©AFP
©AFP

Poslednja 24 sata NBA pijace: Denver između Bola i Gordona, Bogdan na čekanju, hoće li se košarkaško tlo u NBA ponovo zatresti?

Vreme čitanja: 6min | sre. 24.03.21. | 20:46

Rok za trejdove je četvrtak u 20.00

Veliki broj NBA timova je već podelio svoje najbolje karte, kandidati za prsten će ipak tražiti način da ojačaju svoju poziciju u borbi za presto, dok će se poslednjeg dana roka za trejdove pitati i ekipe koja žele da se domognu plej-ofa. Vremena je sve manje, izuzev blokbaster razmene između četiri ekipe u kojoj je Džejms Harden završio u Bruklinu, dosad nije bilo većih potresa. Male su šanse da se košarkaško tle u Sjedinjenim Američkim Državama ponovo zatrese kao sredinom januara (Hardenov trejd), ali dok sat u četvrtak ne otkuca 20.00, sve je moguće.

Bredli Bil bi mogao da izazove zemljotres slične jačine, ali u poslednje vreme su se glasine o njegovom odlasku iz Vašingtona stišale, pa se čini da će nastaviti da brani boje Vizardsa makar do naredne sezone.

Izabrane vesti

00.30: (2,50) Toronto (13,0) Denver (1,65)

Tako je ugledni ESPN sastavio listu od šest igrača na koje u poslednjim satima pijace treba obratiti pažnju. Za dvojicu postoji i interesovanje Denver Nagetsa, koji vape za kvalitetnim pojačanjem posle ne baš najboljih poslovanja pred početak takmičarske godine. Eron Gordon i Lonzo Bol su košarkaši o kojima se razmišlja u Koloradu, ali nije samo sastav iz Pepsi centra zainteresovan za njihove usluge.

Krilni centar Orlanda je frustriran dešavanjima u timu sa Floride zatražio trejd i utisak je da bi mogao da bude i prva zvezda poslednjeg dana pijace.

"Bilo je trenutaka u kojima sam izražavao svoje nezadovoljstvo menadžmentu. Bio sam frustriran porazima, povredama, načinom na koji smo igrali i brojem poraza koje smo tokom prethodnih godina pretrpeli. Tako je došlo do tačke ključanja i mislim da taj osećaj frustracije sa mnom deli veliki broj ljudi", nedavno je izjavio 25-godišnji košarkaš.

Denver je pred početak sezone ostao bez igrača sličnih karakteristika, Džeramija Grenta, koji je u želji za većom ulogom (i novcem) prihvatio ponudu Detroit Pistonsa. Izrastao je zaista u prvu zvezdu ekipe iz Motor Sitija, ali sa ugovorom od oko 20.000.000 dolara po sezoni ove takmičarske godine tavori na dnu NBA lestvice (jednak učinak kao Hjuston - 12-30, lošije rezultate ima samo Minesota - 10-33). Njegov odlazak ostavio je rupu, koju pre svega u defanzivnom smislu ne može da popuni talentovani Majkl Porter Džunior. Gordonu naredne sezone (poslednja u aktuelnom ugovoru) sleduje nešto ispod 16.500.000 dolara. Utisak je da bi mogao dobro da se uklopi sa Porterom i bude od velike pomoći sastavu iz Kolorada na oba kraja terena.

Nagetsi su svom trejd arsenalu imaju tri mlada igrača, Zika Enadžija, Bola Bola i Er Džej Hemptona, kao i mogućnost da u razmenu uključi i pika prve runde. U ozbir bi mogli da dođu i Geri Heris ili Vil Barton, ukoliko Orlando zatraži igrača kojim bi popunio rupu, koju će sve izvesnije odlaskom ostaviti Evan Furnije. Problem za četu Majka Melouna je interesovanje Hjustona za jednog od najboljih košarkaša Orlanda. Roketsi su zagrizlli, već su obavljeni ozbiljni razgovori na ovu temu, a sastav iz Teksasa bi za Gordona morao da ponudi veliki broj pikova, još uvek nije poznato da li su spremni za tako nešto.

Druga opcija Nagetsa je Lonzo Bol. Ovaj 23-godišnji košarkaš je ušao u poslednju godinu ugovora i na leto postaje ograničeno slobodan (tim za koji bude nastupao imaće pravo da izjednači svaku ponudu koja bude stigla na njegovu adresu i tako ga zadrži). Zbog toga su Pelikansi uzeli u razmatranje mogućnost da ga trejduju, ali utisak je da su se posle sve boljih nastupa u poslednje vreme pokolebali. Ipak, ukoliko stigne interesantna ponuda, uzeli bi je u razmatranje.

Pored pomenutog dvojca koji je na nišanu Denvera, ESPN prenosi da bi do četvrtka uveče još četiri igrača mogla da promene sredinu, čiji transferi bi mogli da uzdrmaju postojeću hijerarhiju u najjačoj ligi sveta.

Prvi je Kajl Lauri. Iskusan bek, koji bi mogao da donese prevagu ekipama sa šampionskim ambicijama. Toronto će se, posle slabih izdanja u tekućoj sezoni, izvesno okrenuti rekonstrukciji igračkog kadra, pa se razmatraju ponude za 34-godišnjeg organizatora igre i Normana Pauela.

NBA šampion iz 2019. godine je u poslednjoj godini ugovora (30.000.000 dolara), a za njegove usluge su intersovanje već pokazali Majami i Filadelfija, ali i brojni drugi timovi sa Istoka i Zapada. Predsednik Masai Udžiri i generalni menadžer Bobi Vebster su zato dobili dobar razlog da razmisle o trejdovanju jednog od najiskusnijih pojedinaca u ekipi. Odlazak Laurija u narednih 24 časa mogao bi da im obezbedi mogućnost da na pravi način već sada krenu u stvaranje plana za remont.

Interesantno je da će sutra napuniti i 35 godina, pa bi kao poklon za rođendan mogao da stigne povratak u grad u kojem je odrastao: Filadelfiju. Sam košarkaš je otvoren za više mogućnosti, prenose američki mediji, ipak, ne upravlja svojom sudbinom, ali Udžiri i ostatak menadžmenta ekipe iz Kanade su voljni da mu izađu u susret zbog svega što je učinio za franšizu.

01.00: (3,35) Oklahoma (14,0) Memfis (1,40)

Džon Kolins iz Atlante je još jedan od igrača o čijoj sudbini se puno pričalo prethodnih dana. Glasine su da se ne slaže najbolje sa prvom zvezdom Hoksa Tre Jangom. Već ovog leta će tražiti unosan ugovor, veliki broj ekipa je svestan njegovog potencijala, a u procena je da bi ga u svojim redovima rado videli Šarlot Hornetsi. Kako vreme odmiče šanse su sve manje, ali još uvek postoje.

Lauri Markanen je još jedan od igrača koji bi do kraja roka za trejdove mogli da promene sredinu. Nekoliko ekipa je pokazalo interesovanje, Finac će tokom leta biti ograničeno slobodan, a kako uprava kluba iz Vetrovitog grada još uvek nije postigla dogovor sa njim o produžetku saradnje, jasno je da se dve strane spremaju za rastanak. Igra Markanen odličnu sezonu, beleži 17,7 poena po meču uz 40 odsto preciznosti van linije za tri poena. Povrede su ga ipak sprečile da ostavlji dublji trag u Junajted centru, propustio je za dve i po sezone preko 65 utakmica.

Viktor Oladipo bi takođe mogao da promeni sredinu. Stigao je u blokbaster trejdu između Bruklina, Hjustona, Indijane i Klivlenda u Teksas, ali čini se da su Roketsi spremni da saslušaju ponude za njegove usluge. Ušao je u poslednju godinu ugovora (21.000.000 dolara), pa bi Hjuston mogao da ga razmeni u predstojećim satima, jer bi na leto bio u riziki da ostane bez bivšeg igrača Orlanda u "slobodnim vodama". Njujork Niksi navodno imaju prostora u budžetu i spremni su da ga presele u Garden.

Ovoj listi svakako treba priključiti i Bogdana Bogdanovića. Utisak je da se nije najbolje snašao u Atlanti, adaptaciju na novu sredinu mu je otežala i povreda, a poslednjih dana su se pojavile informacije da bi Srbina u svojim redovima voleli da vide Boston, LA Klipersi i Golden Stejt.

Ipak, sa timom iz Džordžije je parafirao četvorogodišnji ugovor težak 72.000.000 dolara, što jasno implicira da su Hoksi prepoznati kvalitet i potencijal u srpskom reprezentativcu, pa je teško zamisliti da bi ga se odrekli posle samo par meseci, tokom kojih ga je povreda sprečila da pokaže šta zna, pa je upisao svega 18 nastupa (9,6 poena i 3,3 skoka po meču). Premalo da bi se dao konačni sud i da bi Atlanta odlučila da krene u drugom smeru, ali u poslednjih 24 časa pijace to može da se promeni..

Sigurno je da bi prelazak u bilo koju od pomenutih zainteresovanih strana predstavljao i iskorak u karijeri 27-godišnjeg srpskog košarkaša. Boston već godinama ima uspostavljen sistem sa Bredom Stivensom na klupi, koji će kad tad dati rezultate, Golden Stejt je svakako tim šampionskog pedigrea, koji je zbog povreda ključnih igrača ipak pao na listi kandidata za prsten prethodnih godina, dok Klipersi čine sve u svojoj moći da se domognu Leri O Brajen trofeja, a izgleda da veruju da bi bivši košarkaš Partizana i Fenerbahčea mogao da bude taj delić koji im nedostaje.


tagovi

Denver NagetsNikola JokićBogdan BogdanovićKajl LauriEron GordonLonzo BolLauri MarkanenViktor OladipoBredli Bil

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara