Zek Ledej i Rade Zagorac (Foto: aba-liga.com/Cibona/Mihal Jacic)
Zek Ledej i Rade Zagorac (Foto: aba-liga.com/Cibona/Mihal Jacic)

Partizanovi Amerikanci oduvali Cibonu: Crno-beli na +18, ostali jedini neporaženi na Jadranu

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.10.21. | 20:40

Košarkaši Partizana posle pobede nad Cibonom ostali jedini tim bez poraza u ABA ligi

Prvi favorit za osvajanje titule u ABA ligi na najbolji mogući način je otvorio sezonu. Posle četiri kola ima isto toliko trijumfa. Večeras je u dvorani Dražen Petrović u Zagrebu savladao najprijatnijie iznenađenje prvenstva - Cibonu. U klasiku regionalne košarke, posle velike borbe i igre u serijama na obe strane, ekipa Željka Obradovića je predvođena trojicom američkih košarkkaša izvojevala trijumfa i ostala usamljena na čelu tabele, kao jedini neporažen tim na Jadranu - 79:61.

Nije Obradović sklopio sve kockice. Daleko od toga. Puno je još posla pred iskusnim stručnjakom, ali baš zbog toga je Partizan tokom leta uložio veliki napor da u svoje redove dovede igrače poput Zeka Ledeja i Kevina Pantera, koji su individualnim kvalitetom sposobni da rešavaju i mnogo bitnije utakmice. Tako su bivši igrači Olimpije Milano i večeras bili prevaga. Posebno je za odbranu Cibosa enigma bio 27-godišnji centar, koji je uspevao da pronađe rešenja u napadu i kada su se crno-beli mučili, kada je domaćin trošio velike količine energije u odbrani. Ipak, Ledeja najčešće nije uspevao da zaustavi. Ledej je susret završio sa 24 poena i indeksom 36, Panter je ubacio 10 poena i pet asistencija, dok je u ključnim trenucima važan doprinos dao i Dalas Mur, koji je trojkama na kraju treće i početkom četvrte deonice trasirao put ka pobedi (na kraju devet poena).

Izabrane vesti

Pristalice Partizana može da raduje dobra igra u odbrani. Prepoznali su da se Cibona muči u šutu za tri poena, pa su radije pristajali na šuteve sa distance nego prodore i ulaske u reket. Cibosi su na kraju ubacili samo četiri trojke, dok je Partizan pogađao sa vrlo dobrih 47,8 odsto uspešnost. Ubacio 11 trojki, od kojih su pojedine kroz obruč prošle u ključnim trenucima. Upravo je i dalekometna paljba napravila razliku. Cibona je na kraju i nadskočila crno-bele (37:30), ali je imala i sedam asistencija manje (13:20), kao i 15 izgubljenih lopti (Partizan 12).

Jasno, na krajnji ishod je veliki ishod imala i sjajna odbrana Partizana na dvojici ponajboljih igrača Cibosa na startu sezone - Hoseu Vildozi i Nejtanu Riversu. Argentinac je ubacio samo jedan poen i ubeležio jednu asistenciju. Rivers je imao devet poena uz devet skokova, ali je šutirao 4/13 iz igre. Roko Prkačin je još jednom pokazao zašto je jedan od najtalentovanijih igrača u ligi, susret je okončao sa dabl-dablom (14 poena i 10 skokova), ali je prerano ušao u probleme sa faulovima.

ABA liga, 4. kolo

CIBONA - PARTIZAN 61:79

/11:22, 26:19, 13:16, 11:22/

Dvorana: Košaraški centar Dražen Petrović (Zagreb)

Sudije: Milan Nedović, Matej Špendl, Dragan Porobić

Cibona: Vujović, Radovčić 6, Vranković 8, Mustapić, Prkačin 14 (10sk), Gegić 9, Vildoza 1, Majcunić, Gnjidić 9, Branković, Drežnjak 5, Rivers 9 (9sk)

Partizan: Kuruc 3, Panter 10, Ledej 24 (36ind), Zagorac 10, Avramović 6, Koprivica 2, Dangubić, 8 Smailagić 2, Mur 9, Glas, Trifunović, Madar 5

Jako loše početka Partizana. Srljali su i jedni i drugi, da bi posle tri minuta na semaforu stajalo 2:0 za domaćana. Preko četiri minuta crno-beli nisu uspevali da se upišu, na njihovu sreću mučili su se i Cibosi, a onda je usledila rapsodija. Povukao je Ledej, a Partizan za manje od četiri minuta napravio seriju 18:0. Iz dobre odbrane dolazili su Obradovićevi puleni do lake realizacije u napadu i za tili čas zgromili rivala. Uzvratila je Cibona sa sedam vezanih poena i upristojila razliku pred prvi odmor.

U dobrom ritmu su domaći igrači nastavili i na startu drugog kvartala. Uspeo je da ih probudi trener Vladimir Jovanović, pa su posle pet minuta u drugoj deonici vodili sa 12:6, te su prepolovili ukupan zaostatak. Usledila je serija Partizana preko Mura, Ledeja i Pantera od 10:2, ali domaćin uzvraća novom. Sa deset vezanih poena prilazi na samo četiri poena minusa. U tim trenucima je Mur srljao, izgubio par lopti, dok šut nije služio Pantera i Vukovi su to iskoristili.

Po povratku sa pauze, ponovo serija grešaka na obe strane i samo dva poena za oko tri i po minuta. Igralo se tvrdo, teško su padali poen, da bi Rivers na dva i po minuta do kraja približio Zagrepčane na samo poen zaostatka. Imao je domaćin dve prilike da preokrene - nije uspeo. Usledila je kazna. Partizan zatvara deonicu trojkama Dangubića i Mura i sa sedam poena viška odlazi na poslednji odmor.

Mur novom trojkom otvara četvrti kvartal. Cibona je ostala bez rešenja u napadu, postigla svega četiri poena za pet minuta, te su crno-beli stekli 12 poena prednosti, delovalo je nedostižnih. Tako je i bilo, Amerikci su rutinski priveli posao kraju i omogućili Partizanu da ostane jedina neporažena ekipa u ABA ligi posle četiri odigrana kola.

ABA LIGA - 4. KOLO

Petak

Cibona - Partizan 61:79

/Prkačin 14 - Ledej 24/

Subota

19.00: (1,25) Budućnost (17,0) Igokea (4,40)

Nedelja

12.00: Split - Studentski centar

17.00: Krka - Zadar

18.00: Borac - Mega

19.00: FMP - Mornar

21.00: Crvena zvezda - Olimpija Cedevita



tagovi

KK PartizanFK PartizanŽeljko ObradovićZek LedejKevin PanterAleksa AvramovićDalas MurCibonaVladimir JovanovićNejtan RiversAmar Gegić

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara