreme čitanja: 5min | sre. 17.11.21. | 22:20

Košarkaši Partizana su se dobro oznojili da bi u skraćenoj rotaciji na pleća oborili raspucanu ekipu Nenada Čanka, ali su uspeli da upišu i četvrtu recku u Evrokupu - 84:77

Posle dva vezana poraza, neuspeha u Andori i večitom derbiju, košarkaši Partizana su se vratili na pobedničke staze. U Štark Areni su pred svojim navijačima na pleća oborili borbeni Lijetkabelis. Vodili su crno-beli čitavom tokom susreta, ali im ekipa Nenada Čanka nije dozvoljavala da se odlepe do poslednjih trenutaka. Nošeni hukom sa tribina puleni Željka Obradovića su ipak slomili rivala u završnici i upisali četvrtu pobedu u petom kolu Evrokupa - 84:77.

Izašao je Partizan na megdan litvanskom timu bez talentovanog Jama Madara, koji ima problema sa leđima. Kapitenske obaveze je na današnjem meču od Radeta Zagorca (čitav meč presedeo na klupi) preuzeo Nemanja Dangubić, a iako se našao u protokolu, ni Uroš Trifunović večeras nije imao minutažu. U skraćenoj rotaciji, uz dosad najveću ulogu Gregora Glasa, košarkaši Partizana su pružili jako dobru partiju. Rešili bi susret u svoju korist verovatno i pre četvrte deonice, da niije bilo sjajnog šuta Lijetkabelisa. Održavali su puls gostujući košarkaši šute van linije 6,75, ali sa tako jednostranim pristpuom ipak nisu mogli da ispariraju kvalitetnijem rivalu. Do samog kraja je bilo neizvesno, ali su crno-beli zadržali višak poena i upisali trijumf.

Izabrane vesti

Najbolji u pobedničkom sastavu ponovo je bio Zek Ledej. Amerikanac je posebno dominirao u prvom poluvremenu, u drugom je podijim prepustio saigračima, ali je ponovo bio tu kada je bilo najpotrebnije. Poenima u trećem kvartalu je omogućio crno-belima da se odbrane od rafalne paljbe litvanske ekipe. Meč je okončao sa 19 poena i pet skokova (indesk 24).

Partizanov tihi heroj večeras je bio Gregor Glas. Slovenac je dobio priliku, a Obradoviću se na poverenju zahvalio odličnim šutem i velikom požrtvovanošću. Susret je okončao kao drugi strelac ekipe sa 13 poena i nema sumnje da ga i u nastavku sezone očekuje veća uloga. Isti učinak je imao Alen Smailagić, koji je sa 12 skokova dominirao pod obručima, dok su po 12 poena ubacili i Aleksa Avramović (7as) i Balša Koprivica.

U poraženoj ekipi 19 poena Gediminasa Orelika, po 12 su dodali Kristupas Zemaitis i Kaspars Berzinjš.


- Evrokup - 5. kolo -

PARTIZAN - LIJETKABELIS 84:77

/20:14, 19:24, 27:22, 18:17/

Dvorana: Štark Arena (Beograd)

Sudije: Migel Anhel Perez, Tomaš Travicki, Vasilis Picilkas

Partizan: Panter 11, Kuruc, Ledej 19, Zagorac, Avramović 12, Koprivica 12, Dangubić 2, Smailagić 13, Miletić, Mur 2, Glas 13, Trifunović

Lijetkabelis: Vajčunas, Radičević 9, Kalaicakis 8, Gijedraitis, Lipkevičijus 7, Maldunas 8, Žemaitis 12, Beržins 12, Orelik 19, Vasilijauskas, Gagić 2

Visok tempo od starta susreta. Gosti su sa par faulova pokušali da isprekidaju napade crno-belih i tako ih izbace iz ritma, ali taj plan nije upalio. Partizan je u uvodnim minutima napravio seriju 8:2, gosti su uspeli da se približe, ali su Avramović i Ledej trojkama odveli Partizan na +8. Dobra odbrana Obradovićeve ekipe zadržala je rivala na 11 poena, pa puna tri minuta nije uspeo da dođe do poena. Post ekipe Nenada Čanka prekinuo je Berzinjš šutem sa distance u poslednjim sekundama prvog kvartala - 20:14. Ledej je blistao u prvoj deonici sa devet poena - bez promašaja iz igre.

Nastavio je iskusni Berzinjš gde je stao u prvoj deonici, pa je i drugu otvorio trojkom. U prvom napadu. Odgovor je stigao od Kevina Panter, koji je vezao dve dvojke - drugu pod faulom (pogodio i bacanje). Odlepili su se crno-beli, ali se Lijetkabelis nije dao predati. Trojka Zemaitisa, pa Orelika i očas se prednost Partizana istopila. Srećom, mladi Gregor Glas je namestio ruku. Vezao je skupa tri trojke i omogućio Obradovićevoj ekipi sa poslednje dve da stigne do prve dvocifrene prednosti na meču (36:26) - na nešto manje od četiri poena do kraja prvog poluvremena. Ali, gosti su u drugoj deonici ubacivali samo šuteve za tri poena. Ponovo je Orelik bio precizan sa distance, pa još jednom Zemaitis i litvanska ekipa je prišla na četiri poena zaostatka. Mučio se Partizan u napadu do kraja kvartala, pa su gosti uspeli istope minus i svedu ga na svega pola koša pred pauzu - 39:38.

Posle 20 minuta igre u Partizanu nije bilo dvocifrenih, po devet poena ubacili su Ledej, Panter i Glas. Sa druge strane jedini igrač sa dvocifrenim učinkom Berzinjš (10p), dok je devet poena dodao Zemaitis. Gosti su ubacili 7 trojki iz 17 pokušaja (41,2 odsto) i tako uspeli da održe korak sa crno-belima.

Odlično je drugi kvartal počeo Avramović. Ubacio prve poene, a posle tri minuta igre polaganjem pod kontaktom omogućio crno-belima da naprave seriju 8:2, koju je potom sa linije penala pretvorio u 9:2. Razigrao se i Koprivica, dominira je pod protivničkim obručem, hvatao promašaje i iz ofanzivnih skokova podizao prednost Partizana. Stigli su Obradovićevi izabranici i do +12 u jednom trenutku, a onda su gosti ponovo pritisli taster za šut. Dve trojke i serija 8:0 Lijetkabelisa, pa se prednost domaćina očas pretvorila u samo četiri poena. Uspeo je Partizan preko Ledeja i Koprivice da vrati dvocifrenu prednost, ali su gosti još jednom imali spreman odgovor. Orelik je u poslednjim trenucima treće kvartala iznudio faul Ledeja pri šutu za tri poena - otišao je na liniju penala i bio stoprocentan - 66:60 u korist crno-belih pred poslednji odmor.

Trojka Smailagića, pa potom i polaganja Glasa i Mura za seriju Partizana 7:0 na startu četvrte deonice i maksmilanih +13. Uspeo je rival ponovo šutem sa distance da se približi, nakon toga je usledio period bez poena na obe strane, pa su crno-beli održavali prednost. Neverovatni Litvanci su 13. trojkom na meču uspeli da priđu na tri poena zaostatka - do kraja je ostalo 99 sekundi. Kada se lomilo, odbrana Obradovićeve ekipe je ipak bila na najvišem nivou. Smailagićevo efektno zakucavanje na 40 i kusur sekundi do kraja je moglo da reši meč, ali su sudije procenile da je zakasnio, te je prednost crno-belih ostala samo tri poena. Odbranili su se košarkaši Partizana, a onda je lopta otišla u ruke Kevina Pantera. Amerikanac je uradio ono što najbolje ume, preciznim hicem uboo rivala pravo u srce i oborio ga.

EVROKUP

Utorak

Turk Telekom - Lokomotiva 88:85

/Herison 28 - Motli 25/

Hamburg - Levaloa 84:94

/Homsli 29 - Hanter 22/

Virtus - Venecija 90:84

/Harvi 26 - Vitali 26/

Huventud - Andora 90:80

/Tomić 18 - Miler Mekintajer 22/

Sreda

Bursa - Gran Kanarija 74:85

/Friman 17 - Pustovji 20/

Budućnost - Cedevita Olimpija 91:60

/Kobs 33 - 3Džam 14/

Ulm - Promiteas 65:71

/Klepejš 22 - Rej 14/

Trento - Slonsk 81:77 (69:69)

/Flakadori 22 - Kanter 17/

Partizan - Lijetkabelis 84:77

/Ledej 19 - Orelik 19/

Valensija - Burg 98:95

/Lopez Arestegi 18 - Sulajmon 25/

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanLijetkabelisŽeljko ObradovićNenad ČanakKevin PanterZek LedejNikola RadičevićĐorđe GagićGregor Glas

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara