Dejan Davidovac i Nikola Mirotić (©Star Sport)
Dejan Davidovac i Nikola Mirotić (©Star Sport)

Radonjićeva dilema kako da nadomesti izostanak Holinsa, Barsa može da overi prednost domaćeg terena

Vreme čitanja: 4min | pet. 18.03.22. | 09:57

Jasikevičijus očekuje fizički mnogo zahtevniju utakmicu od one u Vitoriji sa Baskonijom, Zvezda nikada nije slavila u Kataloniji

Trijumf nad Studentskim centrom nije energetski potrošio košarkaše Crvene zvezde, ali nije ni previše zadovoljilo uvek visoke standarde Dejana Radonjića. No, razloga za deljenje kritika nije bilo. Svestan je i najtrofejniji stručnjak u klupskoj istoriji da je njegova ekipa prošla kroz najteži niz utakmica od početka sezone. Zbog toga je i logična bila odluka da potpiše trodnevni odmor pre pomenutog meča u dvorani Aleksandar Nikolić, čime je otvoren još jedan naporan sedmodnevni ciklus koji nastavlja u dvorani Blaugrana protiv Barselone (TV Sportklub, 21.00).

Najveća dilema za stručni štab biće kako da nadomesti izostanak Ostina Holinsa koji se i dalje oporavlja od povrede kolena i sigurno propušta utakmicu protiv Barselone. Holinsov izostanak sa sobom povlači velike korekcije ne samo u minutažama, već i ulogama ostalih igrača u sastavu, a najviše će se odraziti na energetsku potrošnju kapitena Branka Lazića i Ognjena Dobrića. Svakako neće biti lako dvojici proverenih prvotimaca da popune rupu nastalu ispadanjem Holinsa iz rotacije, najviše iz razloga što je nekadašnji košarkaš Zenita iz Sankt Peterburga bio među najkorisnijim pojedincima Crvene zvezde u proteklom periodu u oba smera, počev od trijumfalnog pohoda na Kup Radivoja Koraća u Nišu. Donosio je napadu određenu širinu, jer i pored toga što nije rasni šuter, znao je da pogađa u serijama, što je protivničke odbrane držalo pod konstantnim pritiskom. Njegov doprinos u odbrani izlišno je isticati, jer je upravo iz tog razloga igrač po Radonjićevom ukusu. Njegova energija, motivacija da se bespoštedno troši u svakom protivničkom posedu lopte, čitanje igre i brz prvi korak znali su da prave veliku razliku, uz to što zna da bude sveprisutan u napadu kada ima svoje veče.

Izabrane vesti

21.00: (1,15) Barselona (20,0) Crvena zvezda (6,00)

Dobra vest za crveno-bele je povratak Stefana Markovića u rotaciju protiv Studentskog centra. Nosio je zaštitu oko povređenog palca, a jasno je i da će mu biti potrebno vreme da se vrati u formu iz Niša.

"Moramo biti spremni i u odbrani i u napadu da odgovorimo, da budemo koncentrisani. Barselona je atletski izuzetna ekipa, koja ima mnogo mogućnosti u oba pravca, svakako nas očekuje izuzetno težak meč u ovom trenutku. Idemo na put bez Holinsa, ali daćemo sve od sebe da budemo konkurentni ekipi Barselone u ovom meču“, izjavio je Dejan Radonjić pred put u Kataloniju.

Crvenoj zvezdi ovo će biti najteže gostovanje do kraja prve faze Evrolige, s obzirom na to da ostaju još odlasci na noge Albi, Bajernu i Žalgirisu. Nikada dosad nije slavila u Kataloniji i ove sezone je pogotovo teško pretiti prošlogodišnjem vicešampionu Evrope koji je u elitnom takmičenju poražen samo jednom u ukupno 14 utakmica, mada se po novoj tabeli računaju ishodi iz 11. Milanska Olimpija jedina je koja je Blaugranu napustila uzdignute glave, a od toga je prošlo više od dva meseca i u međuvremenu su pobeđeni Efes, Asvel, Bajer, Panatinaikos i Monako. Uglavnom bez većih problema.

Barsa u meč ulazi osokoljena ubedljivim izdanjem u Vitoriji i pobedom nad Baskonijom u ACB ligi (96:77) što je bio svojevrsni odgovor ekipe na kritike trenera Šarunasa Jasikevičijusa izrečene nakon poraza od Žalgirisa u Evroligi prošle sedmice. Litvanski as je posle neuspeha u Kaunasu javno optužio svoje igrače da “suviše komotno“ shvataju to što su prvi u oba takmičenja, a posebno da su ostali bez žara za borbu od osvajanja Kupa kralja prošlog meseca.

Imao je Jasikevičijus razloga da bude nezadovoljan izdanjima svog tima, pogotovo odnosom prema defanzivnim zadacima. Naime, od osvajanja nacionalnog kupa broj primljenih koševa po utakmici drastično je skočio. Sa nešto više od 66 poena, koliko je to bilo u periodu od mesec dana do početka kupa, do 87 poena u mečevima sa Monakom i Žalgirisom, kada je dozvoljeno 83, odnosno 91 poen. Gostovanje u Kaunasu takođe je ostalo u fokusu popularnog Šarasa zbog 22 izgubljene lopte, što se samo još jednom dogodilo u takmičenju ove sezone.

Šarunas Jasikevičijus sa igračima Barselone (©Star Sport)Šarunas Jasikevičijus sa igračima Barselone (©Star Sport)

Reakcija Barselone bila je jaka. Ne samo što je Baskonija ostavljena na prihvatljivijem broju poena, već se svih 12 igrača upisalo u listu strelaca, a petorica su bila dvocifrena. Susret je obeležio Nikolas Laprovitola sa osam pogođenih trojki iz jedanaest pokušaja za ukupno 24 poena i indeks 21. Argentincu je drugi put oborio rekord po broju ubačenih trojki. Prvi put to je učinio 19. novembra kada je protiv Asvela u Evroligi pogodio sedam dalekometnih hitaca, što mu je lični rekord, ujedno i izjednačen klupski maksimum. Barsi je još važnije to što je igrom ponovo komandovao Nik Kalates, koji je u Vitoriji podelio 13 asistencija.

Utakmicu protiv Crvene zvezde u Kataloniji gledaju kao prvu priliku da overe sigurnu prednost domaćeg terena u četvrtfinalu Evrolige.

“Susret sa Crvenom zvezdom biće potpuno drugačiji od onog sa Baskonijom. Zvezda je tim koja igra odličnu odbranu, fizički na izuzetnom nivou. Siguran sam da protiv Zvezde nećemo moći da uzimamo šuteve kao protiv Baskonije. Moraćemo da ’patimo’ i spremimo se na igru sa više kontakta“, poručio je Jasikevičijus u najavi utakmice.

U Barseloni ni za ovaj susret ne mogu da računaju na Korija Higinsa, koji je doživeo povredu plantarne fascije levog stopala, te Pjera Oriolu koji ima problem sa kukom i odsutan je od decembra.

EVROLIGA - 30. kolo

Četvrtak

Žalgiris - Efes 71:85

/Kavano 22 - Micić 20/

Olimpijakos - Panatinaikos 101:73

/Slukas 16 - Mejkon 23/

Real Madrid - Asvel 70:58

/Fernadez 17 - Džouns 17/

Petak

20.30: (1,45) Baskonija (15,0) Alba (3,05)

21.00: (1,15) Barselona (20,0) Crvena zvezda (6,00)

Odloženo

Uniks - Makabi Tel Aviv CSKA Moskva - Monako Fenerbahče - Zenit Olimpija Milano - Bajern Minhen

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK BarselonaEvroligaDejan RadonjićŠarunas Jasikevičijus

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara